Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progestanelle

    , Autor: Nikči0912

    Dobrý deň,

    chcela by som sa vás opýtať, teraz beriem druhý mesiac tabletky Progestanelle na úpravu menštruácie, pretože som mala problém s menštruáciou vždy mi prišla na 45 deň od posledného cyklu, tak mi môj gynekológ predpísal tieto tabletky aby sa mi upravila menštruácia. Dneska by som mala zobrať 6tu tabletku z 10tich za tento mesiac. Môže sa stať, že menzes dostanem aj skôr ako doberiem všetkých 10 tabletiek?

Podobné otázky

  • Menstruacia po využívaní progestenalle

    , Autor: Kuliška

    Dobrý deň prvý cyklus užívam progestenalle 100 mg 1 tabletu večer na úpravu menstruačného cyklu,nakoľko moje cykly boli 36,39 a 51 dňové. Užívanie bolo od 17DC do 26 DC čiže 10 dni. Následne podľa môjho gynekológa som mala dostať menštruáciu do 3 dni od vysadenia čiže maximálne 29 DC. Dnes som 35 DC 9 deň od vysadenia progestenalle a menštruáciu som ešte nedostala. Je to bežne alebo mám kontaktovať gynekológa? Do koľko maximálne dni od užitie progestanelle príde menstruacia?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, všetky informácie a okolnosti, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť k možnej príčine. Na úpravu menstruačného cyklu sa často využíva hormonálna antikoncepcia, s pomerne dobrým a želaným efektom. Užívanie progesterónu nemusí upraviť menštruačný cyklus želaným spôsobom. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestanelle

    , Autor: Zuzkis22

    Dobrý večer prosím vás chcela by som sa spýtať, už 3 mesiac užívam progestanelle na úpravu cyklu, pritom by sme chceli strašne bábätko o ktoré sa aj snazime( v marci som prekonala spontánny potrat) lenže problém je taký že minuly týždeň vo štvrtok mi skončil menzes, včera som si robila ovu test kde bola celkom vidieltna čiarka ale dneska som dostala znovu menzes :/ , už som zúfalá a neviem ako pri takomto skorom dostavaní menzesu či to je vôbec normálne a či sa mi vôbec podsri otehotnieť :/ ďakujem veľmi pekne .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky realizovaných vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, ani vek a pod., pri takto často prebiehajúcej menštruácii môže byť naozaj problém s otehotnením. Na ovulačné testy mám svoj názor, podľa mňa sa treba snažiť počas celého cyklu (okrem obdobia menštruácie), nie len počas "plodných dní". Vyskúšal by som u Vás krátkodobé nasadenie hormonálnej antikoncepcie na úpravu menštruačného cyklu a následne po jej vysadení by som sa opäť vrátil ku snaženiu otehotnieť. Ako som už spomínal, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite to konzultujte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Perimenopauza

    , Autor: Aďka mama

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám 46 r., asi 2 roky mi hapruje cyklus, predtým som nikdy problém nemala. Vraj je to už začiatok menopauzy. Pichali mi preto progester. injekcie a potom mi menštr. cyklus nabehol. Pred rokom som mala v maternici polyp a ten mi vyoperovali. Cyklus chvíľu prebiehal v poriadku a zasa blbne. Teraz som dostala menzes až po 4.mesiacoch. Cytológiu mám v poriadku. Lekárka mi navrhla buď lieky s progesterónom alebo skúsiť Gynex, Vitex, ten som skúšala aj predtým. Teraz som cítila, že asi pomohol. Nie som za chémiu, preto sa chcem spýtať na Váš názor, či je to ok nechať to takto na prírodu a či mi klesá okrem progesteronu aj estrogén. Chodím aj na kontroly so štít. žlazou, v 20-tke mi vyoperovalu 1/2, druhá časť je ok. Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám postačujú aj doplnky výživy a menštruačný cyklus máte počas ich užívania pravidelný a nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nutné meniť liečbu. V prípade, že nebudú postačovať voľnopredajné preparáty a doplnky výživy, sa dá uvažovať aj o preparátoch progesterónu, ako napríklad Duphaston, či Progestanelle, prípadne sa dá nasadiť aj hormonálna antikoncepcia. Kľudne sa poraďte aj s Vašim obvodným gynekológom.

  • Progestenalle a jeho vedľajšie účinky

    , Autor: Kika 15

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či sú niake vedľajšie účinky pri tabletkach progestenalle ak sa užívajú vaginálne. Vopred vám moc ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý liek, či preparát, bez ohľadu na spôsob podávania, môže spôsobiť vedľajšie účinky. Platí to aj pri preparáte Progestanelle. S daným preparátom máme však pomerne dobré skúsenosti. Viac informácií, aj ohľadom možných vedľajších účinkov, sa dočítate v príbalovom letáku priloženom v balení.

  • Meškanie menzesu 42 dní

    , Autor: Lu ka

    Dobrý deň, pán doktor,
    obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor.. Menzes mávam celkom nepravidelný, naposledy som mala 23. januára..
    Pán doktor mi pred 3 týždňami predpísal Progestanelle, no menzes neprišiel, robil hormonálny profil, ktorý je v poriadku.
    Dnes mi predpísal antikoncepciu, krúžok NuvaRing, na s pravidelnenie menzesu s tým, že mám len čakať, kým mi menzes príde, lebo, že by nemal význam predpísať mi ďalší Progestanelle, keď mám hormonalny profil v poriadku..
    Pohlavný styk som mala naposledy 21. februára, pred 38 dňami, prerušovaný, no odvtedy chránený kondómom, testy mám negatívne..
    Nerozumiem teda, prečo mi menzes stále nechodí, v podbrušku na pravej strane mávam niekedy dosť silné bolesti a kŕče už celé týždne..
    Mohla by na to vplývať aj nízka hmotnosť? Mám 174 cm a 50 kg, no jem zdravo.. Športujem, no nepreháňaj to.. Nejem ani mastné jedlá, sladkého tiež pomenej.. Taktiež som bola vo februári darovať krv, mohol by byť aj to dôvod meškania menzesu? Taktiež mám nízku sliznicu maternice..
    Vopred Vám ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrení a USG nálezu, ako aj bez poznania výsledkov všetkých doteraz realizovaných vyšetrení, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je jednoznačné vylúčenie tehotenstva odberom krvi na beta HCG, zistiť dôvod bolestí v pravom podbrušku, či nie je prítomná napríklad cysta, ktorá by mohla vysvetľovať meškanie menštruácie. Pri jednoznačnom vylúčení tehotenstva, ako aj vylúčenia patológie na ženských pohlavných orgánoch v malej panve, ktorá by mohla spôsobovať meškanie menštruácie je možné menštruáciu vyvolať. Treba tiež povedať, že na menštruačný cyklus má veľký vplyv aj stres, zmena životosprávy, či prehnaná pohybová aktivita.