Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menzesu

    , Autor: ivuss

    Dobry den. Prosim vas mam velmi nepravidelnu menstruaciu 50dnovy cyklus.niekedy mi vynecha aj 2mesiace. Chcela by som sa spytat ci sa da aj tak otehotniet a ci na upravu pomozu nejake vitaminy alebo caje.napr. kyselina listova,alchemilkovy caj a pod.alebo to treba riesit vyvolavacou injekciou. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj pri nepravidelnom cykle sa dá otehotnieť, hoci je to menej pravdepodobné. Ak uvažujete nad druhým dieťaťom a menzes je nepravidelný, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše Duphaston na úpravu cyklu. Kyselinu listovú môžete užívať 3 mesiace pred plánovaným tehotenstvom.

Podobné otázky

  • Injekcia na vyvolanie menzesu

    , Autor: Viki2703

    Dobrý večer. V utorok som bola u svojej gynekologičky na prehliadke, pričom som mala meškanie menzesu 7 dní. Tehotna nie som , výsledky z krvi vyšli negatívne a tak mi písali vyvolávaciu injekciu do svalu na menzes. Po vpichu injekcii som po pár hodinách pociťovala bolest v mieste v pichu, ťažšie sa ni chodilo. Druhým dňom už to bolo horšie s tou Bolesťou až dodnes. Mám to v mieste vpichu opuchnuté, začervenane a ťažko sa mi chodi. Neviem na tom boku ani ležať ani sedieť. Je táto reakcia v poriadku? Do 10 dní od vpichu by mi mal prísť cyklus. Ulavi sa mi iba po podani octanu a novalginu.Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že Vám pri podávaní injekcie trafili nerv. Ťažko povedať, malo by sa to však upraviť. Áno, po podaní Agolutinu sa menštruácia zvykne dostaviť do 10 - 14 dní. Odsledujte si to. Neviem sa Vám k tomu takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meskajuca menstruacia

    , Autor: vikkky

    Dobrý deň, koncom mája som brala 2antibiotiká na Helikobakter. Momentálne beriem taktiež antibiotika, keďže som chorá. Menštruácia mala prísť priblizne 14.6. (Mavam ju nepravidelnu ale nezvykne meškať az takto..) Mešká približne 10 dní. Posledne dva dni cítim bolesť v podbrusku a taktiež spodneho chrbta, predtým, pred tou bolestou dva dni som pociťovala bolest pri dotyku. Môže byť meškanie menzesu spôsobené ATB? Alebo môže ísť o tehotenstvo? Pohlavný styk nechránený s tým, ze priateľ ejakuluje mimo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť u Vás viacero. Antibiotiká majú často vplyv na menštruáciu. Avšak za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menzesu

    , Autor: Didi1234

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať mam 16 rokov.Brala som antikoncepciu v novembri som ju vysadila od vtedy som menzes mala normálne posledný styk z frajerom som mala 16.12. A menzes mi mal prísť 21.12. Lenže neprišla do teraz problém je v tom že ovulacny test som si robila 24.12. A vyšiel pozitívni. Pred včerom som si robila zase test a vyšiel pozitívny. A tehotenský mi ukazuje že som neni tehotná. Tak čo mam robiť? Ďakujem za spetnu vezbu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menzesu

    , Autor: Reba

    Dobrý deň, mám otázku. Mala som prvý krát pohlavný styk s mojim priateľom asi pred dvoma mesiacmi. Raz sme mali pohlavný styk bez ochrany ale vyvrcholil sa mimo mna. Potom sme mali vzdy ochranu. Asi o 2-3 týždne po tom čo sme mali pohlavný styk bez ochrany som dostala menštruáciu. Bola taká ako vzdy, nič neobvykle. Trvala 5 dni. Po mojej menštruácii som už styk nemala. Tento mesiac som mala dostať menštruáciu zase, ale mešká už 12 dni. Cítim miernu bolesť v bruchu a mám biely výtok. Je možné že som tehotná ? Alebo aký môže byt dôvod ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak ste však už medzitým mali menštruáciu a tehotenský test bol negatívny, pravdepodobnosť tehotenstva je za týchto okolností pomerne malá, ale nie nulová. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menzesu 42 dní

    , Autor: Lu ka

    Dobrý deň, pán doktor,
    obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor.. Menzes mávam celkom nepravidelný, naposledy som mala 23. januára..
    Pán doktor mi pred 3 týždňami predpísal Progestanelle, no menzes neprišiel, robil hormonálny profil, ktorý je v poriadku.
    Dnes mi predpísal antikoncepciu, krúžok NuvaRing, na s pravidelnenie menzesu s tým, že mám len čakať, kým mi menzes príde, lebo, že by nemal význam predpísať mi ďalší Progestanelle, keď mám hormonalny profil v poriadku..
    Pohlavný styk som mala naposledy 21. februára, pred 38 dňami, prerušovaný, no odvtedy chránený kondómom, testy mám negatívne..
    Nerozumiem teda, prečo mi menzes stále nechodí, v podbrušku na pravej strane mávam niekedy dosť silné bolesti a kŕče už celé týždne..
    Mohla by na to vplývať aj nízka hmotnosť? Mám 174 cm a 50 kg, no jem zdravo.. Športujem, no nepreháňaj to.. Nejem ani mastné jedlá, sladkého tiež pomenej.. Taktiež som bola vo februári darovať krv, mohol by byť aj to dôvod meškania menzesu? Taktiež mám nízku sliznicu maternice..
    Vopred Vám ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrení a USG nálezu, ako aj bez poznania výsledkov všetkých doteraz realizovaných vyšetrení, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je jednoznačné vylúčenie tehotenstva odberom krvi na beta HCG, zistiť dôvod bolestí v pravom podbrušku, či nie je prítomná napríklad cysta, ktorá by mohla vysvetľovať meškanie menštruácie. Pri jednoznačnom vylúčení tehotenstva, ako aj vylúčenia patológie na ženských pohlavných orgánoch v malej panve, ktorá by mohla spôsobovať meškanie menštruácie je možné menštruáciu vyvolať. Treba tiež povedať, že na menštruačný cyklus má veľký vplyv aj stres, zmena životosprávy, či prehnaná pohybová aktivita.