Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.

Podobné otázky

  • 15 dní špinenie

    , Autor: Evka333

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 15 dní hnedokrvavý výtok a mám 8 dní pred menštruáciou. Poslednú menštruáciu som mala 27.03.2024 a dneska ma trošku začalo rezať pri cikaní. Na prehliadke u obvodnej doktorky mi vyšla krv v moči, bielkoviny ( ale vtedy ma nebolelo nič). Doktorka mi povedala že či nemôžem byť tehotná, lebo výsledky z moču vyšli zvláštne, ale dvakrát mi test vyšiel negatívny. A bolia ma kríže aj spodok bruška a som aj nafúknutá. Čo by mohli naznačovať tieto príznaky? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG.

  • Krvácanie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň pan doktor, pred 9 a 7 dnami sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Včera som zacala trosku malo špiniť nasledoval slabý velmi slabý ruzovkasty výtok po utreti papierom. A dnes rano som začala krvácať sytočervenou farbou. Je možné ze by som mohla byt tehotná aj napriek tomuto krvácaniu ? Čítala som ze ked sa implementuje vajíčko tak vtedy žena na začiatku tehotenstva začne krvácať ze to prebieha v dňoch 6-12 od styku. Môže sa jednať aj o toto alebo ked je krvácanie krvácanie tak to značí klasickú menstruaciu ? A este jednu otázku mam ako spoznam aký je medzi tym rozdiel ako by som mohla zistiť ci sa jedna o klasickú menstruaciu ? Je implementačne krvácanie rovnako intenzívne v sile aj v farbe ako menstruacia ? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Ak Vám mala prísť menštruácia, spomínané krvácanie môže byť menštruačné. Implantačné a menštruačné krvácanie sa niekedy rozlíšiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.