Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,461 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nepravidelný menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,som 6mesiacov po pôrode . 10.3 som mala dostať menzes (menzes mám nepravidelný ,a predošlé 2 menštruácie od porodu boli v poriadku)v ten deň som začala špiniť 2-3 dni .. včera 24.3 som jemne krvacala myslela som si že mi začína normálny menzes no dnes už nič ,trosku cítim podbruško ale inak nič . Keď som bola po pôrode na cytostere vyšlo mi že mám nejaké zmeny na bunkách ,myslite že to spolu súvisí ? Na HPV stere som bola a bol negatívny . A žiadne iné ťažkosti nemám ,mám sa obávať? Po víkende plánujem skočiť k lekárke . Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Nemusí sa jednať o patologické krvácanie. Mohlo sa jednať o formu menštruácie. Takto sa však neviem bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ablacia endometria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. P. Doktor. Pre častý , silny a nepravidelný menzes mi tento rok už 3X robili kyret. Brala som Rieqo-nepomohlo. Pred mesiacom mi zaviedli mirenu. Od vtedy som spinila a po troch týždňoch dostala menzes ktorý trval cca6 dní a bol celkom silný. Asi 2-3 dni potom som zase spinila. Ale teraz už 4 deň zase slabo krvácam a mám kŕče a bolesti. Kontrola mireny na ultrazvuku bola v poriadku. Je na mieste. Primár mi navrhol, že keď budú problémy pokračovať aj 2-3mesiacoch je tu možnosť ablacie endometria. Prosím aky je to zákrok? Viete trochu bližšie niečo o tom napísať?
    Mam 3 miomy a potvrdenú endometrioza močového mechúra.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termoablácia endometria je pomerne krátky zákrok v celkovej anestéze, ktorého princípom je spálenie sliznice dutiny maternice. Príčinou Vašich ťažkosti môžu byť aj myómy, aj v závislosti od ich lokalizácie. Nevidel som rozsah ani charakter nálezu, preto sa objektívne k jednoznačnému účinku a možnosti realizovať termoabláciu endometria neviem vyjadriť. Ak ste už absolvovali niekoľko zakrokov, ako aj vnútromaternicové teliesko nespĺňa očakávaný efekt, prípadne je účinok len dočasný, je pravdepodobnosť, že aj po tomto zákroku nemusí byť efekt trvalý. Niekedy, vzhľadom k okolnostiam, preferujeme aj my, ale aj pacientky, radikálnejšie, ale zároveň definitívne riešenie - laparoskopické odstránenie maternice. Termoablávia je však elegantným riešením, ktoré Vám môže pomôcť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, okolnosti, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Nepravidelny menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prosim vas chcela by som sa informovat. Mam 25rokov. Som 23mesiacov po porode. Nekojim uz neberiem ani antikoncepciu. Menzes stale nemavam. V septembri 2018 som bola u svojej dr.vsetko som mala v poriadku aj cytologia bola v poriadku. Povedala ze este pockame ci sa menzes dostavi. Dostala som menzes 22.11.2018 trval 6dni.. Odvtedy zase nic. Chceli by sme druhe babo robila som si uz 2 testy ktore vysli negativne. Mozte mi prosim poradit cim to moze byt ze som zas nedostala menzes a ci mozem aj tak otehotniet? Velmi pekne vas prosim o radu. Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa stane, že žena nemá po pôrode menštruáciu aj 2 roky, je to spôsobené hormonálnou dysbalanciou. Ak uvažujete nad druhým dieťaťom a menzes je nepravidelný, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše Duphaston na úpravu cyklu. Otehotnieť počas nepravidelného cyklu je možné, ale menej pravdepodobné.

  • Nepravidelná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den , mam nepravidelny menzes naposledy som mala 27.7.2012 a teraz som dostala 24.10. 2012 a uz mam 9 dni a stale to neprestava predtym som malo pila tekutin teraz som zaca vela pit vody v praci aj 2 litre mohlo sa stat ze menzes mi nechodieval v dosledku maleho prisunu tekutin ? a este by som chcela vediet vas nazor na tampony ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nepravidelný menštruačný cyklus určite nesúvisí s príjmom tekutín. Je nutné gynekologické vyšetrenie, aby sa odhalila príčina takto nepravidelného cyklu, môže ich byť hneď niekoľko.
    Čo sa týka tampónov, nevidím v nich problém ak sa dodržiava riadna hygiena a počas menštruácie ich pravidelne meníte cca každé 2-4 hodiny.