Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • budúce tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 13 mesačného syna ktorý sa narodil o 13 týždňov skôr, keď mal 4 mesiace zistili nám dandy walker malformáciu, počas tehotenstva som nemala žiadne problémy v 18 týždni tehotenstva sme boli na 4D ultrazvuku a malému nič nechýbalo, nakoľko sa mi začal skracovať krčok, začali kontrakcie a krvácanie musela som porodiť prirodzenou cestou, malý sa narodil s veľkým hematomom na hlave ale krvácanie nemal, dnes nám diagnostikovali aj DMO, chcela by som sa opýtať aká je pravdepodobnosť že by som raz mohla mať ešte zdravé dieťa, alebo sa to môže zopakovať a mám sa dalšieho tehotenstva vzdať? dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi vzácna vrodená vývojová chyba, ktorá sa vyskytuje na 1 z 30.000 pôrodov. Vo vašom prípade pravdepodobne išlo o náhodnú genetickú mutáciu preto nevidím dôvod prečo by ste v budúcnosti nemali mať zdravé dieťa. Ak si chcete byť istí, doporučujem absolvovať genetické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Triploidia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, v októbri sa mi podarilo prvý krát otehotnieť. 17.11 som musela podstúpiť kyretaz nakoľko som mala potvrdený missed abort. Histológia bola urobená, ale dali sme si urobiť aj genetiku na vlastnú žiadosť a na odporučenie môjho gynekológa. Výsledok genetiky znel triploidia, vraj si s tým teda nemáme robiť starosti že to bola len náhoda a na budúce tehotenstvo to mať vplyv nebude. Chcela by som vedieť aj váš názor na výsledok genetiky a na prípadne ďalšie tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výskyt triploidie je viacmenej otázkou náhody a v ďalšom tehotenstve je malá pravdepodobnosť jej výskytu. Vhodné je teraz vyčkať aspoň dve menštruácie a následne sa opäť začať snažiť otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne aspoň dva mesiace pred otehotnením.