Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Patrícia12333

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Beriem pol roka HAK mistra, pred dvoma týždňami som dostala zápal močových ciest, užívala som Ciprinol ale nezaberal tak o 3 dni som dostala Zinnat. Po týždni sa mi zápal vratil, dostala som biseptol- ešte ho užívam. Počas užívania biseptolu som dostala menštruáciu, no bola veľmi slaba a trvala iba 3 dni, čo u mna nie je zvykom. Mohli to spôsobiť antibiotiká + HAK?
    Dakujem za odpoved a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností sa nedá vylúčiť možný znížený účinok hormonálnej antikoncepcie, nakoľko ste užívali viacero druhov antibiotík, ktoré môžu znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie. V dôsledku toho je možné, že sa u Vás vyskytlo krvácanie. Ak ste mali nechránený pohlavný styk počas užívania antibiotík, je potrebné vylúčiť tehotenstvo. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa. Vrámci prevencie bakteriálnej vaginózy po užívaní viacerých preparátov antibiotík si odporúčam realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.