Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antikoncepcia

    , Autor: viki927

    Dobrý deň, stalo sa mi omylom že som vzala tabletku neurotp retart 500 ktora znizuje ucinnost antikoncepcie.Pohlavny styk prebehol asi 0 1:00 v case kedy som vzala tabletku antikoncepcie -plu davku hormonov a vecer o 22:30 kedy som mala zobrať dalsiu tabletu antikoncepcie, ktoru somm aj vzala stal tento omyl.Teraz mi mala dojsť menstruacia ale bolo to take spinenie 3.deň od vynechania prislo trosku krvacania a potom na 4. deň vecer prislo normalne krvacanie ale na dalsi den už zase nic. Test som robila na 6. a 10. den od styku a bol negativny.Ale stále pocitujem pobolievanie laveho vajecnika, prsia nemam citlive.Možem byť tehotna?Antikoncepiu beriem stale pravidelne o rovnakom case.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som dobre pochopil a tabletku Neurotop Retard ste užili až skoro deň po pohlavnom styku, počas ktorého ste boli chránená, nemyslím si, že ste tehotná. Krvácanie z vysadenia počas 7 dňovej pauzy môže byť od slabého zašpinenia až po 3 dňové krvácanie, takže aj v tomto je to vo vašom prípade v norme. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Jednodnova menštruácia

    , Autor: Natasa4847472919

    Dobrý deň, mala by som dostať menštruáciu v najblizsich dňoch. Bolestive väčšie poprsie... Skrátka priznaky ktoré mávam pred príchodom menštruácie. No včera večer som mala na spodnom prádle väčší fľak. Nie čistá krv, skôr do ružova. V priebehu noci a nasledujuceho dňa sa však menštruácia nedostavila. Je pravda že som mala pred nedávnom pohlavny styk, no dávali sme si pozor i ked je potrebné sa priznať že ochrama použita nebola. Vedeli by ste mi poradiť čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať iba o akési špinenie pred nástupom menštruácie, ktoré sa u niektorých žien vyskytuje cyklicky pred každou menštruáciou, treba však myslieť aj na možné tehotenstvo, keďže ste mali nechránený pohlavný styk. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia a k otehotneniu vie dôjsť pomerne jednoducho. Odsledujte si to. Pri nedostavení sa menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. V prípade ťažkostí alebo nejasností je najvhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Menstruacia

    , Autor: Stelaa

    Dobrý večer
    Chcela by som počuť názor iného lekára na môj problém. Som 20mes po druhom pôrode. Dojčím ešte stále dcéru , menštruáciu som dostala 15mes po pôrode ale problémy som mala aj pred druhým tehotenstvom. Ide o to že mám menštruáciu 2-3 dni potom jemne spinenie dajme tomu 3 dni , deň pauza a potom spinim opäť. Alebo sa mi sem tam spustí viac krvi. Takto to trvá až do cca 12 dna cyklu. Menštruáciu mám skoro pravidelnú niekedy dostanem na 32-33 deň. Už som z toho zúfalá. Môj lekár tvrdí že je to v poriadku a proste telo sa pomalšie čistí. Na preventívne prehliadky chodím pravidelne. Všetko vyzerá ok. Akurát krv mi nikdy nebrali, iba v tehotenstve. HA neberiem, mám 28 rokov. V com môže byt problém ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Naozaj sa nemusí jednať o problém, ak nie je krvácanie extrémne silné.
    Keďže však kojíte, veľmi sa momentálne stav nedá riešiť. Skúsiť sa teoreticky môže nasadiť jednozložková gestagénová antikoncepcia, ktorú môžu užívať aj kojace ženy, neočakávam však zásadnú úpravu. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani spred tehotenstva, nálezy, okolnosti a všetky informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Neprítomnosť menštruácie

    , Autor: anym

    Dobrý večer chcela by som sa poradiť ohľadom neprítomnosti menštruácie. Užívala som roky hormonálnu antikoncepciu. Už som ju raz vysadila na 4 mesiace a neprišla mi menštruácia tak som ju znovu začala brať. Momentálne ju mám znovu vysadenú a mám rovnaký problém už druhý mesiac. Bolo by vhodné ešte počkať alebo sa vrátiť k antikoncepcii? Môže to mať neskôr vplyv na plodnosť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menstruačného cyklu môže byť viacero. Najčastejšie sa jedná o hormonálny problém, ktorý sa dá elegantne vyriešiť nasadením hormonálnej antikoncepcie. Ak ste počas užívania hormonálnej antikoncepcie nemali žiadne ťažkosti a cyklus sa Vám upravil, a v dohľadnej dobe neplánujete tehotenstvo, pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikincepcie. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže si na jednej strane “šetríte” vajíčka. Ak plánujete otehotnieť, antikoncepciu neužívajte a praktizujete nechránený pohlavný styk.

  • Antikoncepcia a menštruácia

    , Autor: MonikaNem

    Dobrý deň,

    už niečo vyše roka beriem antikoncepciu Belara kvôli problémom s polycystickými vaječníkmi. Všetko bolo v poriadku, upravil sa mi cyklus a menštruáciu som dostala vždy na tretí deň od doužívanie blistra a trvala mi zhruba 4-5 dní. Pred troma mesiacmi pred príchodom cyklu mi však začalo špinenie a veľmi slabá menštruácia ešte pred doužívaním tabletiek, čo som však pripisovala tomu, že som tabletky ten mesiac brala menej zodpovedne ako som zvykla, hoci každý deň, no nie presne na čas. Ďalši mesiac sa zopakoval rovnaký scenár, čo mohlo zasa byť spôsobené užívaním tabletiek nie presne na čas a taktiež chorobou. Po doužívaní blistra som stále mala len veľmi slabé krvácanie a tak som sa trochu bála, či nie som tehotná. To som však takmer ihneď zavrhla, keďže s priateľom, hoci máme pravidelný nechránený pohlavný styk, nikdy sa nespravil dovnútra aj napriek tomu, že užívam antikoncepciu. Ďalší mesiac som si dala veľký pozor aby som tabletky brala opäť ako som zvykla a teda každý deň vždy v daný čas na minútu presne. Menštruácia prišla ako som bola zvyknutá na tretí deň od doužívania blistra a trvala 4 dni. Žiadne špinenie predtým. Tento mesiac som pokračovala v pravidelnom a veľmi veľmi zodpovednom braní tabletiek, no špinenie spolu s meštruáciou prišli o týždeň skôr, ešte počas užívania tabletiek (mala som ich v blistri ešte 5). Blister som dobrala tak ako som mala ale neviem, prečo sa to deje a čím by takéto niečo mohlo byť spôsobené. Nemôžem momentálne navštíviť lekára, preto sa obraciam na Vás s prosbou, či by ste mi vedeli poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. Príčin môže byť viacero. Je možné, že Vám už nestačí množstvo alebo nevyhovuje zloženie hormónov obsahujúce preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý momentálne užívate a bude potrebné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhšia menštruácia

    , Autor: Pepa1629

    Dobrý deň, menštruácia mi meškala 2 týždne (mala som stresové obdobie a bola som chorá) a keď prišla, tak je slaba trvá už pár dní dlhšie ako býva zvyčajne. Mám to pripisovať predošlým podnetom? Mám 21 rokov, s priateľom som mala nechránený styk, no nespravil sa do mňa. Menštruáciu väčšinou mávam s bolesťami, no pri tejto bolesti nemám. Spravila som si 2x tehotenský test, oba negatívne... Je možné že môžem byť tehotná ale testy to neukazujú? Alebo z akého dôvodu je dlhá a slabšia ako obvykle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný nechránený styk nie je antikoncepcia! Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Stres je v tomto smere na prvom mieste. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.