Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý mala by som ešte otázku ,mala som bolesť dole v ľavo a boku , dosť ma bolelo pri cikani a vyprázdňovani , bolesť ako kŕče ťažko išlo vonku sz stipalo, som po serklazy , mám nejaké plyny v hrubom creve nejaku vydutinku keď mi tam prechádzala , a chcela by som vedieť či to nemôžu byt aj zrasty, ako môže sj babo tlačiť .. no mám strach či to niesu zrasty a či sa dá to aj zistiť ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem otázke. Nie som však chirurg, ani gastroenterológ, takže čo sa týka spomínanej "výdutinky" neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Zrasty sa dajú diagnostikovať iba počas operačného výkonu, či už laparoskopického alebo laparotomického. Nepoznám však žiadne výsledky, predchádzajúce nálezy, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať bola som dnes pri mojom gynekológovi ten mi hovoril že som v ôsmom týždni ale nad maternicou mám zrasty viac a aj nejakú tekutinu vedľa maternici bojím sa je to normálne alebo je tam nejaké riziko premna a pre dieťa bolesti mám neskutočne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na USG veľmi zrasty vidieť nie sú, ale nevidel som USG nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Som po 2 sekciach, po prvej sa mi zacal robit absces, vyriesili to atb a pocas druhej mi nasli zrasty. Teraz po laparo sterilizacii, kde rozrusili zvysne zrasty, mi ale zistili, ze mam vraj maternicu pevne zrastenu s prednou brusnou stenou, ale to uz nechali tak, to by bol asi vacsi zakrok. Je mozne, ze mi to sposobuje problemy pri behu? Vtedy to vyslovene taha a boli medzi jazvou a lonovou kostou - je to koli tej adhezii? Ake problemy sa este daju pripisat tomuto? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky Vám môžu popisované ťažkosti spôsobovať aj spomínané zrasty. Nie každý zrast je však možné, či vhodné odstraňovať. Niektoré zrasty sa vytvoria na nebezpečných miestach v zmysle možného poškodenia okolitých štruktúr, či orgánov pri snahe o ich odstránenie. Je logické, že ak ste po dvoch cisárskych rezoch, je zvýšená pravdepodobnosť, či riziko vytvorenia zrastov. Nevidel som však nález, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade ťažkostí alebo nejasností obrátiť na lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde boli spomínané zrasty popisované a zistené, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Genitálne papilómy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň. Po pôrode sa mi v pôrodnej jazve objavili papilómy. Bola som na chirurgickom odstránení, ktoré nepomohlo. Mám ich vo vnútri. Moja gynekologička túto vec veľmi nerieši, nespravila mi ani ster na zistenie typu hpv. Odporučila len čakanie, na to kým zmiznú, vraj to raz zmiznúť musí. Cytológia pred dvoma mesiacmi bola v poriadku, ja mám však obavu, aby to neovplyvnilo aj krčok, keďže je to agresívne. Užívam už tretí mesiac isoprinosine, dala som sa ockovat, no nevidím žiadnu zmenu. Zúfalo vás prosim o radu, pripadne kontakt na nejakú kliniku, kľudne aj súkromnú, kde by niekto môjmu problému venoval pozornosť. K tomu všetkému mám po dvoch kyretoch po pôrode zrejme aj zrasty na maternici, moja menstruacia je len slabé spinenie.
    Veľmi pekne ďakujem za vás čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kondylómy (condylomata acuminata, genitálne bradavice) spôsobujú najčastejšie nízkorizikové typy HPV, hlavne typ 6 a 11. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vám už na daný typ HPV nepomôže, ak ste s ním prišli do kontaktu ešte pred očkovaním a teda máte už aj prejavy vo forme kondylómov. Váš organizmus si už vytvoril protilátky. Recidíva je pomerne častá, aj napriek chirurgickému ošetreniu. Kondylómy sa časom stratia aj samé, môžu sa však objaviť znova. Dôležitá je tiež podpora imunitného systému, ktorá už u Vás prebieha.
    Čo sa týka lokálnej liečby, v liečbe sa používa preparát Wartec, Imiquimod 5% krém, Podofylotoxín krém, výborný je krém Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo. Často sa využíva aj chirurgická liečba, okrem excízie (vyrezania) sa využíva aj kryoterapia (zmrazenie), CO2 ablačný laser, či pulzný farbivový laser. Niekedy sa chirurgické ošetrenie realizuje vo viacerých etapách. Môžete vyskúšať aj istú formu samoliečby, ktorá je však menej účinná. Na samoliečbu môžete použiť najmä lokálne aplikované kozmetické prípravky s obsahom rastlinných výťažkov, napríklad Epigen sprej, či Epigen Intim gél. Vyskúšať sa môže napríklad aj Gynella Silverstone Foam. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodná je tiež konzultácia s dermatovenerológom.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 13.4 mi bol vybratý jeden vajcovod kvôli mimomaternicovej gravidite vo vajcovode. Druhý vajcovod mal vraj tiež zrasty, kt. Boli odstránené počas laparoskopii keď mi vybrali vajcovod s graviditou
    Ostal mi teda len 1 vajcovod kt. Mal zrasty, keďže druhý vybrali s plodom. Rada by som sa opýtala čím si môžem pomôcť aby som zasa po laparoskopii zrasty nemala. Nejaké vitamíny alebo niečo. Veľmi by som chcela ešte 2. Dieťa.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s týmto si neviete pomôcť. Počkajte aspoň tri mesiace a následne sa pokúšajte otehotnieť. Ak je podozrenie na nepriechodnosť vajíčkovodu, môžu sa realizovať s odstupom pár mesiacov vyšetrenia na zistenie priechodnosti vajíčkovodu. Ak by bol nepriechodný, prípadne by sa Vám nedarilo otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, bude potrebné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.