Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. April máj jún júl som mala menzes pravidelne potom august vynechal a v sept prišiel o týždeň neskôr a nebol tak silný ako zvyknem mať, ešte spomeniem že koncom augusta som prekonala covid brala som aj antibiotiká. Teraz mi menzes meska opäť týždeň, teda to znamena že som v septembri mala anovulacny cyklus??mam už po 40ke a nie je to prvý krát čo mi vynechal.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menstruačného cyklu môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv COVID-19. To, že Vám teraz mešká menštruácia týždeň nehovorí o ovulačnom cykle. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré na seba nadväzujú ale prebiehajú samostatne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menzes po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Mala som rupturu vajcovodu kvoli mimomaternicovemu tehotenstvu, bez kyretu. Par dni po operacii bolo krvacanie a odvtedy so. 2x dostala velmi slabe spinenie - doktor vravel, ze to asi treba pokladat za menzes. Nasledne vsak uz takmer 50 dni neprislo nic. Bolesti a pms mam velke. Pred 5 dnami som bola u gynekologa, pichol Agolutin, hcg bolo 0. Sliznica 10 mm, bez nalezu. Pocitovo mam uz vyse 3 tyzdnov dojem, ze kazdu chvilu pride menzes. Mavam aj zavraty a pocit nevolnosti, bolest krizov, hlavne na strane, kde to bolo operovane. Obcas bolest vystreluje aj smerom hore. Takisto obcas aj silne nocne potenie. Pred 3 tyzdnami som zaroven prekonala covid. Mam si robit starosti, alebo cakat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností. Nevylučujem aj vplyv COVID-19 na znepravidelnení menstruačného cyklu, ako aj možnosť stále pretrvávajúceho postCOVIDového syndrómu. Po podaní Agolutinu by sa menštruácia mala dostaviť najčastejšie do 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Priznaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 41 rokov mám všetky sprevádzajúce príznaky pred ms ale ešte sa nespustila, môže sa stat že mi vôbec nemusí prísť aj napriek tomu že mám priznaky? Podľa poslednej ms 6 - 7.9 by som ju už mala mať, ale už sa mi to pár krát stalo že som mala pocity že už príde a neprišla, mám aj ako keby návaly tepla a potom zimy ale to skôr večer…nechránený pohlavny styk bol 21.9. Takto mi hapruje ms už dva roky zvykne mi vynechať 2 krát v roku alebo omešká sa 2 týždne napríklad.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár dní meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Ak máte navyše nepravidelný menštruačný cyklus, nemusí Vám menštruácia ešte vôbec meškať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Actair a meškajúca menštruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať môže mať liek actair nejaký súvis s meškaním menštruácie? Meškala 2 týždne. Stále som ju mala na čas. Aj väčšinou mám 5 dňovú a teraz bola len 3 tak som trochu ostala prekvapená. Alebo môžu ešte stále tie hormóny po pôrode sa upravovať? Už som 7 mesiace po pôrode (nekojim)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát na liečbu alergie veľmi nepoznám, no nevylučujem, že ak došlo k znepravidelneniu menstruačného cyklu po začatí užívania daného preparátu, môže mať vplyv na menštruačný cyklus. Príčin znepravidelnenia menstruačného cyklu môže byť samozrejme viacero, od hormonálnej nerovnováhy, či poruchy až po tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie pri uzivani Utrogestanu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim. Už 4. cyklus beriem vaginalne 0-0-1 utrogestan 100mg od 16.DC - 26.DC. Zacala som slabo spinit ruzovou aj hnedou krvou uz na 23.DC az do 28. dna..menstruacia sa mi nerozbehla ani doteraz. Nezazila som taku situaciu nakolko cely zivot som mala dlhsie cykly a nie dlhsie spinenie ako 2 dni. Utrogestan predpisany na upravu cyklu.
    S partnerom mame nechraneny styk. Stale aj pocitujem zvysenu teplotu. Otazkou je, ci mam brat do uvahy toto slabe krvacanie / spinenie ako uz MS alebo nie, teda ako si vypocitam dalsi mesiac aj plodne dni. Alebo ci to nemoze byt iny gynekologicky problem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto, iba na základe opisu, sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navyše, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ani všetky nálezy, či výsledky vyšetrení. Ak sa k tomu aj snažíte otehotnieť a praktizujete nechránený pohlavný styk, to to môže celé "komplikovať", teda príčin špinenia môže byť naozaj veľa. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť, ako aj určiť ďalší postup.

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mala by som na vás jednu otázku.4.9 som mala naposledy menštruáciu a ja mám v strede cyklu presne ovuláciu stále,ale tento raz som to mala 20.9.Chcela by som vedieť, že ak sa posunie ovulácia,tak sa posunie aj menštruácia?Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, neposunie. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale fungujú samostatne. K ovulácii štandardne, za predpokladu 28 dňového menstruačného cyklu, dochádza na 14. až 16. deň menstruačného cyklu. Ak aj dôjde k posunutiu ovulácie o pár dní, neznamená to, že bude dlhší aj menštruačný cyklus. Odsledujte si to.