Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menopauza

    , Autor: Alex95

    Dobrý deň, mám 46 rokov a začínajúce problémy s menštruáciou. Je nepravidelná, občas trvá 4 dni, občas 12 dní, môj lekár mi vždy predpíše hormonálne lieky, ktoré neužívam, kúpila som si prípravok Gynex.
    Chcela by som sa poradiť, akým spôsobom si sama viem menštruáciu upraviť, trpím PMS, ktorý potom trvá aj po skončení menzesu v podobe bolesti prsníkov. Sú tieto problémy normálne v prípade, pravdepodobne nastupujúcej menopauzy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané ťažkosti sú pre toto obdobie v živote ženy charakteristické. Sama si menštruáciu neupravíte, je to problém a otázka produkcie hormónov.

Podobné otázky

  • Menopauza?

    , Autor: Mgr.

    Dobry den! Mam 46 rokov, 3 porody prir. cestou,dojcenie cca. 8-9 rokov, pred 3 rokmi hysteroskopia kvoli polypu maternice. V posl. case (2-3 roky)rozhadzane MC – krvacanie niekedy na 19-21.dc, potom na 30-35.dc. Dlzka krvacania 5-6 dní. Niekedy ostava po krvacani este krvave spinenie tiez na 4-5 dni. Je to normálne v mojom veku? Takto prichadza menopauza? Ze raz velmi kratky, raz prilis dlhy cyklus? Treba to riesit? Antikoncepciu som nikdy neuzivala, bojim sa neziad. ucinkov (tromboembolia..etc), uzivam Concor cor na busenie, som sledovana na endokrinológii kvoli hypertyreoze (lieky neuzivam, parametre su v medziach normy). Dakujem za odpoved a prajem krasny Novy rok!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa u Vás ešte o menopauzu, ale o nepravidelný menštruačný cyklus, pravdepodobne v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Podľa mňa by pre Vás bolo najvhodnejšie hormonálne vnútromaternicové teliesko, ktoré sa zavádza na 5 až 6 rokov. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Slabá menštruácia

    , Autor: Aďa335

    Dobrý deň, mám 48 rokov a menzes začína byť nepravidelný. Niekedy je perióda aj vyše 50 - 60 dní. Teraz som dostala slabé krvácanie tiež po dlhšej dobe. Lenže stále (už 4. deň) je to tak, akoby sa "nechcelo rozbehnúť". Posledný menzes bol, naopak, silný. Krv je normálne bledá, ale strašne málo, na začiatku bolo 1 deň len špinenie. V podstate to takto slabo ešte nebolo. Može to súvisieť s vekom a byť takto normálne? Ďakujem za reakciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v tomto perimenopauzálnom období už môže byť menštruačný cyklus nepravidelný a intenzita menstruačného krvácania slabá. Je to pomerne časté a prakticky normálne. O prechode sa dá hovoriť až vtedy, keď sa menštruácia nedostaví do roku a dňa od posledného menstruačného krvácania. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Perimenopauza

    , Autor: Aďka mama

    Ďakujem za odpoveď p. doktor, mala som na mysli, keď mi napr. nezaberú prírodné preparáty, mám pravdep. zníž. progesterón a nerobila by som nič, veď je to nakoniec len naťahovanie menštr. obdobia, či si neuškodím alebo aké následky by mohli byť. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám nebude prekážať nepravidelný, či predĺžený menštruačný cyklus, neuškodíte si tým, ani to nebude mať žiadne zásadné následky.

  • Perimenopauza

    , Autor: Aďka mama

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám 46 r., asi 2 roky mi hapruje cyklus, predtým som nikdy problém nemala. Vraj je to už začiatok menopauzy. Pichali mi preto progester. injekcie a potom mi menštr. cyklus nabehol. Pred rokom som mala v maternici polyp a ten mi vyoperovali. Cyklus chvíľu prebiehal v poriadku a zasa blbne. Teraz som dostala menzes až po 4.mesiacoch. Cytológiu mám v poriadku. Lekárka mi navrhla buď lieky s progesterónom alebo skúsiť Gynex, Vitex, ten som skúšala aj predtým. Teraz som cítila, že asi pomohol. Nie som za chémiu, preto sa chcem spýtať na Váš názor, či je to ok nechať to takto na prírodu a či mi klesá okrem progesteronu aj estrogén. Chodím aj na kontroly so štít. žlazou, v 20-tke mi vyoperovalu 1/2, druhá časť je ok. Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám postačujú aj doplnky výživy a menštruačný cyklus máte počas ich užívania pravidelný a nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nutné meniť liečbu. V prípade, že nebudú postačovať voľnopredajné preparáty a doplnky výživy, sa dá uvažovať aj o preparátoch progesterónu, ako napríklad Duphaston, či Progestanelle, prípadne sa dá nasadiť aj hormonálna antikoncepcia. Kľudne sa poraďte aj s Vašim obvodným gynekológom.

  • Slabé krvácanie mimo menštruácie

    , Autor: Zuzka-Zuzička

    Dobrý deň prajem.
    Mám taký problém, že keď mi začala ovulácia tak mi začalo slabé krvácanie. Nikdy som to nemala a nerozumiem čo sa deje. Je to úplne prvý krát. Doteraz keď som mala ovuláciu všetko bolo ako má. Trvá to už týždeň a ja som s toho nesvoja.
    Tehotná nie som to viem. Celému tomu proste nerozumiem. Nemôže to byť ani menopauza lebo ešte nie som v takom veku.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o ovulačné špinenie a krvácanie, ktoré sa začína na 14. až 16. deň a môže trvať aj týždeň. Nie je to nič nezvyčajné, nemusí sa vyskytovať každý mesiac. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.