Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vyvolavacia injekcia

    , Autor: lenkaa-2

    Dobry den, z dovodu meskajucej menstruacie (14 dnove meskanie, mam nepravidelny cyklus) mi bola podana vyvolavacia injekcia. Na siesty den sa dostavila menstrucia, o nieco slabsia ako obvykle ale s beznou dlzkou. Je mozne, ze aj napriek menstruacii po tejto injekcii, by som bola tehotna? Posledny pohlavny styk som mala pred 6 tyzdnami. Gynekologicke vysetrenie presne mesiac po styku. Domace tehotenske testy boli vsetky negativne. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne pred podaním injekcie na vyvolanie menštruačného krvácania musí byť možné tehotenstvo vylúčené, či už z krvi alebo ultrazvukom. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vyvolávacia injekcia

    , Autor: táňa123

    Dobrý deň, bola som dnes na gynekologii z dôvodu meškania menštruácie po tabletke po. Bolo to osem dní, močové testy bolí negatívne. Doktorka mi dnes robila sono a vzápätí mi dala vyvolávaciu injekciu. Môžem byť už pokojná? Nie som tehotná? Lebo krvne testy mi nerobila. Povedala len, že by mi mala prísť za 6-10 dní maximálne. Dávala by mi tu injekciu ak keď by tu bola možnosť tehotenstva? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri osem dní meškajúcej menštruácii na USG tehotenstvo nie je vidno. Aj keby ste však boli tehotná, k menštruácii ani po podaní Agolutinu nedôjde. Podanie "vyvolávačky" však na tehotenstvo vplyv nemá, paradoxne, ho naopak podporí. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • vyvolávacia injekcia

    , Autor: anym

    Dobrý deň. Pred týždňom som bola na vyvolávacej injekcii kvôli neprítomnosti menštruácie. Mám predpísanú antikoncepciu ktorú mám začať užívať v prvý deň menštruácie. Menštruácia sa ešte nedostavila, len špinenie. Môžem už začať užívať antikoncepciu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo vylúčené tehotenstvo a začalo špinenie po podaní Agolutinu, pravdepodobne sa Vám spúšťa menštruácia. Môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    potrebovala by som poradit.
    Od januara sa mi rozhodil cyklus, po pohlavnom styku som na 7den dostala velmi silnu a bolestivu menstruaciu (na mna neobvykle) a bolo to po 14tich dnoch od predchadzajucej menstruacie. Nasledne som mala mykozu ci kvasinky asi 3 tyzdne mi trvalo nez som nepocitovala ziaden disfkomfort. Potom bol dva krat menzes po cca 25 dnoch, a v marci az april som mala menzes po 10tich dnoch a 14tich dnoch po sebe tri krat. Ten posledny bol uz bez krvy len cisto hneda hmota. Od aprila sa mi menzes uplne zastavil a do dnesneho dna ho nemam. Cely april a maj som mala taky biely hlien bez zapachu v posve. 9.5 som uzila ellone. V juni som spinila 4 dni velmi slabucko v case cca kedy som mala mat menzes. Hlien zmizol teraz uz uplne. V juli uz spinenie vobec nebolo.
    Bola som aj u gyn. raz mi povedali, ze mam pockat ak mam stresy v zivote vseobecne, raz mi povedali, ze mi daju vyvolavacku a raz ze vyvolavacka nezaberie kedze mam nizku sliznicu (to videli). Na vajecnikoch nie su cysty ani nic podobne a ani na meternici nic, cyto z februara vyslo v poriadku. Tehotna nie som.
    Obvodna mi vzala krv na prolaktin a stitnu zlazu - tu vysli hodnoty v poriadku.
    Chcu mi este urobit hormonalny profil, lenze tu mi povedali teoriu, ze on aj tak nic neukaze lebo progesteron je nizky a treba najskor vyvolat menzes.
    ake moznosti postupu su mozne? Je pravda ze pri nizkej sliznici vyvolavacia injekcia nezaberie?
    cim sa takyto stav vobec stane? Co vsetko ja mozem pre to urobit aby som sa dala do poriadku? Velmi ma to trapi, dakujem velmi pekne za vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu mi nie sú jasné všetky okolnosti a hlavne výsledky vyšetrení. Dôležité je, či bolo tehotenstvo vylúčené na základe odberu krvi na beta HCG. Čo sa týka nízkej hladiny progesterónu, zvykne sa predpisovať Duphaston. Vyšetrenie hormonálneho profilu nič nepokazí. Je potrebné zdôrazniť, že užitím emergentnej hormonálnej antikoncepcie ste si mohli rozhádzať menštruačný cyklus., aj keď už ubehli 3 mesiace. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • vysadenie HAK

    , Autor: naty311

    Dobry den, viem ze taketo otazky asi dostavate casto, no ja potrebujem radu odbornika, pretoze sa nachadzam v Anglicku a so zdravotnictvom spokojna niesom, asi ako kazdy. Minuly mesiac som prestala uzivat antikoncepciu, asi po 3-4 rokoch. Menstruacia mi mala prist 9.teho januara a dnes je to tyzden co meska. Chcela by som vediet po akej dobe musim predsa navstivit lekara kvoli vyvolavacej injekcii, aby som neohrozila svoje zdravie. Pocity mam v podbrusku ako pred menstruaciou, ale stale nic. Ako dlho mozem pockat ci sa mentruacia dostavi sama? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa menses nedostaví sama, môžte čakať lubovoľne dlhú dobu,
    menses nemusí prísť pokojne i pol roka, avšak ak plánujete teh. je vhodné snažiť sa o nápravu cyklu, čiže tak do troch mesiacovb by bolo určite vhodné komplexné vyšetrenie, prípadne vyvolávacia injekcia ak by menses neprišla
    ak už máte takéto mierne pobolievanie , skúste vyčkať, možno sa dostaví v krátkom čase
    vaječníky sa musia zrevitalizovať
    s pozdravom

  • ...

    , Autor: odbornik6

    dobrý deň... teh.test je negatívny.... takže môže byť problém aj niekde inde? už 7 dní mi mešká menštruácia.. pociťujem stále silnejšie bolesti v podbrušku a dnes som mala aj také slabučké špinenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    samozrejme sú i iné dôvody, ak sa menses nedostaví, vyhľadajte lekára, skntroluje sa gyn.nález, v prípade potreby sa aplikuje vyvolávacia injekcia
    s pozdravom