Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,358 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor:

    Dobrý večer prajem, moja situácia je nasledovná. Menštruácia mi mešká 10 dní, s priateľom sme mali prerušovaný pohlavný styk (nespravil sa do mňa) ale viac krát za sebou (vždy sa umyl). Mohlo to byť pár dní, max. týždeň po ovulácií. Okrem meškajúcej menštruácie je mi nevoľno, mám zmeny nálad a nadmerné močenie. Včera (Menštruácia meškala 9 dní) som si spravila tehotenský test, ale vyšiel negatívny. Moja otázka znie či je to skôr pred menštruačný syndróm a menštruácia mešká kvôli cystám na vaječníkoch (gynekológom potvrdené že tam sú) alebo tehotenstvo? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať po aspoň 14 dňoch meškania menštruácie. Vo Vašom prípade tehotenstvo nie je vylúčené. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení krvi a USG zodpovie na Vaše otázky a určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruacie

    , Autor:

    Dobrý deň menštruácia mi mešká 11 dní, pociťujem pichanie v podbrušku a niekedy aj do pravého vaječníku, hormonálnu antikoncepciu neberiem 4 mesiac a s priateľom sa snažíme o bábo, môže mi menštruácia meškať ešte z toho vplyvu hormonálnej antikoncepcie alebo už s tým nemá nič spoločné? Kedy sa zvyčajne cyklus upraví? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak už neužívate hormonálnu antikoncepciu 4 mesiace, meškanie menštruácie s ňou nemusí vôbec súvisieť. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade pretrvávania ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtať, menzes mi mešká už 5 dní je to v poriadku? Prvý menzes som dostala pred 2 mesiacmi, mam 14 rokov. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v začiatkoch menštruovania, v prvých mesiacoch môže byť ešte menštruácia nepravidelná, môže sa stať, že aj mesiac vynechá. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Menzes

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, som mladá študentka(20), MS mi mešká už 7 dní(posledná mi končila 20.6.) a začínam byť nervózna aj napriek tomu, že nemám veľmi pravidelný cyklus..s partnerom sme mali dvakrát od poslednej MS “nechránený sex”, ale 100% sa do mňa ani raz neurobil, pretože obidvakrát vsunul do mňa penis max 10krát a prestali sme kvôli mojim zdravotným problémom s klitorisom a pošvou(veľmi ma to svrbelo, našťastie to trvalo len 4 dni, doteraz neviem co to bolo)...brala som taktiež antibiotiká amoksiklav 7 dní, ktoré som však dobrala minulý pondelok(8.7.) a taktiež som momentálne na dovolenke v exotike pri mori....mohli moje meškanie spôsobiť tieto faktory(ATB+zmena prostredia) alebo je šanca, že som tehotná..? Dieťatko plánujem jednoznačne, avšak ešte s tým chcem počkať...Výtok mám normálny priesvitný(už cca týždeň)ako mávam zvyčajne pred menštruáciou, žiadne ine príznaky nemávam a ani teraz ich nemám...Čo mám robiť? Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak už máte apriori nepravidelný menštruačný cyklus, meškanie menštruácie nemusí ešte nič znamenať. Ak ste však mali nechránený pohlavný styk, možnosť tehotenstva nie je vylúčená. Spomínané ťažkosti v zmysle svrbenia mohli byť spôsobené vaginálnou infekciou. Užívanie antibiotík, zmena klímy a prostredia tiež má vplyv na menštruačný cyklus. Možností meškania menštruácie je u Vás viacero. Odsledujte si to. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor:

    Dobrý večer, zaujímal by ma váš názor. 1.6 som mala dostať menštruáciu, zvykla meškať a tak tomu bolo aj teraz. Po pár dňoch meškania sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Keď sa menštruácia nedostavila ani naďalej, spravila som si tehotenský test kt. vyšiel negatívne. Ani neskôr menštruácia neprišla a navštívila som gynekológičku kt. mi povedala, že mám vysoko sliznicu a buď mi už prídu alebo tehotenstvo. O týždeň neskôr som išla na kontrolu stým, že stále nič. Bola tam iná doktorka, ktorá mi povedala, že sliznicu mám nízko a tehotenstvo vylučuje. Tak som čakala a čakala, včera som mala dostať už druhú menštruáciu ktorá mi tiež neprišla ale test je stále negatívny, teda aby som upresnila, na jednom vyšiel duch ale na druhom nie. Styk sme mali prvý júnový týždeň, čo znamená, že by som bola približne 2-3 týždne po oplodnení. Býva mi nevoľno a mám kŕče v podbrušku ako pri menštruácii ale raz na jednej, raz na druhej strane, sú nepravidelné a prejdú dosť rýchlo. Môže sa podľa vás jednať o tehotenstvo? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené. Pre jednoznačné stanovenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi na betaHCG jednoznačne potvrdí alebo vylúči tehotenstvo a stanoví ďalší postup. Na USG včasná gravidita nemusí byť vidieť. Dôležité je aj vylúčiť patologické tehotenstvo v zmysle mimomaternicového tehotenstva.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, ďakujem za odpoveď.Možte mi prosim vysvetliť pojem, čo je to suspektná sliznica?Mam z toho veľký strach.To meškanie menštruacie nemože byť vplyvom toho, že som 10 rokov uživala HAK?Podla Vas by ten Agolutin nebolo vyhodne riešenie? Hľadam inu cestu, ako kyretaž, mala som ju robenu po prevom porode a skoro som vykrvacala po zakroku, museli mi podavať Dycynone, Panbu, Ergometrin a samozejme transfizie.Stale to mám čerstvo v pamäti, tak sa toho obavam.Lekar na USG nevidi žiadnu podozrivu zmenu na sliznici, robil mi aj USG v prierezoch a nevidel tam žiadne zmeny, polypy, iba 2 male myomy, ktore mam už 17 rokov a nemenia sa.Minuly rok v decembri bola robena cytologia a nalez 2.Pan doktor, nedalo
    by sa to poreišiť bez tej kyretaže?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, reagoval som len na Váš opis 15 - 17 mm sliznice, ktorá je podozrivo vysoká. Nemusí sa jednať o nič, ale sliznica dutiny maternice nemá čo byť taká vysoká a preto to treba skontrolovať. Výsledok cytológie je predpokladám CIN II., čo tiež treba odsledovať. Nepoznám však všetky informácie ani okolnosti, preto sa k tomu objektívne vyjadriť bližšie neviem. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás pozná najlepšie, ako aj výsledky vyšetrení či USG.