Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nepravidelné krvácanie

    , Autor: jank-5643

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci je normalne po uziti tabletky Escapelle ze ma zena rozhodeny menstruacny cyklus. Menzes som dostala takmer dva tyzdne dopredu (asi tyzden po uziti tabletky) a krvi je nezvycajne malo. Na noc to uplne prestalo a potom mi rano znova zacala tiect krv. Doteraz som mala uz pat rokov pravidelnu menstruaciu tak ma to dost znepokojuje. Vopred dakujem za rychlu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to, že máte rozhádzaný cyklus po užití Escapelle je absolútne normálne a bežné, v príbalovom letáku máte nepravidelnosť cyklu uvedenú ako nežiadúci účinok užívania.

Podobné otázky

  • Menštruácia

    , Autor: Petra______

    Dobrý deň, druhý mesiac beriem antikoncepciu zlynda prvý mesiac som dostala menštruáciu na 27 deň no druhý mesiac som začala krvácať na 15 a trvá to už 6 dní. Nakoľko som bola upozornená že prvé tri mesiace môžem mat aj krvácanie mimo vyšlo neviem či sa môže jednať o menštruáciu vzhľadom na tu dĺžku alebo to je krvácanie. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa pravdepodobne jedná o prejavy vedľajšieho účinku hormonálnej antikoncepcie a účinok by mal byť zachovaný. V prvých mesiacoch je nepravidelné krvácanie pri tomto preparáte pomerne častý. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie mimo menzes

    , Autor: Mon.

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás moja lekárka mi odmieta urobiť celkový hormonálny profil, vraj je to zbytočné. Ide o to, že riešim problém s mimomenzesovým špinenim občas trochu krvácaním, pred menzesom je to pravidelne 5-6 dní a zvyčajne okolo ovulácie. Mám diagnostikované myómy od novembra 2019, resp. teraz už len jeden cca 2,5 cm intramurálny/čiastočne submukózny. Zatiaľ som absolvovala len sono, z ktorého lekár diagnostikoval, že moje problémy spôsobuje myóm a odporučil mi LSK inokuláciu myómu. Dostala som žiaľ len telefonické odporúčanie absolvovať vyšetrenie celkového hormonálneho profilu. A v príjmovej ambulancii v nemocnici odporúčajú hysteroskopiu. Takže neviem ako sa rozhodnúť. Myslím, že absolvovanie vyšetrenia hormónov by ma niekam posunulo, pomohlo rozhodnúť či predsa len problém nie je niekde inde. Viete mi poradiť či toto odporúčanie na vyšetrenie hormónov viem dostať na papieri aj niekde inde, alebo mi ostáva len zaplatiť si to? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačné špinenie nie je ničím výnimočným, realizácia hormonálneho profilu to nezmení. Ak máte myóm v spomínanej lokalizácii, ten môže spôsobovať nepravidelné krvácanie, či špinenie. Hysteroskopia je jednodňový zákrok, ktorý môže upresniť lokalizáciu myómu v súvislosti s dutinou maternice. Nevylučujem, že odstránenie myómu by mohlo upraviť nepravidelné krvácanie. Celkom nerozumiem, ktorý lekár a na základe čoho Vám dal odporúčanie na realizáciu hormonálneho profilu. Ak by to bolo súčasťou diagnostického procesu, vie Vám byť realizovaný cestou obvodného gynekológa. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menštruácia a desirett

    , Autor: Janka1463

    Dobrý deň Pán doktor , užívam Desirett už skoro 2 roky, ( april 2021) ešte stále kojim.... menštruáciu som skoro vôbec nemávala možno niekedy raz za 2 mesiace aj to len 2 dní a len také špinenie ... cez Vianoce som neužívala desirett asi 2 týždne, teraz už stále užívam a od januara mam skoro každý týždeň menštruáciu teraz vo Februári je to pravidelne 5 dni potom 2/3 dní nič a potom znovu a to len také špinenie trošku krvavé alebo hnede, test som si robila vyšiel negatívny, tak sa Vás pýtam a prosím o radu či je to niečo zlé a mam navštívit svojeho gynekologa alebo nemám len panikariť. Vo pred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie účinky patrí nepravidelné krvácanie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Ak však nežiadúce účinky prevyšujú pozitívny prínos v užívaní hormonálnej antikoncepcie, je vhodné pouvažovať o vysadení preparátu hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ellaone a meškanie menštruácie.

    , Autor: Lojza

    Dobrý deň prajem, v novembri som užila tabletu po (ellaone), keď už mala prísť 1 menštruacia tak mi meškala 8 dni.. teraz je január a opäť mi mešká už 5 dni.. môže to byt spôsobené tou tabletkou? Ďakujem sa odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže. Najčastejším vedľajším, či nežiadúcim účinkom neudozvej antikoncepcie je nepravidelné krvácanie a znepravidelnenie cyklu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie

    , Autor: simona2

    Dobrý deň pán doktor Kelij, obraciam sa na Vás s tým, že už 7 dní mi mešká menštruácia a asi pred mesiacom som začala mať sex (väčšinou nechránený), vyvoláva to teda vo mne obavy či nie som tehotná- za ten mesiac som si spravila 2 tehotenské testy, no oba negatívne. Naposledy pred 4 dňami a robila som ho večer- teda moja prvá otázka- je možné že výsledok nemusí byť správny kvôli tomu že to nebolo ráno? A moja druhá otázka- asi pred 3 týždňami som užila tabletku po a na internete som sa dočítala, že to môže ovplyvniť intenzitu alebo pravidelnosť menštruácie.. myslíte si, že môže teda moje meškanie mať niečo s tou tabletkou? (Pred pár dňami som mala len nejaké kŕče a tak som si myslela že mi menštr. už príde ale stále nič)- google vraví že ak je meškanie viac ako týždeň tak by som to mala začať riešiť.. Za Vašu odpoveď budem veľmi vďačná) (21r.)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak ste užili tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Ak ste však mali nechránený pohlavný styk v období po užití tabletky núdzovej antikoncepcie, tehotenstvo nie je vylúčené. Samozrejme, tabletka núdzovej hormonálnej antikoncepcie má ako najčastejší vedľajší účinok nepravidelné krvácanie, či celkovo znepravidelnenie menštruačného cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.