Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skratenie krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, predchvilou ste mi odpovedal na moju otazku ohladom skratenia krcka. Chcem len doplnit, ze cervikometriu nevykonal pomocou usg, len palpacne..
    Vraj sa nastastie neotvaram.. no neposlal ma nikam, len nariadil kludovy rezim.
    Viem sa aj sama obratit na nejake odborne pracovisko? Dalsiu poradnu mam az o mesiac..
    Jedine co mi bolo povedane je, ze ak mi bude tvrdnut brucho, mam ist do nemocnice. To je cele

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka 2 cm s uzavretým krčkom maternice je normálny nález. Tak sa úplne objektívne nedá povedať, či sa krčok skrátil alebo nie, pretože palpačne je možné hmatať cez pošvu 2 cm krčok, ale reálne môže mať aj 4 cm. Bez realizovania USG cervikometrie sa nedá objektívne povedať, či sa žena otvára alebo nie alebo či došlo k zhoršeniu nálezu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade ťažkostí alebo nejasností sa obráťte na Vášho obvodného gynekológa a postupujte podľa jeho odporúčaní.

Podobné otázky

  • Skratenie krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Obraciam sa na Vas s otazkou - nazorom ineho lekara.
    Som v 21 +5 tt, doteraz som mala priebeh tehotenstva uplne v poriadku. Avsak na poslednej poradni mi bolo povedane, ze sa mi krcok skratil na 2cm ..
    Vydesilo ma to uz z toho dovodu, ze aj na tej poradni pred tou poslednou som mala vsetko uplne ok, krcok 3,5cm a v priebehu mesiaca sa to az takto skratilo..
    Nebudem klamat, nesetrila som sa, chodili sme na prechadzky do lesa, nosila som domov obcas tazsie nakupy.. ale takato zmena? Bol mi nakazany akurat kludoby rezim.. od zaciatku beriem preventovne Progestanelle, kedze toto je nase naozaj vymodlene dietatko a moje prve tehotenstvo skoncilo ako MA.. beriem taktiez aj magnezium, samozrejme Femibion 2..
    Prosim Vas, co by ste mi odporucil vy? Je to podla vas dovod na "paniku"? .. da sa to nejakym.sposobom zvratit, alebo s cim mozem dobuducna ratat..? Existuje nejaka liecba?
    Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu nepoznám konkrétnejšie výsledky USG vyšetrenia cervikometrie, funkčnej dĺžky krčka, ako ani to, či je prítomné vnútorné otváranie (funneling) alebo nie. Ak došlo k výraznejšej zmene nálezu na krčku maternice, Váš obvodný gynekológ Vás mohol odoslať aspoň na konziliárne vyšetrenie na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia, kde by Vám tiež povedali názor a určili ďalší postup. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť, ani k prípadnej potrebe realizovať cerclage. Progestanelle a Magnerot sú štandardnou základnou liečbou, ktorá sa používa. Pokračujte v nej. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne nemocničné zariadenie, kde sa Vám budú vedieť objektívne vyjadriť.