Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kolposkopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čaká ma kolposkopické vyšetrenie, kvoli ascus…čo všetko tam lekár dokáže zistit? vidí hned nejaké prekancerozy, alebo aj zápaly, alebo aj napr.kvasinkovu infekciu a také?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kolposkopia je nadstavbové vyšetrenie, kde lekár dokáže bližšie určiť nález na krčku, vie realizovať aj bioptické vyšetrenie, teda odobrať vzorku z krčka, ktorá sa odošle na histologické vyšetrenie, ktoré jednoznačne potvrdí stupeň prekancerózy. kvasinková infekcia sa potvrdzuje kultivačným vyšetrením pošvy.

Podobné otázky

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dopĺňam moju otázku. Pán doktor trval na tom, že mi v rámci preventívnej prehliadky urobí cytológiu napriek tomu, že mi bola robená mesiac predtým v nemocnici. Tam vyšla v poriadku. Preto ma zaujíma, či je naozaj reálne, že po mesiaci mi vyšla Lsil a bola som teda opätovne odoslaná do nemocnice na kolposkopiu. Pred mesiacom mi bol robený aj test na HPV a ten som mala už tiež v poriadku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste HPV negatívna a aj CINtec plus máte negatívny (biomarkery p16 a Ki-67 sú negatívne), neobával by som sa a realizoval by som kontrolné onkocytologické vyšetrenie o 4 až 6 mesiacov medzi tým si realizoval kúr vaginálnymi gélmi, ktoré som Vám spomínal. Očkovanie určite tiež odporúčam. Ak Vám bola odporúčaná kolposkopia, môžete ju realizovať, neuškodí Vám, aspoň budete vedieť na čom ste. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kolposkopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa opytat som rok a pol po konizacii krcka mala som cin 2 som kontrolovana na heydukovej po pol roku som mala robeny lbc ster vsetko som mala dobre vysledky aj hpv bol negativny teraz znova po pol roku tam bol ale iny lekar a robil mi aj kolposkopiu a obycajnu cytologiu ale chcem len vediet co znamena v papieri ze TZ pritomne pravidelne cievky ako na krcku dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ je transformačná zóna. Je to prirodzená súčasť krčka maternice. Podľa opisu máte normálny nález. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie a bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,Chcem sa prosím opytať- 5/2023 -LSIL bez vylucenia HSIL,expertná kolposkopia s biopsiou-čakám na výsledky.V správe od dr po kolposkopii-znaky CIS,na spodnej pere subs. microinv.
    Začala som mierne krvácať aj mimo cyklu,dlhšiu dobu mám neustále bolesti panvy(pod krížami).Absolvovala som cez všeobecného lekára USG panvy,RTG panvy,kolonoskopiu,všetko v poriadku.Može byť táto bolesť dôsledkom gynekologického nálezu alebo mám pátrať po príčine ďalej?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, príčiny ťažkostí môžu byť aj gynekologického pôvodu. Je nevyhnutné vyčkať na výsledky kolposkopie a následne eventuálne plánovať konizáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kolposkopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, absolvovala som kolposkopiu kvôli zhoršenej cytológii. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie skratky z lekárskeho vyšetrenia - TZ - 3 a SCJ nevizualizovateľná, Schillerova skúška negatívna, exocervix sa farbí jódpozitívne.
    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ znamená transformačná zóna, čo je oblasť medzi originálnym dlaždicovým epitelom na povrchu krčka a cylindrickým epitelom v krčku maternice. Hranica medzi týmito epitelmi sa nazýva aj SquamoCelulárna Junkcia (SCJ). TZ 3 znamená, že spomínaná transformačná zóna je celá v kanály krčka maternice a pri kolposkopii nie je možné vrchol hranice, teda SCJ vidieť, preto je nevizualizovateľná. Aplikácia Lugolovho roztoku, ktorým sa ofarbia nahnedo nezmenené dlaždicové bunky obsahujúce glykogén (Schillerova skúška), bola u Vás negatívna a jódpozitívne farbenie vonkajšej časti krčka znamená, že neboli vizualizované žlté jódnegatívne zóny, teda okrsky zmenených buniek. Výsledok kolposkopie teda máte primeraný, bez patologického nálezu. Najvhodnejšie je sa však pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • LBC cytológia po konizácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, začiatkom júna som v MFN Martin podstúpila konizáciu z dôvodu ASC-H (lézie zasahovali do krčka maternice, nebolo vidieť kde končia počas kolposkopie). Výsledky z konizácie boli následne v poriadku, som objednaná do onkogynekologickej ambulancie v MT na november (kolposkopia). Teraz na konci augusta mi môj gynekológ robil LBC cytológiu a výsledok vyšiel L sil s pozitívnymi HPV (tie som mala aj predtým). Prosím Vás čo mohlo spôsobiť opäť krátko po konizácii zlé výsledky? . Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejednalo sa u Vás ešte o prekanzerózu (LSIL, HSIL). V prípade, že ste aj HPV pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti, u Vás sa to prejavilo výsledkom LSIL, čo je prvý (najnižší) stupeň bunkových zmien. Je potrebné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV, aj keď už ste HPV pozitívna, predpokladám, že nie na všetky HPV typy, proti ktorým Vás chráni očkovacia látka, preto Vás ešte stále môže očkovanie chrániť proti ďalším typom. Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, nakoľko poznajú všetky výsledky vyšetrení a informácie.