Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • p

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka chcela by som Vam velmi pekne podakovat,ze ste tu pre nas a vzdy ochotna poradit.dakujem a prajem Vam pekny den:-)))))))))))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ďakujem Vám veľmi veľmi pekne :)
    držím palce, nech sa po úprave parametrov krvného obrazu podarí splodiť krásne zdravé bábätko!

Podobné otázky

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na chlamýdie a ureaplazmy, je potrebné preliečenie Vás, ako aj partnera, napríklad Doxyhexalom. Odporúčam tiež aplikáciu vaginálnych probiotík, ktoré obsahujú spomínané laktoacily, na úpravu vaginálne mikroflóry. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím robila som si ovulacny test vyšli mi 2 paličky včera aj dnes. Síce nie obe také tmavé ale aj tam. Je ovulacny test platny? Ak je žena tehotná nemôže ovulovat však? Neukázal by mi ovulacny test čiarky. Minulý mesiac som ovuláciu cítila bolelo ma brucho teraz necítim nič ale aj apka mi ukazuje ze je dnes ovulacny deň. Menzes mi začal 29. Augusta. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak je žena tehotná, ovulácia je zastavená a blokovaná. Osobne ovulačné testy veľmi nepreferujem. Ovulačný test môže byť aj falošne pozitívny, napríklad v prípade tehotenstva. Ak sa snažíte otehotnieť, najvhodnejšie je vyčkať menštruáciu a ak sa tá nedostaví, najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie si realizujte tehotenský test. Odsledujte si to. Samozrejme, môžete pokračovať v pravidelnom nechránenom pohlavnom styku, aspoň 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie.

  • Tabletka ellaone

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, stala sa nám nehoda s priateľom. Bolo to 20 deň cyklu. Väčšinou mám 30 dňový cyklus. Mala som pocit, že deň alebo dva pred nehodou som mala ovulaciu, teda ovulácii mohla byt už skôr a nehoda sa stala tesne po nej. Tabletku po nehode som si dala do 16 hodín. Aká je pravdepodobnosť že tehotná nebudem?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, ale nie nulová. Odsledujte si to. Aj naďalej používajte niektorú z foriem antikoncepcie. V prípade, že by sa menštruácia nedostavila a meškala by minimálne 14 dní, môžete si skúsiť realizovať tehotenský test, prípadne navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Stredná dysplázia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    koncom mája som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa. Povedal mi, že je všetko v poriadku avšak v aplikácii mojej zdravotnej poisťovne som si po tomto vyšetrení našla zapísané v zdravotnej karte, že mám strednú dyspláziu krčka maternice. Bola som sa u gynekológa opýtať čo to znamená, ale on mi len zopakoval, že výsledky sú v poriadku. Som aj očkovaná proti HPV. Myslíte si, že by som si mala dať zopakovať stery alebo prekonzultovať výsledky s iným/novým gynekológom? Znamená stredná dysplázia krčka maternice začínajúcu rakovinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe pojmu “stredná dysplázia krčka maternice” sa nedá bližšie vyjadriť ku konkrétnemu nálezu. Stredná dysplázia krčka maternice zahŕňa viacero možných nálezov, je to široký pojem. Veľkou výhodou je to, že ste očkovaná proti HPv. Keďže však nepoznám konkrétne výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa na konkrétny nález. Samozrejme, ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o vysvetlenie mamografie.

    koza je primeranej hrubky. Bilat su pocetne bodove bilat tč. benigne a vpravo 25mm od mamilly v DMQ skupinove 6x4 mm hranicneho typu. Oneskorena involúcia ako ferftílny typ, bilat je hrubšia a drobnonodulovaná početná žľaza temer vo všetkých kvadrantoch. V moduloch do 8 mm vs cysty alebo adenoid. formácie. V MQQ len započatá tuková prestavba. Kresba podporného tkaniva je primeraná. V axilách bez path rtg tieňov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závere vyšetrenia by mal byť popísaný výsledok a zhodnotenie nálezu v hodnotiacej klasifikácii BI-RADS. Keďže nie som rádiológ, na základe opisu Vám neviem povedať, ako bol nález vyhodnotený a uzavretý, preto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov realizujúcich mamografické vyšetrenie, ktorí sa Vám k tomu museli vyjadriť. Pri nejasnostiach je vhodné sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, prípadne cestou obvodného gynekológa skonzultovať nález.