Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysta

    , Autor:

    Pan doktor som v obdobi klimakteria, mam 50 rokov a mierne vykyvy v menštruacii- občasne vynechanie , potom nasledne silnejšie a dlhšie krvacanie. Bol mi zisteny nizky progesteron. Menzes mi meškal 2 tyždne, bol vyvolany Agolutinom. Na kontole po menzese lekar našiel na pravom vaječniku folikularnu cystu 3,5 cm.Bol mi nasadeny Thiamin.Je ta cysta nebezpečna? Može presknuť a nastať krvacanie do brucha? Lekar mi povedal, ak by som pocitila prudku bolesť, možem odpadniuť, alebo zvracať, mam hneď utekať do nemocnice. Mam z toho strach.Je takato cysta pre ženu nebezpečna a vyžaduje nejake obmedzenia napr. šport.Može sposobiť aj krvacanie momo menzes? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o folikulárnu cystu, krvácanie do brucha je málo pravdepodbné. Obsah cysty sa po prasknutí vyleje medzi črevá, čo môže vyvolať peritoneálne dráždenie, ktoré žena pociťuje ako prudkú bolesť v podbrušku, môže byť spojená aj so zvracaním. Treba však povedať, že 3,5 cm veľká cysta neobsahuje až tak veľa obsahu, čo by malo za následok takéto extrémne prejavy. Väčšinou sa kontroluje po skončení menštruácie. Áno, môže spôsobovať poruchy menštruácie, ako meškanie, nadmerné krvácanie, krvácanie mimo menzes, ... Odsledujte si to. Nemusíte sa však báť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Cysta a meškajúca menstruácia

    , Autor: Betty12

    Dobrý deň, pán doktor,
    O mesiac mám ísť na operáciu endometrickej cysty. Momentálne som mala mať menštruáciu práve na strane, kde mám cystu. Menštruácia ale mešká už mesiac. Tehotná by som nemala byť, táto možnosť by mala byť vylúčená - robila som si test. Je možné, že cysta spôsobila, že som nedostala menštruáciu? Je dôvod na stres a obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ste mali na mysli ovuláciu z vaječníka, ktorý je cysticky zmenený. Áno, cysta vaječníka môže mať vplyv aj na menštruačný cyklus. Nepoznám však nález, ani výsledky vyšetrení, ani bližšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Častá menštruácia

    , Autor: Scully

    Dobrý deň, mám 44 rokov a od 38 rokov sa mi skrátil menštruačný cyklus z 30-35 dní na 24 dní. Krvácam 8 dní, z toho 3 dní silnejšie, ostatné dni slabšie. Odkedy mám takýto cyklus, som anemická a musím užívať železo. Pred 4 rokmi mi diagnostikovali dermoidnú cystu na pravom vaječníku, mala som na operáciu už dva termíny, jeden bol zrušený z dôvodu pandémie (2020) a druhý pre moje ochorenie na Covid (v roku 2022),ďalší termín na operáciu som nedostala. Môj gynekológ sa vyjadril, že nie je potrebná nakoľko cysta nerastie a onkomarkery mi už klesli a cystu len sleduje. Na poslednej kontrole (sept. 2023)mi zistil aj 2cm intramurálny myóm. Keď som ho žiadala, aby mi predpísal nejakú liečbu na úpravu cyklu, navrhol mi odstránenie maternice a vaječníka s cystou. Po Utrogestane som krvácala aj mimo cyklu, krvácanie ustalo až po vysadení liekov. Vzhľadom na toto mi povedal, že iné riešenie môjho stavu nie je. Je to naozaj tak, neexistujú iné lieky na úpravu cyklu? Maternicu si nechcem dať odstrániť. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na úpravu menstruačného cyklu sa často využívajú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré Vám gynekológ nenavrhol, predpokladám vzhľadom k anémii. 24 dňový cyklus nie je až tak krátky. Ak však máte silné krvácanie, ktoré Vás anemizuje, je vhodné pouvažovať napríklad o termoablácii endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice vrámci chirurgického zákroku. Nepoznám vsak žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nalezov a všetky potrebné informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by ani tento zákrok nepripadal do úvahy a naďalej budete silno krvácať, naozaj radikálnym a definitívnym riešením je odstránenie maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia.

  • Hak karhla a menstruacia

    , Autor: Becky

    Dobry den. Mam dlhodobe gynekologicke problemy, mam odobrate vajickovody a jeden vajecnik kvoli zapalom a cystam. Na zostavajucom pravom vajecniku sa mi zase spravili dve mensie cysty. Jedna hrubostenna a druha tenkostenna. Mam aj myom 2 cm. Kvoli cystam som dostala antikoncepciu karhla. Beriem ju uz 6 den a mam silnejsiu menstruaciu ako som mavala pred tym + stale mam krce v bruchu a vobec to nevyzera ze by to chcelo prestať. Dnes som dokonca začala krvácať v zrazeninách. Je to normálne? Mám ešte skúsiť počkať či radšej vysadiť? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie sa najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať, prakticky aj počas celého cyklu. Odsledujte si to. Takto sa Vám k intenzite krvácania, ani k ďalším okolnostiam neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta na pravom vajecniku

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň minuly mesiac som mala mikroabort, a tento mesiac mi zistili cystu na pravom vajecniku - 2,7cm.. minuly mesiac ešte žiadna nebola, mešká mi menzes už 7 dni, chcem sa opýtať či je to normálne ak som mala minuly mesiac mikroabort aebo ide o tehotnost v tomto mesiaci ak je tam ha cysta alebo aký vidíte dôvod meškania?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, o cyste sa dá hovoriť ako o útvare väčšom ako 3 cm. 27 mm cystický útvar môže byť dominantný folikul, či zakrvácané žlté teliesko. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo tiež nedá vylúčiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zastavená menštruácia a plodnosť

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den p. Dr.,
    mam otazku, ako velmi mlada v 15-17. rokoch som mala uplne zastavenú menštruáciu na cca 1rok (nadmerne cvičenie, zla strava, stresy, veľky ubytok vahy..) a nasledujúce roky po rozbehnutí menzesu boli cykly velmi nepravidelne az do cca 19-22 r. (obcas MS prisla 1x za 3 mesiace a velmi slaba a podobne)
    v 19.r mi bola diagnostikovana nezhubna cysta ovarium asi 8cm na vajecniku a nasledne robena laparoskopicka operacia.
    Od vtedy uz preslo 10 rokov, poslednych 6 rokov mam menzes vzdy pravidelny, ovulacie prebiehaju.
    Avsak mohlo to obdobie bez menstruacie + velmi nepravidelna + cysta nejako ovplyvnit moju plodnost, resp. poskodit vajicka? Neviem ci to je mozne vôbec?

    Pytam sa preto, lebo uz 2x som bola tehotna a zatial stale neuspesne. (2xmissed ab. v 1.trim.) tak rozmyslam aj nad tymto..

    dakujem



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obdobie bez menštruovania nemalo na plodnosť negatívny vplyv. Každá druhá žena potratí aspoň raz v živote, niektoré o tom ani nevedia. Ak však žena potratí dvakrát za sebou, najčastejšie vo forme zamlčaného potratu, teda že zárodok sa prestane vyvíjať, problém niekde bude. Ak máte za sebou dve neúspešné tehotenstvá, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť možnú príčinu potrácania.