Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menzesu 42 dní

    , Autor: Lu ka

    Dobrý deň, pán doktor,
    obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor.. Menzes mávam celkom nepravidelný, naposledy som mala 23. januára..
    Pán doktor mi pred 3 týždňami predpísal Progestanelle, no menzes neprišiel, robil hormonálny profil, ktorý je v poriadku.
    Dnes mi predpísal antikoncepciu, krúžok NuvaRing, na s pravidelnenie menzesu s tým, že mám len čakať, kým mi menzes príde, lebo, že by nemal význam predpísať mi ďalší Progestanelle, keď mám hormonalny profil v poriadku..
    Pohlavný styk som mala naposledy 21. februára, pred 38 dňami, prerušovaný, no odvtedy chránený kondómom, testy mám negatívne..
    Nerozumiem teda, prečo mi menzes stále nechodí, v podbrušku na pravej strane mávam niekedy dosť silné bolesti a kŕče už celé týždne..
    Mohla by na to vplývať aj nízka hmotnosť? Mám 174 cm a 50 kg, no jem zdravo.. Športujem, no nepreháňaj to.. Nejem ani mastné jedlá, sladkého tiež pomenej.. Taktiež som bola vo februári darovať krv, mohol by byť aj to dôvod meškania menzesu? Taktiež mám nízku sliznicu maternice..
    Vopred Vám ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrení a USG nálezu, ako aj bez poznania výsledkov všetkých doteraz realizovaných vyšetrení, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je jednoznačné vylúčenie tehotenstva odberom krvi na beta HCG, zistiť dôvod bolestí v pravom podbrušku, či nie je prítomná napríklad cysta, ktorá by mohla vysvetľovať meškanie menštruácie. Pri jednoznačnom vylúčení tehotenstva, ako aj vylúčenia patológie na ženských pohlavných orgánoch v malej panve, ktorá by mohla spôsobovať meškanie menštruácie je možné menštruáciu vyvolať. Treba tiež povedať, že na menštruačný cyklus má veľký vplyv aj stres, zmena životosprávy, či prehnaná pohybová aktivita.