Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Menzes

    , Autor: Anettka

    Pan doktor je normálne že mam tam dole sucho? Uz ale 2-3 dni :) nestalo sa mi to este som pred menzesom mala by som dostat v stredu :) ale ja som vam pisala ohladom toho kondomu čo nam praskol myslite,že by som mohla byt tehu? Escapelle si dat nemožem nejsom 100% zdravy človek a bojim sa že by mi to nejako ubližilo obavam sa že som tehotna je mi už od včera tak divne nevolno ako keby na zvracanie prsia mam pevnejšie citlive myslite že to može byt aj k MS? ja som si dnes aj test urobila a bol negativny som v takom strese že neviem čo mam robit

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ako som už písal, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, no teraz to už aj tak nezmeníte. Spomínané príznaky môžu poukazovať aj na blížiacu sa menštruáciu. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o vrodený adrenogenitálny syndróm, teda o chorobu žliaz s vnútorným vylučovaním, pri ktorom dochádza k vzostupu hladiny mužských pohlavných hormónov a steroidných hormónov, ktoré sa tvoria v kôre nadobličiek. Prejavy aj príčiny adrenogenitálneho syndrómu sa odlišujú v závislosti od veku pacienta. Príčinou môže byť vrodená porucha metabolizmu tvorby steroidných hormónov (viacero mutácií) ale aj nádor nadobličky, ktorý produkuje androgény a ktorý sa prejaví virilizmom dievčat (napr. výskyt mužského typu ochlpenia alebo posun výšky hlasu k nižším tónom). Dôležité je aj genetické vyšetrenie karyotypu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Poruchy menstruacneho cyklu

    , Autor:

    Dobry den.
    Cely zivot mavam silny menzes,mam tazku anemiu, podstupujem hematolog liecby. Prednedavnom mi zistili 3 myomy, nasadili Zoely antikoncepciu na upravu menatruacneho cyklu.
    Prvy mesiac som menstruaciu nedostala. Citila som sa dobre. Od druheho mesiaca uzivania zazivam neustale zhorsovanie stavu. Silny predmenstruacny syndrom, nevolnosti,migreny, ale hlavne rozhadzany,velmi silny a velmi bolestivy menzes.Dokonca po menzese neustale spinim,mam navaly tepla,potenie. Mam prestat antikoncepciu uzivat? Co znamena to neustale spinenie? Co by ste mi prosim odporucili? Zeny v rodine tiez neznasali hormony pred prechodom. Mam 39 rokov po 2 SC. Zeby genetika? Aky mate nazor na typ liecby bylinkami, prip.kvapky Gynex? Dakujem za akukolvek pomoc. EJ

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález myómov na maternici, ich veľkosť, lokalizáciu, dynamiku rastu, či možného vplyvu na menštruačný cyklus, je ťažké sa k nálezu bližšie vyjadriť. Čo sa týka hormonálnej antikoncepcie, samozrejme, každá hormonálna antikoncepcia má aj svoje vedľajšie, či nežiadúce účinky, medzi ktoré patrí aj nepravidelné krvácanie, či špinenie, ako aj vynechanie krvácania z vysadenia počas užívania placebo tabliet. Ak sa u Vás vyskytuje viacero nežiadúcich, či vedľajších účinkov, ktoré prevyšujú nad pozitívami užívania hormonálnej antikoncepcie, je vhodné pouvažovať o zmene preparátu, či vysadení antikoncepcie. Existuje viacero typov hormonálnej antikoncepcie, napríklad aj vnútromaternicové teliesko. Samozrejme, za predpokladu rastu myómov, pretrvávania silného krvácania a naďalej pretrvávajúcej anemizácie spôsobenej práve menštruačným krvácaním je ďalšou možnosťou hysterektómia, ktorá by jednoznačne vyriešila Vaše ťažkosti. Gynex kvapky skúsiť užívať môžete, je to voľnopredajný doplnok výživy. Myómy Vám však nezmiznú.

  • Prechod

    , Autor: Filomena

    Dobrý deň p.doktor..chcem sa opýtať ak moje telo povie..že bude vynechávať menzes lebo začína prechod...tak cyklus neupravi ani duphaston...a prečo sa teda predpisuje ženám v prechode ....môže mi menzes skrátka vynechávať aj pri užívaní lieku...ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najčastejšou príčinou nepravidelnej menštruácie v premenopauzálnom období je nedostatok progesterónu, preto sa supluje v tabletkovej forme. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, iba máte už nepravidelné menštruačné cykly, nie je vždy nutné a potrebné to liečiť.

  • Špinenie namiesto menštruácie

    , Autor: Lýdia55

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je normálne pri relatívne nepravidelnom cykle pár dní slabého špinenia (s miernym omeškaním, čo je u mňa bežné) namiesto menzesu. Pohl. styk som ešte nemala, nie je dôvod zvažovať tehotenstvo. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy môže menštruácia prebiehať iba vo forme špinenia. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o patológiu. Odsledujte si to.

  • Menštruácia a kojenie

    , Autor: Zsuzsu0511

    Dobrý deň Pán Doktor. Môj problém spočíva v tom, že už dávnejšie viem, že mám PCOS a inzulinrezistenciu. V roku 2020 sa mi narodila dcéra ktorú do dnešného dňa kojím. Pri večernom a dennom uspávaní.
    Mám problém s menštruáciou. Od 20eho septembra do 2ho októbra som mala menštruáciu, s tým že 10tí a 11tí deň som mala silné krvácanie s veľkými krvnými zrazeninami.
    Následne 8ho októbra som znova dostala menzes ktorá trvala do 25eho októbra. Môžu súvisieť problémy menštruácie s kojenim? Za vašu odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v období laktácie je menštruačný cyklus väčšinou ešte nepravidelný. Áno, laktácia má vplyv na menštruačný cyklus. Odsledujte si to.