Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,329 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Perimenopauza

    , Autor: Aďka mama

    Ďakujem za odpoveď p. doktor, mala som na mysli, keď mi napr. nezaberú prírodné preparáty, mám pravdep. zníž. progesterón a nerobila by som nič, veď je to nakoniec len naťahovanie menštr. obdobia, či si neuškodím alebo aké následky by mohli byť. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám nebude prekážať nepravidelný, či predĺžený menštruačný cyklus, neuškodíte si tým, ani to nebude mať žiadne zásadné následky.

Podobné otázky

  • Slabá menštruácia

    , Autor: Aďa335

    Dobrý deň, mám 48 rokov a menzes začína byť nepravidelný. Niekedy je perióda aj vyše 50 - 60 dní. Teraz som dostala slabé krvácanie tiež po dlhšej dobe. Lenže stále (už 4. deň) je to tak, akoby sa "nechcelo rozbehnúť". Posledný menzes bol, naopak, silný. Krv je normálne bledá, ale strašne málo, na začiatku bolo 1 deň len špinenie. V podstate to takto slabo ešte nebolo. Može to súvisieť s vekom a byť takto normálne? Ďakujem za reakciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v tomto perimenopauzálnom období už môže byť menštruačný cyklus nepravidelný a intenzita menstruačného krvácania slabá. Je to pomerne časté a prakticky normálne. O prechode sa dá hovoriť až vtedy, keď sa menštruácia nedostaví do roku a dňa od posledného menstruačného krvácania. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Perimenopauza

    , Autor: Aďka mama

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám 46 r., asi 2 roky mi hapruje cyklus, predtým som nikdy problém nemala. Vraj je to už začiatok menopauzy. Pichali mi preto progester. injekcie a potom mi menštr. cyklus nabehol. Pred rokom som mala v maternici polyp a ten mi vyoperovali. Cyklus chvíľu prebiehal v poriadku a zasa blbne. Teraz som dostala menzes až po 4.mesiacoch. Cytológiu mám v poriadku. Lekárka mi navrhla buď lieky s progesterónom alebo skúsiť Gynex, Vitex, ten som skúšala aj predtým. Teraz som cítila, že asi pomohol. Nie som za chémiu, preto sa chcem spýtať na Váš názor, či je to ok nechať to takto na prírodu a či mi klesá okrem progesteronu aj estrogén. Chodím aj na kontroly so štít. žlazou, v 20-tke mi vyoperovalu 1/2, druhá časť je ok. Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám postačujú aj doplnky výživy a menštruačný cyklus máte počas ich užívania pravidelný a nemáte žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nutné meniť liečbu. V prípade, že nebudú postačovať voľnopredajné preparáty a doplnky výživy, sa dá uvažovať aj o preparátoch progesterónu, ako napríklad Duphaston, či Progestanelle, prípadne sa dá nasadiť aj hormonálna antikoncepcia. Kľudne sa poraďte aj s Vašim obvodným gynekológom.

  • Perimenopauza

    , Autor: Monika 48

    Donry den, pan doktor
    Prosim vas, uz treti rok zaznamenavam priznaky klimakteria,mam 48 rokov.
    Menzes temto rok my vynechal tri krat pocas roka, gyn.vysetrenie ok, akurat maly myom, robila som si test ma menopauzu ale fsh mi vyslo ok.je mozne, ze hladina fsh nemusi vzdy ukazovat pocas cyklu , ze som v perimenopauze?
    Na horm.profile na 8 den cyklu fsh 4,51, lh 4,21, progesteron 0,40 , estrogen 0, 92.
    Priznaky mam klasicke navaly trpla, busenoe srdca, bolestive prisniky aj tri tyzdne.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste v perimenopauze. O menopauze môžeme hovoriť až vtedy, ak nedôjde k menštruácii v priebehu 12 mesiacov. Na návaly môžete skúsiť užívať voľnopredajné preparáty obsahujúce fytoestrogény. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnedý výtok

    , Autor: Miaadd

    Mám 43r. Cytologia a vyšetrenie bolo v poriadku,no už pár mesiacov mám hnedý výtok v strede cyklu ktorý som pripisovala ovulácii,ale tentokrát už trvá päť dní a menštruáciu mávam už nepravidelne.K tomu sa pridali aj bolesti prsníkov,môže to byť hormonálna zmena( začínajúca perimenopauza) alebo čo robiť s tým výtokom.. ďakujem za váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Info

    , Autor: Hudakova

    Dobe vecer, pri snažení sa o babatko mi rozhadzuje menštruáciu a pri poslednej kontrole po snazeni sa som mala prasknutú cievku , moze mi snaženie spôsobovať praskanie cievok ? Mám 27 rokov a mi bolo povedané ze mam začínajúcu menopauzu, po operácii stavca som 2 a pol mesiaca nemohli sa mi zmenšiť vaječníky kvôli úrazu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z opisu neviem, o akú cievku sa jedná. Vaječníky sa vplyvom úrazu určite nezmenšili. Neviem, na základe čoho Vám bolo povedané, že sa u Vás prejavuje perimenopauza. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.