Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti / tehotenstvo

    , Autor: moniika4

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Je toho viac tak dúfam, že nevadí. Mám 22 rokov a od 12 mám menštruáciu, ktorá sa pred 4 rokmi zhoršila.
    1. Bolesti sú v prvý deň. Doktorka mi predpísala flector, ktorý som brala. Ten som najprv brala každú 3 meštruáciu. Potom sa to zhoršovalo a teraz už bez neho nevydžím bolesti. Ak ho nemám musím si ísť pichnúť injekciu. (mám hnačky, zvracanie, a všetko klasicke) Keďže mám časté bolesti brucha chcela som flector vylúčiť. Predpísaný mi bol duphaston. Bolesti neprestali, práve naopak. Zhoršilo sa to oveľa. Nemala som pravidelný menzes a namiesto jedného flector som musela zobrať 3x. tak som ich vysadila. a teraz je to tak stále 2-3 flectory počas menzesu.
    2. Krvácanie je troška zvláštne, lebo pokiaľ nejdem na wc. Dá sa povedať, že ani menzes nemám. Iba keď idem tak zo mna vytečie červená zrazená mláčka a to je vše. Tak 4x denne. Menzes je inak teraz zas pravidelný a trvá 5-7 dní. Posledné iba hnedý výtok.
    3. Teraz sa pokúšame o dieťa ( 7 mesiac). A zatiaľ nič.
    Chcem sa spýtať majú každomesačné bolesti niečo spoločné s tým, že ešte niesom tehotná ? A ako sa zbaviť týchto bolesti ( bylinkové čaje (hlavne ženské)- pijem každý deň) ? PS: nemám nadváhu ( ale milujem sladké), a tiež mám nízky tlak ( 100/60) - čo mi spôsobuje bolesti hlavy a vysoký pulz okolo 100. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré ženy bohužial trpia bolestivými menštruáciami a nedá sa s tým nič robiť, teda nič extra efektívne okrem užívania antikoncepcie a analgetík. Príčin takýchto menštruačných bolestí je hneď niekoľko. Ak menštruačnými bolesťami trpíte len posledné obdobie, teda nie od začiatku menštruácie ide o takzvanú sekundárnu dysmenoreu. V takom prípade je nutné pátrať po príčine, najčastejšou príčinou u mladých žien je endometrióza a tá sa bohužial spája aj s neplodnosťou resp. subfertilitou, teda zníženou plodnosťou. Čiže isté prepojenie tam je. Na diagnostiku tohto stavu a aj čiastočnú terapiu je však nutná laparoskopická operácia. Z iných príčin to môže byť zúženie krčka maternice, polypy maternice, mómy a podobne.