Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pichanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je normálne mať počas plodných dní ostré pichanie v podbrušku? Alebo až také ťahanie. Nemôže sa jednať o uhniezdovanie vajíčka alebo tak? Sex bol však vždy chránený. No deje sa mi to po prvý krát a neviem čo s tým, pripomina mi to menštruačné bolesti, no som len v strede cyklu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. ovulačné bolesti, ktoré nie sú ničím výnimočným, no nevyskytujú sa u každej ženy, ani každý mesiac. Odsledujte si to. Do dvoch dní by mali ustáť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Odstránenie pravého vajcovodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    začiatkom apríla som podstúpila laparoskopiu, kvôli mimomaternicovému tehotenstvu. Plod sa nachádzal v pravom vajcovode, ktorý mi kvôli viacerým zrastom a zápalom museli odstrániť. V poslednej dobe sa mi stáva, že ma v mieste, kde sa vajcovod nachádzal, jemne pichá. Tento týždeň to bolo počas prvých dní menštruácie citeľné o dosť viac, inokedy to nie je nič hrozné. Chcela by som sa Vás preto opýtať, či takéto pichanie v mieste odstráneného vajcovodu je možné / normálne alebo môže ísť o iný problém.
    Ku svojej gynekologičke sa samozrejme chystám, avšak rada by som sa ešte predtým dozvedela, čo to môže znamenať.

    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pichanie nemusí súvisieť s operačným výkonom, ktorý Vám bol realizovaný. Môže sa jednať o “štartovanie” vaječníkov v zmysle ovulačných bolestí, prípadne, ak sú pichavé bolesti v čase menštruácie, môže byť dôvodom zvýšené prekrvenie maternice, ktorá môže po operácii takto reagovať. Je to naozaj individuálne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred15 dňami mi robili urgentnú kyretáž začala som abnormalne krvácať dostala som aj 1x transfuziu a dali mi na uživanie železo a ascorutin,mala som vysokú výstielku maternice. Predtym som už bola v riešení gynekologičkou ktorá ma odosiela na operačne riešenie na onko gyn lebo mam ťažkú dysplaziu krčka,ranku a myom aby sa to doriešilo v jednej operácii a odporúča vybrat maternicu. Mám 43r a 12 r sa liečim na dilatačnú kardiomyopatiu a riedim si krv. Po zakroku mi dali clexane 0,8mg predtym som mala trombex. Včera som začala miwrne krvácať a aj dnes pri močení bolesti v podbrušku také pichanie a vyšla zo mňa malá zrazenina. Moj cyklus je nepravidelny moze to byt uz menstruácia? Čakam na vysledky histologie a potom ma už dr posiela na onkogyn. Mam už panicky strach z krvacania. Preto sa pýtam či sa to stáva po zákroku aj skôr.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v niektorých prípadoch môže dôjsť ku krvácaniu aj skôr. Záleží to od diagnóz, nálezov a okolností. Iba na základe opisu sa tiež vzhľadom k diagnózam a ťažkostiam prikláňam k radikálnejšiemj riešeniu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Rozhodujúca bude asi histológia.

  • Hematón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už som Vás raz písala mam hematón vraj malý pod plod. vajcom v hornom pole ?? Mozem sa spytat nachadza sa to dako blizsko plodu ? v pondelok sas xhsyam ku gynekologovi nakoľko ma dovolenku a zastupujúci ma nešetrí beriem ascorutin,kyselinu listovú, magnézium,zelezo a progestanelle. Včera som už nič nešpinila a dnes ráno keď som šla po schodoch zase kúsok viac naraz tmavý hnedy vytok je to v poriadku ze sa to stoplo na deň a ráno to takto vybehlo? Sem tam ma boli častejšie na pravej strane v podbrusku také pichanie sem tam intenzívne/sem tam naťahovanie hlavne večer cez deň to tak nepociťujem .
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa nachádza hematóm tesne pri zárodku. Špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva časté. Súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Navyše, za daných okolností, ak máte diagnostikovaný hematóm, môže dochádzať aj k jeho postupnému vyplavovaniu a preto špiníte. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Neznesiteľné štípanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem p. doktor!
    Presne pred dvomi týždňami som sa ocitla na urgentnom príjme kvôli neustálemu vracaniu a hnačkovaniu. Zobrali mi krv+moč, medzi viacerými mi vyskočili baktérie: 6179.1 a kvasinky: 3.4. Dostala som infúziu kvôli dehydratácii, okrem toho nič. Po 2 dňoch som sa hlásila u obv. lekárke, kt. znovu poslala moč na kultiváciu, vtedy už bol sterilný. Avšak od tej diétnej chyby stále pociťujem štípanie a pichanie pri/po močení a často musím ísť aj na malú potrebu. Výtok nemám, bolesti v podbrušku dá sa povedať stále pričom sa to pokladá za "normálne", keďže mi bohužiaľ diagnostikovali (MR-kom) útlak cýst bilat. na pudendálny nerv, ale nie kvôli tomu Vám píšem. 2-3x do dňa pijem urologický aj ženský čaj (Afrodita), dnes som dostala menštruáciu a to s tým štípaním je priam neznesiteľné. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Prípadné gyneko. vyš. pripadá do úvahy až za 2 týždne, keďže moja gynekologička ordinuje raz za týždeň (pondelky) a teraz kvôli menštruácii by ma predpokladám nevedela ani vyšetriť. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za trošku dlhší popis.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažkosti s močením sú otázkou pre urológa, s tým Vám veľmi nepomôžem. Je určite vhodné navštíviť urológa, ktorý na základe viacerých možných vyšetrení určí príčinu ťažkostí s močením a stanoví ďalší postup.

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.