Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zvýšené DHEA-s

    , Autor: ledenaa

    Dobrý deň prosím Vás o radu pri zvýšenom DHEA-s norma by mala byť do 3,35 ja mám 6,05. Ostatné hormony mám v norme.Je možné že kvôli tomu zvýšeniu nedostávam menštruáciu?Niekde som čítala,že čím je vyšší tento DHEA-s tým menej sa priberá?Teda ak mi zmenšia(ak sa to dá) tak začnem priberať??Mám 21 rokov.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    DHEAS je steroid, z ktorého v našom tele vznikajú estrogény a androgény. Je to najhojnejší hormón v tele. Je zodpovedný za druhotné, mužské, pohlavné znaky ale nachádza sa v ženskom aj v mužskom tele, pretože je produkovaný nadobličkami. V menšej miere ho tvoria ženské vaječníky a mužké semenníky. Jeho koncentrácie je najvyššia vo veku 25 rokov a potom postupne klesá. Jeho zvýšená hodnota v spojitosti s neplodnosťou obvykle poukazuje napríklad na syndróm PCO (polycystických ovárií), a jeho zvýšená hladina dopĺňa mozaiku nepravidelného menštruačného cyklu, zvýšeného ochlpenia a charakteristického ultrazvukového obrazu vaječníkov. U vás sa môže jednať o izolovaný nález a nie je potrebná terapia. Čo sa týka vašej obavy z priberania, v prípade, že sa hladiny upravia, je neopodstatnená. Priberanie resp. chudnutie je viac závislé na príjme potravy a energetickom výdaji ako na izolovanom náleze zvýšeného parametra DHEA.