Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Silné menštruačné krvácanie od pôrodu

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň pán doktor,
    poslednú menštruáciu som mala veľmi silnú, resp. vždy 2. deň cyklu mám najsilnejšiu menštruáciu, ale pri tej poslednej menštruácii bol 2. deň cyklu najsilnejšií, aký som doteraz zažila. Inak mám 36 rokov a 1 pôrod za sebou. Objavili sa krvné zrazeniny, niektoré boli dosť veľké. Prichádzalo to v takých návaloch, že v priebehu 10 min. som minula aj 2-3 vložky. Mala som vyšší tlak a pulz cez 100. Gynekológ mi pichol injekciu na stiahnutie maternice a na ďalší deň mi urobil ultrazvuk. Sliznica už bola nízka a ja som už 3. deň viacmenej len špinila. Ja mám takýto cyklus od pôrodu, 1. deň normálne krvácanie, 2. deň cyklu najviac krvácam a na 3., max. 4. deň už len špiním.
    Mám 31.-33. dňový cyklus. Gynekológ mi dal duphaston na 15. - 21. deň cyklu, 2xdenne.
    Vzhľadom na dĺžku cyklu, nemohla by som začať duphastom užívať neskorší deň, ako je 15. deň cyklu? Ja mám ovuláciu možno až 16. -18. deň cyklu. A ďalšia otázka, je liečba duphastonom v tomto prípade nutná? Existuje aj iná cesta ako hormóny? Pri menštruácii nemám žiadne bolesti, ani krvácanie pomedzi cykly. Najviac mi pomáhal indonal, ale ten sa nemôže brať permanentne. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nepotrebujete riešiť silné menštruačné krvácanie, Duphaston nemusíte užívať. Bohužiaľ, inak, ako užívaním hormónov sa menštruačný cyklus neupraví, keďže aj príčina krvácania je na hormonálnej úrovni. Za predpokladu, že viete, kedy ovulujete a máte predĺžený cyklus, si môžete posunúť začiatok užívania o dva dni. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.