Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mala by som na vás jednu otázku.4.9 som mala naposledy menštruáciu a ja mám v strede cyklu presne ovuláciu stále,ale tento raz som to mala 20.9.Chcela by som vedieť, že ak sa posunie ovulácia,tak sa posunie aj menštruácia?Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, neposunie. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale fungujú samostatne. K ovulácii štandardne, za predpokladu 28 dňového menstruačného cyklu, dochádza na 14. až 16. deň menstruačného cyklu. Ak aj dôjde k posunutiu ovulácie o pár dní, neznamená to, že bude dlhší aj menštruačný cyklus. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pan doktor v juli sme boli na dovolenke a uzivala som norethisteron potom po vysadeni som dostala 19.7 menstruaciu a teraz som mala dostať 16.8 a nedostala som styk som mala 7.8 mal kondom ale prvo isiel bez kondomu az potom si ho dal ked sa chcel spraviť je mozne tehotenstvoje mozne ze sa mi posunula ovulacia ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, ale ako som už písal, za daných okolností je možností viacero. Pár dní meškajuca menštruácia ešte nič neznamená. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pan doktor v juli sme boli na dovolenke a uzivala som norethisteron potom po vysadeni som dostala 19.7 menstruaciu a teraz som mala dostať 16.8 a nedostala som styk som mala 7.8 mal kondom je mozne ze sa mi posunula ovulacia ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron má pomerne často celkovo vplyv na menštruačný cyklus. Môže tým dôjsť aj k posunutiu ovulácie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Odsledujte si to.

  • Bolest pri ovulacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Mavam v okoli ovulacie dost vyrazne citlive podbrusko na tlak, zle sa mi aj lezi na bruchu, pri sadani si, nedajboze ma tam syn pri hre kopne, je to velmi neprijemne. Zacalo to po prvej sekcii v 2021 a po druhej pred rokom je to este vyraznejsie. Pri salpingektomii mi okrem inych zrastov zistili zrastenu maternicu k prednej brusnej stene. Inak na sone nebolo nikdy nic podozrive, raz vraj volna tekutina okolo vajecnika presne v case ovulacie. Da sa tomu nejako pocmoct? Zmiernit tu citlivost a bolesti? Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas ovulácie sú spomínané procesy a prejavy na vaječníkoch, či v ich okolí normálne. Dá sa tomu predísť zablokovaním ovulácie nasadením hormonálnej antikoncepcie, či vloženia hormonálneho vnútromaternicového telieska. Aj napriek tomu, že ste sterilizovaná, inak, ako hormonálne sa ovulácia blokovať nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Skúsim napísať ešte raz a presnejšie. Dnes je to 20 deň môjho nepravidelného cyklu. Minulý mesiac som mala až 43 dňový, zväčša je to tých 35 dní. Styk bol dva dni po skončení menzesu a následne 5.8 (chránený kondómom). 5.8 sa mi po styku spustila krv, trvalo to len chvíľu myslela som že kvôli uskrabnutiu. V lekárni mi odporučili Rosalgin tak som ho na ďalší deň použila. Mala som črevnú virózu 3.8-4.8. 7.8 som cítila tupé kŕče a také ťahanie čo som považovala za ovulacnu bolesť. Dnes som si na spodnom prádle našla málo hnedého vytoku a po utreti iba malú kvapku krvi. Teraz už nič nemám (prešla 1 hodina). Mám bolesti v podbrušku ako pred menštruáciou. Robila som si teraz ovulacny test a jedna čiarka vyšla slabšie ako tá druhá čiže pravdepodobne je negatívny. Kvôli čomu toto čo sa mi stalo môže byť? Nemôže sa jednať o uhniezdovanie vajíčka alebo implantacne krvácanie? Ale styk bol vždy chránený. Prípadne mi môže tento mesiac prísť menštruacia skôr a je to tým? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Skôr sa jedná o tzv. ovulačné špinenie, ktoré môže byť sprevádzané aj ovulačnými bolesťami. Ste v strede cyklu, takže to bude pravdepodobne ovulácia. Špinenie je väčšinou hnedé. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kojenie a menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mala by som pár otázok. Od pôrodu to už bude 3 mesiace, u svojho gynekológa som ešte nebola. Počas 6 nedelia som krvácala potom som dostala aj normálnu menštruáciu. Minulý mesiac a ani tento mesiac zatiaľ sa menštruácia nedostavila. Chcem sa spýtať ako to je s menštruáciou po pôrode keď je dieťa kojené. Mala som aj dvakrát nechránený styk pri ktorom sme nedávali pozor. Môžem tak skoro otehotnieť ? Ďakujem za odpoveď pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak kojíte, menštruačný cyklus môže byť, a väčšinou aj je, úplne nepravidelný, prípadne menštruácia nemusí byť vôbec prítomná. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Na to, aby žena otehotnela, nemusí mať menštruáciu, podstatná je ovulácia, ktorú môžete mať aj v období kojenia. Odsledujte si to.