Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na jednú otázku s ktorou si neviem poradiť. Môj problém je taký, že pred týždnom som mala menštruaciu skoncila mi v utorok a v stredu som mala s priatelom pohlyvny styk ktorý bol nechráneny (v skratke) po 21 hod som užila tabletku Ascapelle. Je 6dní od toho a v poslednej dobe som mala krče,bolesti hlavy a dnes az tak silné že som opäť dostala menštruaciu. Vedeli by ste mi poradiť ci sa mam niecoho obavit alebo je to vporiadku situacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený styk prvý deň po menštruácii, riziko otehotnenia je menšie. Escapelle sa má užiť do 72 hodín od pohlavného styku. Po užití Escapelle Vami spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené vedľajšími účinkami tejto tabletky, aj predčasné dostavenie menštruácie môže byť spôsobené tým. Neznepokojoval by som sa. Ak sa nasledujúca menštruácia po skončení aktuálnej oneskorí viac ako o 5 dní, môžete byť tehotná. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Nepravidelná menštruácia

    , Autor: flower1

    Dobrý deň,
    menštruáciu mám od 15 rokov (momentálne mám 24) od začiatku mám menštruáciu nepravidelnú a bolestivú. Zhrnutie za posledný rok: 43,33,28,41,37,33,29,29,41,34,38. Chodím na pravidelné gynekologické prehliadky. Moja otázka znie nie je potrebné mi spraviť hormonálny profil? Alebo bolo by riešením užívať antikoncepciu? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menštruačného cyklu môže byť viacero. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, USG nálezy, ako aj výsledky preventívnych prehliadok boli v poriadku a neplánujete v dohľadnej dobe tehotenstvo, ideálnym riešením je nasadenie hormonálnej antikoncepcie na úpravu menštruačného cyklu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Krátka menštruácia

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý deň prajem chcela by som poradiť skôr než navštívim svojho gynekológa. S manželom sa snažíme už viac ako rok o babetko jedného syna už máme chceme druhé. Ide o to ze sa nám nedarí tak mi môj gynekológ nasadil tabletky Clostilbegyt a po tabletkách mi pichol injekciu Gonasi Kit. Mali sme s manželom pohlavný styk ako povedal doktor. Menštruácia mi meškala dva dni na tretí deň som ju dostala ale mala som ju iba jeden deň a druhy deň to bolo špinenie. Moja otázka znie mohlo sa stať že som otehotnela a napriek tomu som dostala menštruáciu? Ešte Nikdy som nemala takú krátku menštruáciu stále mam 5 dní. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané špinenie nemusela byť menštruácia. Za daných okolností môžete byť tehotná a teoreticky sa mohlo jednať aj o tzv. implantačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Anetuska12344

    Dobrý deň som v 7 mesiaci môžem si farbiť vlasy neuškodí to babetku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v súčasnosti sa už používajú farby na vlasy, ktoré nemajú vplyv na tehotenstvo. V minulosti sa používali farby iného zloženia. Vo všeobecnosti sa farbenie neodporúča do 12. týždňa tehotenstva, aj to iba preventívne. Po 16. týždni tehotenstva by to malo byť v poriadku. Je to však otázka skôr pre kaderníka.

  • Porucha

    , Autor: Emymary

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať na dcérku, a jej problém.
    Dcérka má 13 rokov a už 3 mesiace jej mešká menzes.
    Neviem, či je to v jej veku normálne alebo je lepšie ísť k lekárovi?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku je to normálne. Niekedy dievčatá začnú menštruovať a po pár mesiacoch sa menštruácia vytratí aj na rok. Nemusí sa jednať o problém. Je to však skôr otázka pre detského gynekológa, prípadne pediatra.

  • Tampón počas pohlavného styku

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, počas menštruácie som si zavádzala tampon. Nepamätám si ze by som ho vôbec vytahovala a na to sme mali s partnerom pohlavný styk niekoľko krat. Bola som na pohotovosti den na to. Ciže vyšetrenie prebehlo počas silnejšiej menatruacie. Lekárka povedala ze nic nevidí na vyšetrenie použila prsty a gynekologicke zrkadlo. Čiže vyšetrenie bolo bez pouzitia ultrazvuku. Moja otázka znie mohol sa ten tampon tak hlboko zatlačiť tym pohlavným stykom ze by to lekárka nevidela ? Mohol sa tym pohlavným stykom dostať do krčka maternice ? Alebo mohlo krvácanie zapríčiniť že by si tampón nebolo možné všimnúť ? Čítala som od jednej pani v príspevku ze jej lekár našiel tampon na deložnej stene maternice. Tak som vydesena či si to naozaj lekárka na pohotovosti nemohla nevšimnúť. Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tampón v pošve na USG nemusí byť vidieť, najmä ak má žena menštruáciu. Ak ste boli vyšetrená v gynekologických zrkadlách, je extrémne malá pravdepodobnosť, že by si vyšetrujúci lekár tampón nevšimol. Pravdepodobnosť, že by sa tampón dostal do krčka je extrémne malá. Krčok maternice by ste museli mať otvorený aspoň pre prst, čo je možné v období po pôrode alebo po viacerých tehotenstvách (4,5,6 a viac). Samozrejme, v medicíne je možné všetko a ľudské telo nikdy neprestane prekvapovať, ale pravdepodobnosť je naozaj veľmi malá. Osobne som sa s tým ešte nestretol, tak isto neviem o tom, že by aj kolegovia mali s niečím takým skúsenosť. Ak máte obavy, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie skontrolovať ešte raz. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť neviem.