Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 6t po sekcii a začala som silno krvácať s veľkými koagulami, po vyšetrení dr zhodnotil , ze to bude na hormonalnom podklade a predpísal norethisteron na 10 dni. Len som sa zabudla opýtať ci pri užívaní môžem fajčiť? Za odpoveď dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte len 6 týždňov po cisárskom reze, ste prakticky ešte šestonedieľka. Nepoznám však nález, ani ďalšie výsledky vyšetrení a okolnosti, takže sa Vám takto k príčine krvácania neviem vyjadriť. Príčin však môže byť viacero. Môže sa jednať aj o prvú menštruáciu od pôrodu, ktorá môže byť silnejšia. Ak kojíte, Norethisteron neužívajte! Jedná sa o hormonálny preparát, takže fajčenie počas užívania nie je najlepším nápadom. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pan doktor v juli sme boli na dovolenke a uzivala som norethisteron potom po vysadeni som dostala 19.7 menstruaciu a teraz som mala dostať 16.8 a nedostala som styk som mala 7.8 mal kondom ale prvo isiel bez kondomu az potom si ho dal ked sa chcel spraviť je mozne tehotenstvoje mozne ze sa mi posunula ovulacia ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, ale ako som už písal, za daných okolností je možností viacero. Pár dní meškajuca menštruácia ešte nič neznamená. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pan doktor v juli sme boli na dovolenke a uzivala som norethisteron potom po vysadeni som dostala 19.7 menstruaciu a teraz som mala dostať 16.8 a nedostala som styk som mala 7.8 mal kondom je mozne ze sa mi posunula ovulacia ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron má pomerne často celkovo vplyv na menštruačný cyklus. Môže tým dôjsť aj k posunutiu ovulácie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Odsledujte si to.

  • Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť aký máte názor na liek norethisteron ktorý beriem iba kvôli oddialeniu menštruácie kvôli dovolenke, zobrala som dnes prvú tabletku ale nemám dobrý pocit z vedľajších účinkov ako je napríklad embolia pľúc, môžem ho po jednej tabletke vysadiť ?
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron pomáha každoročne oddialiť menštruáciu, najmä v čase dovolenkového obdobia, tisíckam žien po celom svete. Samozrejme, každý preparát môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ďalšie užívanie Norethisteronu je na Vás. Ak sa však rozhodnete vysadiť Norethisteron, treba mať na pamäti, že po vysadení Norethisteronu dôjde ku krvácaniu, či špineniu. Ak sa rozhodnete pokračovať v užívaní Norethisteronu, užívajte ho v dávke 2x1 tabletka denne počas celého obdobia žiadaného posunutia menštruácie a po vysadení by malo dôjsť ku krvácaniu do troch až štyroch dní.

  • Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera ráno som si dala jednu tabletku norethisteronu, lebo som chcela oddialiť menzes kvôli dovolenke. Hneď po užití som si však všimla že menzes sa spustil. Dnes ráno ale už nekrvácam.Mohla mi tá jedna tabletka zastaviť menzes? Mám pokračovať v užívaní liekov ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa menštruácia úplne nespustila, môžete pokračovať v užívaní Norethisteronu podľa odporúčaní. Ak by sa však krvácanie spustilo, nemá ďalej zmysel užívať Norethisteron. Odsledujte si to.

  • Endometrium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som po druhej SC 7 týždňov, po 6 týždňoch sa dostavilo silne krvacanie (menstruacia?) ale bol mi nasadený noretisteron 2×1 tbl, dnes som bola na kontrole po 600nedeli u dr s tým, že sliznica ma 8mm ale ešte nie je zrelá - liečba noretisteronom 8.den ( časť je zrelá na USG pekná biela a časť nezrela teda bielo-cierne pásy). Dr zvýšil dávku ešte na 5 dni na 3×1tbl. Teda otázka znie prečo sliznica nedozrieva? Dobehne to za tých 5 dni? Potom pri následnom krvácaní zistím nejako ci dozrela alebo nie? Je tam nejaký rozdiel? Na kontrolné sono mam ísť po menzese. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom (teda vôbec) nerozumiem, prečo Vám bol nasadený Norethisteron. Maternicu treba nechať regenerovať. Ak ste mali prvú menštruáciu po pôrode 6 týždňov, je to úplne primerané. Nerozumiem pojmu "zrelá" a "nezrelá" sliznica. S niečím podobným som sa ešte nestretol. Sliznica sa počas menštruácie odlúči a vypudí z maternice von a následne po skončení menštruácie začína rásť a pred menštruáciou má niekoľko milimetrov. Neviem čo sa u Vás sleduje, nepochopil som to. Nepoznám ani žiadne bližšie informácie a okolnosti, nevidel som ani nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.