Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Nesska

    Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať. Presne v strede cyklu som začala slabo krvácať. Na 14 deň bola krv jasná - prirovnávala som to ovulačnému krvácaniu. Problém je však v tom, že toto krvácanie alebo špinenie neprestalo a trvá už 6 dní, teraz to vyzerá skôr ako hnedý výtok s krvou, niekedy do ružová. Raz je to slabšie, že to takmer nie je vidieť, pozdejšie je to už silnejšie a musím to kontrolovať. Na vyšetrenie som už objednaná, ale to ešte potrvá. Neviete prosím, čo to môže znamenať alebo čo mohlo spôsobiť to, že krvácam slabo už 6 dní mimo cyklu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačné krvácanie alebo špinenie niekedy môže trvať viac, ako len deň či dva, hoci to nie je úplne bežné. Samozrejme sa nemusí jednať o ovulačné krvácanie. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, treba myslieť aj na to. Takto sa Vám však bližšie objektívne vyjadriť neviem, je potrebné gynekologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Špinenie počas dojčenia

    , Autor: Ninaninanina

    Dobrý deň, som dva mesiace aj tyždeň po pôrode a hneď po šestonedelí som dostala veľmi silnú menštruáciu ktorá trvala 12 dní. Potom prestala a za pár dní sa objavil ružový výtok a špinenie a vlastne odvtedy je to stále tak...pár dní špiním potom deň pauza potom opäť ružový výtok. Na kontrole mi doktor povedal že maternica je pekne vyčistená, sliznica nízka a vraj je to krvácanie mimo cyklu hormonálneho pôvodu z dojčenia a kým dojčím nedá sa s tým nič robiť. Moje dieťa má však len dva mesiace a nechcem ho kvôli tomu prestať dojčiť a tak by som rada počula ešte aj Váš názor či je toto bežné alebo normálne a či to prestane.. bojím sa anémie alebo že by to mohlo byť niečo vážnejšie. Ešte asi spomeniem, že keď je to špinenie silnejšie alebo aj počas tej menštruácie som mala málo mlieka a babatko z toho bolo nervózne. Antikoncepciu neužívam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nie je to nič nezvyčajné, počas obdobia kojenia môže byť menštruačný cyklus nepravidelný, ako aj intenzita špinenia, či krvácania môže byť rôzna. Za úvahu stojí vyskúšať jednozložkovú, čisto gestagénovú antikoncepciu, ktorú môžete užívať aj počas kojenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie mimo menštruácie

    , Autor: Bambulik

    Dobrý deň pán doktor,
    Mám 36 rokov, po pôrode sa mi skrátil cyklus na 23 dní (rodila som minulý rok v Marci). Posledné 3 menštruácie boli dosť zvláštne, krvácanie bolo veľmi silné, krv skôr hnedá až čierna so zrazeninami. Pár dní po menštruácii (2-4 dni) som opäť krvácala. Už menej ako počas menštruácie, trvalo to tak 2-3 dni. Minulý mesiac sprevádzala krvácanie mimo cyklu aj bolesť v podbrušku. Krvácanie bolo silnejšie, krv hnedá s veľkými zrazeninami. Bola som na vyšetrení u svojej gynekologičky, ktorá skonštatovala, že šlo pravdepodobne o biochemické tehotenstvo, ale že sa to vyčistilo samé a maternica je úplne čistá.
    Poslednú menštruáciu som mala 22.2. a predvčerom som začala znova krvácať. Ráno som mala bolesť vpravo v podbrušku, ako pri ovulácii a na obed som začala krvácať. Krv je červená, občas zrazená. Krvácanie je slabšie ako pri menštruácii, avšak stále dosť intenzívne.
    Viete mi prosím poradiť, čo by za tým mohlo byť? Moja gynekologička je momentálne na dovolenke. Ovulačné krvácanie som nikdy nemala. Alebo môže byť tento cyklus ešte ovplyvnený biochemickým tehotenstvom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania, či špinenia môže byť viacero. Neviem, na základe čoho Vám bolo povedané, že sa jedná o biochemické tehotenstvo, či bolo realizované vyšetrenie beta HCG, či sa sleduje jeho dynamika, prípadne pokles až do negatívnych hodnôt. Ovulačné špinenie tiež prichádza do úvahy, prejavuje sa väčšinou v strede cyklu v období ovulácie hnedým špinením, no môže dôjsť aj ku zakrvácaniu, ako aj bolestiam v podbrušku. Nepoznám však nález, ani USG, ani výsledky realizovaných vyšetrení a všetky potrebné informácie a okolnosti, preto je ťažké sa takto objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí je potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie a na základe vyšetrení sa určí príčina ťažkostí a stanoví sa ďalší postup..

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Mirinda1210

    Dobrý deň, môj problém je trochu zložitejší. Môj menštruačný cyklus je posledné dva roky v rozmedzí okolo 35-45 dní. Mám 37 rokov. Od 02/2022 kedy som začala opäť sexuálne žiť s novým partnerom som začala krvácať mimo cyklu. Po styku som často mávala pocit pálenia, i keď samotný výtok som často vôbec nepozorovala. Bežné odbery neodhalili nič, vraj som bola v poriadku. Keďže sa mi tento diskomfort po sexe opakoval, gynekológ mi naveľa urobil aj odbery na chlamýdie, ureaplazmy...a tie ostatné... Výsledkom boli: chlamýdie, ktoré teda preliečil jednorázovou dávkou SUMAMEDU-2 tablety naraz u mňa i partnera. Od preliečenia som nemala žiadne krvácanie mimo cyklu. Môj gynekológ si však aj naďalej myslel, že krvácanie medzi cyklami nie je spôsobené Chlamýdiami, ale zrejme hormonálne. Takže pri najbližšej menštruácií som začala s užívaním antikoncepciou Leverette. Menštruácia začala po 45 dňovom cykle. Trvala od 12-17.5.2022. V strede cyklu som mala po predstávke od preliečenia opäť sex s partnerom, a po styku som opäť mala trochu pocit diskomfortu a mierneho vonkajšieho pálenia-ale nič výrazne neznesiteľné, výtok žiadny. 18-19.5 som mala už len minimalne hnedé špinenie - menštruácia sa zastavovala. Problémom je.. že 20.5 som opäť začala krvácať ako pri menštruácií-sýta červená krv, občas aj také akoby zrazené tmavé kúsky, iba krvácanie bolo slabšie, pri návšteve WC. Začalo sa to tlakom po stolici.. ale v podstate normálne krvácanie a hnedé špinenie sa mi stále počas dňa strieda a neprestáva. Bola som u gynekológa, pretože neviem či to môže byť vplyvom antikoncepcie, alebo opäť krvácanie, ktoré sa opakovalo od 02/2022, až pokiaľ ma nepreliečil na chlamýdie. Lekár tvrdí, že to krvácanie nebolo určite spôsobené chlamýdiami, a kontrolné vyšetrenie podľa neho nemá zmysel, takže mi ho neurobil. Vyšetril ma teda hmatom, pozrel sa aj dnu, vraj nevidí žiadne ranky, špinenie bolo viditeľné. Výsledky z cytologie z 05/2022 - dobré-PAP 2. Urobil sono, kde skonštatoval, že maternica ma normalnu-nižšiu výšku - ako pri ANTIKONCEPCII máva, a že nevidí žiadne cysty. Antikoncepciu mi nasadil bez zistenia hormonálneho profilu. Myslíte, že krvácanie ozaj nemôže byť príznakom, že preliečenie nebolo dostatočné, alebo sa tiež prikláňate k tomu, že toto krvácanie je normálny prejav hormonálnej antikoncepcie? Jediná jeho rada, bola že uvidíme čo to urobí ďaľší cyklus, a ak sa to bude opakovať budem musieť ANTI vysadiť. Vôbec už neriešil, že cítim diskomfort, takže mi ani žiadne odbery neurobil - ale výtok nepozorujem. Ako je možné zistiť je to naozaj hormonálne krvácanie, alebo je príčina inde, keďže krvácanie mimo cyklu začalo už pár mesiacov pred užívaním samotnej ANTIKONCEPCIE.. Myslíte, že to ozaj môže byť hormonálna príčina, a krvácanie z antikoncepcie? Ale sa radšej dať vyšetriť u iného gynekológa? Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je menštruačný cyklus riadený užívanými hormónmi. Ovulácia je blokovaná. Pred nasadením hormonálnej antikoncepcie nemá zmysel realizovať hormonálny profil, ale krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové enzýmy. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa môže vyskytovať špinenie, či krvácanie prakticky počas celého cyklu. Organizmus si musí na pravidelnú dávku hormónov zvyknúť. Odsledujte si to. Čo sa týka liečby chlamýdií, dá SŠ aplikovať aj jednorazová liečba, štandardne sa však chlamýdie liečia viac dní. Môže Vám byť realizovaný kontrolný ster na chlamýdie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: simi1203

    Dobrý deň, dostala som o týždeň skôr svoju menštruáciu, mala som ju asi cca 6-7 dní (cez predošlú menštruáciu som mala nechránený sex), bolelo ma podbrušku aj kríže ako je u mňa zvykom, No o týždeň nato, čo bolo teraz v piatok som dostala znovu, ale veľmi jemnú skôr niečo ako keď menštruácia končí a je taka tmavšia občas tam bol aj prímes krvy. Prešlo 2 dní a stále sa nič nezmenilo občas zo mňa vyjdu také tie kúsky maternice alebo aspoň myslím, že je to toto. A nemám žiadne nejaké bolesti ani nič. Neviem či mi chýbajú nejaké vitamíny alebo stres z prace alebo to bude tým nechráneným sexom. Občas ho mávame tesne pred alebo cez menštruáciu s tým, že je prerušovaný, nie je to urobene do mňa. Cez iné dni mávame ochranu. Možno je to aj krvácanie počas ovulácie. Radšej som sa chcela takto online poradiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či krvácania mimo cyklu môže byť viacero. Stres má na menštruačný cyklus vplyv. Treba však povedať, že prerušovaný pohlavný styk neznamená antikoncepciu, otehotnenie je teda možné. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Krvácanie mimo cyklu a následne slabá menštruácia

    , Autor: M2K22

    Dobrý deň,
    mám 24 rokov, takmer pravidelný 29 dňový cyklus, pričom sú vždy prvé dni menštruácie sprevádzane kŕčami, naliatymi prsiami, a intenzívnejším krvácaním. Menštruáciu som mala 14. -18. 2., potom na 13DC až 17DC som mala najskôr špinenie a potom krvácanie, ako menštruácia, s čím som sa nikdy pred tým nestretla. Večer 13.3. som dostala menštruáciu, ale je stále slabá a bez bežných príznakov (slabšia ako predchádzajúce krvácanie). Má slabá menštruácia súvis s krvácaním medzi menštruáciami? S partnerom mávame nechránený pohlavný styk, väčšinou pár dní pred očakávanou menštruáciou. Kvôli krvácaniu som si spravila 24DC tehotenský test - negatívny. Čo mohlo spôsobiť krvácanie, a tiež slabú menštruáciu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je nutné vylúčiť tehotenstvo, aj napriek negatívnemu tehotenskému testu. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a bližších informácií a okolností určí ďalší postup.