Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedy vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    chcela by som sa Opytat jednu otazocku.
    Menstruacia mi meskala mesiac/dva mesiace nikdy mi menstruacia nepride na cas tak som to moc neriesila... no stale mi napokon prisla.. a sice trva aj 7 az 10 dni ale tie posledne 2-3 .. koncia z hednym vytokom. No a prave to je moj problem menstruacia sa dostavila no stale mam hnedy vytok ktory tvra us dost dlho asi tak 3 tyzdne mozno viac som zufala tehotenske testy su stale negativne jeden den mam vytok velmy tmavy az do cierna a na druhy den je Biely rano a vecer opet hnedy z krvov kazdy den to je ine no stalle ten hnedy vytok je tam niekedy sa citim nafuknuta neviem co z tym zijem z zahranici je to tu tazie sa dostat na ginekologicke vysetrenie myslite si ze som tehotna ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to menej pravdepodobné ale samozrejme môžete byť aj tehotná. Tehotenské testy by však mali byť pozitívne po dvoch maximálne troch týždňoch od oplodnenia, teda od pohlavného styku, pri ktorom mohlo dojsť k tehotenstvu. Ak sa opakujú negatívne tehotenské testy a špinenie stále pretrváva bolo by vhodné vyhľadať lekárku pomoc, aby sa urobil gynekologický ultrazvuk a vyšetrenie krvi.

Podobné otázky

  • Nezvyčajný menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Rada by som sa na Vás obrátila s mojim problematickým cyklom. Cyklus mávam bežne nepravidelný zvykla som ho mávať 37 dňový až 45 dňový. Doktor mi povedal že mám aj polycysticke vaječníky no vzhľadom na trombozu mám zakázanú z hematologie antikoncepciu… Poslednú menstruaciu som mala 19.6.2024. Od vtedy som mala 14.7.-16.7. nie menstruaciu ale len hnedý vytok a prvé dva dni len cca hodinu až max 3 ráno krvácanie ako ms ale hneď to prešlo s ascorutinom. No a 31.7.-3.8. som mala len ružové krvácanie. Absolútne tomu nechápem, aj tieto dve krvácania/spinenia som mala také slabé ani žiadne PMS som nemala a to vždy pred ms mám zväčšené prsia, bolesti podbruška a veľmi bolestivé prsia a teraz nič… Čo by to prosím Vás mohlo byt?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Mohlo sa jednať aj o ovulačné špinenie. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba síce nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení vie najobjektívnejšie zhodnotiť stav, určiť príčinu ťažkostí a stanoviť ďalší postup.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Potrebujem pomoc. Mám nepravidelný cyklus. Dnes je 20ty deň môjho cyklu. Cyklus mám väčšinou tak 30-35 dní. Dnes mám hnedý výtok a slabé krvácanie, pobolievanie podbruška som mala posledné dva dni. Styk som mala dva dni po poslednej menštruácii a cca pred piatimi dňami (po styku som slabo krvácala kvôli uskrabnutiu, no tak prestalo v ten deň) . Bol chránený kondómom (nepraskol). Nikdy sa mi toto nedialo ani počas plodných dní. Nemôže sa jednať o tehotenstvo? Alebo o uhniezdovanie vajíčka? Mám z toho naozaj strach. Prípadne sa môže jednať o skorú menštruáciu? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Skôr sa jedná o tzv. ovulačné špinenie, ktoré môže byť sprevádzané aj ovulačnými bolesťami. Špinenie je väčšinou hnedé. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, posledné 3-4 mesiace mi vždy pred menštruáciou začne mierny hnedý výtok. Je to normálne?
    Používam antikoncepciu Laverette, už skoro 3 roky, vždy som si dala tabletky načas. S priateľom sme mali za posledné 3 mesiace pohlavný styk asi 3x a nikdy sa neurobil, takže možnosť tehotenstva je vylúčená. Preto by ma zaujímalo že či je hnedý výtok pred menštruáciou v poriadku. Menštruácia mi trvá tak ako zvyčajne 5-6 dní a aj v rovnakej intenzite ako doteraz.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov môže začať vo forme špinenia a až následne dôjde ku krvácaniu. Ak tabletky hormonálnej antikoncepcie užívate pravidelne a správne, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Apreg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som tu písala ohľadom uzitia tej núdzovej antikoncepcie konkrétne Apreg, tri dni po skončení menštruacie, dnes je to piaty deň od uzitia tabletky, zároveň to však vychádza dnes aj na plodne dni. Ako som ráno písala tak mala som tmavo hnedý výtok a bolesti v podbrušku, teraz je to však už červená krv a také ako keby krvné zrazeniny (väčšie kúsky). Tabletku som v minulosti už užila a nikdy sa mi toto nedialo. Moja gynekologicka má dovolenku, preto je toto zatiaľ jediná možnosť ako sa dozvedieť viac. Môže to všetko byť spôsobené tabletkou? Nemôže sa jednať o tehotenstvo? Tabletka bola uzita do dvoch hodín, a bola uzita len pre istotu ( z dôvodu vyvrcholenia do prezervatívu, no pri vyberaní som mala pocit že sa niečo dostalo aj mimo kondómu, preto sme sa rozhodli ju kúpiť) ďakujem a vopred sa ospravedlňujem za toľko správ

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nenapíšem Vám nič iné, ako som Vám napísal. Ak nedošlo k porušeniu kondómu a tabletku ste užili včas, tehotná nebudete. Príčin špinenia však môže byť viacero. Môže to byť vedľajší účinok núdzovej antikoncepcie, ako aj sa môže jednať o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to.

  • Vedľajšie účinky po tabletke po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už som tu písala ohľadom uzitia tabletky po. Užila som ju do dvoch hodín, a tri dni po skončení menštruácie. Užila som ju v piatok minulý týžden. Dneska som pociťovala bolesť v podbrušku a v krížoch, mám tmavo hnedý výtok. No zároveň mám podľa kalendára aj plodné obdobie. Môže to byť spôsobené tabletkou po? Internet straší aj s nejakým príznakom úspešného oplodnenia. Môžem byť pokojná? Je to normálne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Spomínané špinenie môže byť aj ako vedľajší prejav núdzovej antikoncepcie, rovnako tak sa môže jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.