Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menštruácie a covid

    , Autor: sara007

    Dobrý deň,

    Mešká mi menštruácia už 12 dní. Mávam ju takmer pravidelne, občas mešká 1, max 2 dni. Prežila som klasické PMS, aké mávam každý mesiac (bolesť pŕs a brucha) Menštruácia však nikde, namiesto toho som mala hrozne silný výtok niekoľko dní (bez farby a zápachu) potom jeden deň slabý hnedý výtok. Po týždni to prestalo. Tehotenský test mám negatívny. Pred asi 2.5 rokom zistené hpv 16 a 18. Môže to byť nejaká choroba kvôli tomu? K lekárovi som objednaná až za týžden a hrozne sa bojím že to bude niečo zlé. Pred 3 týždňami som mala covid, ľahký priebeh iba bolesť hrdla a nádcha. Mohlo by to meškať aj kvôli tomu? Ale už sa mi to zdá naozaj dlho. Mám sa obávať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov. Ochorenie COVID-19 má vplyv na menštruačný cyklus, môže to byť jedna z príčin. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa tiež nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu, pri ťažkostiach aj skôr.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie a Covid-19

    , Autor: Katka*1984

    Dobrý deň, vedeli by ste mi prosím poradiť. Mešká mi menštruácia 6-ty dneň (mala som ju dostať 1.11.). Menštruáciu som mala pravidelnú, no naposledy mi meškala 2dni (tehotenský test bol negat.) Teraz som si robila tehotenský test vyšiel tiež negatívny. Mám bolesti v podbrušku, ktoré sa striedajú, že si myslím, že mi menštruácia prišla, inokedy cítim len silné pichanie a potom opäť necítim nič. Naposledy som mala nechránený pohl. styk 11.10., ale dávali sme pozor. PCR test som mal pozit. 21.10. so stredne ťažkým priebehom prekonania. Liečbu som mala nastavenú lekármi a pila som aj dosť veľa čaju s citrónom (2l/deň), mohlo aj to zapríčiniť meškanie? Pred pol rokom som bola na preventívke u gynnekologičky a spomenula, že mám maličkú cystu na maternici, že to bude sledovať. Môžete mi prosím, poradiť? Počkať ešte, či sa menštruácia nedostaví alebo vyhľadať odbornú pomoc gynekológa? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, COVID-19, rovnako tak ako aj iné infekcie, môžu mať vplyv na menštruačný cyklus. Ak ste mali iba prerušovaný pohlavný styk, ktorý bol ale nechránený, tehotenstvo sa vylúčiť tiež nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.