Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na výtok beriem progestanelle(zavadzam do pošvy) iba na noc ..plus ten dúfam malý alebo ziadny hematón neviem ešte stále zajtra sa dozviem konečne ako to s nim je ..
    Mam podľa mňa pomerne dosť výtoku pomerne celý deň je taky číro-žlto- príde mi to ako aj stará krv ale či je to to neviem dáko identifikovať farbu a kusom také kúsky tkaniva není ich veľa ale sem tam vybehne taka biela hrudka..nič ma neboli nesvrbí ..môže to byť spôsobené tými liekmi progestanelle ze je viac vytoku ? Začalo mi to včera tak viac výtoku a progestanelle beriem už týždeň
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si aplikujete do pošvy tabletky Progestanelle, podľa opisu sa jedná skôr o zvyšky nerozpustenej tabletky Progestanelle. Vo všeobecnosti sa môže počas aplikácie vaginálnych liečiv vyskytovať väčšie množstvo výtoku, nakoľko gravitácia funguje a zvyšky nerozpustených, či nevstrebaných tabliet vytečú von z pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Alexx

    Dobrý deň chcem sa opýtať som v 5tyzdni tehotenstva, lekára mám však až o dva týždne, chcem sa opýtať, že som zacala mať žltý výtok aj moč zaujima ma či je to v poriadku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý výtok z pošvy je patologický. Ak nemáte ťažkosti v zmysle svrbenia či pálenia, odsledujte si to. Aplikovať si môžete vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka žltého moča, predpokladám, že sa jedná o hustý moč v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín. Odporúčam v týchto horúčavách dodržiavať pitný režim, aspoň dva litre tekutín denne. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí samozrejme aj skôr.

  • Hematón

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň, už som Vás raz písala mam hematón vraj malý pod plod. vajcom v hornom pole ?? Mozem sa spytat nachadza sa to dako blizsko plodu ? v pondelok sas xhsyam ku gynekologovi nakoľko ma dovolenku a zastupujúci ma nešetrí beriem ascorutin,kyselinu listovú, magnézium,zelezo a progestanelle. Včera som už nič nešpinila a dnes ráno keď som šla po schodoch zase kúsok viac naraz tmavý hnedy vytok je to v poriadku ze sa to stoplo na deň a ráno to takto vybehlo? Sem tam ma boli častejšie na pravej strane v podbrusku také pichanie sem tam intenzívne/sem tam naťahovanie hlavne večer cez deň to tak nepociťujem .
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa nachádza hematóm tesne pri zárodku. Špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva časté. Súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Navyše, za daných okolností, ak máte diagnostikovaný hematóm, môže dochádzať aj k jeho postupnému vyplavovaniu a preto špiníte. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zelený výtok, problémy s pošvou

    , Autor: Marsum

    Dobrý deň,
    Už 3 roky ma trápi zelený výtok. Celé tieto tri roky som intenzívne chodila na stery. Najskôr sa zistila gardnerella, potom streptokok atd atd. Užívala som mnoho prípravkov do posvy dokonca aj ATB. Po roku mi urobili ster na pohlavne choroby a vyšli ureaplazmy, bola som liečenia Klacidom, potom vyšiel ster negatívny. Následne som otehotnela. Aj tu som mala výsledky negatívne . Po pôrode mi znova vyšli urea pozitívne . Stále som mala toho istého partnera . Bola som opäť na stere asi teraz v marci a urea sú negatívne . Ja však zelený výtok stále mám. Aj teraz mi brali pohl ochorenia, žiadne chlamýdie mykoplazmy ani urea vraj nemám. Viete mi prosím poradiť kde by mohol byt problém ? 2 týždne dozadu som mala mierne palenie a svrbenie, používala som Rosalgyn výplach, teraz už týždeň beriem Gynellu Floru no slabé svrbenie stále citim tak si to natieram Canesten krémom , no občas ma to stále svrbi. Keďže beriem probiotika Gynella, ktoré sa zo mňa vyplavujú celý den, mám veľmi veľa zeleného vytoku. Teraz naozaj neviem či si mám zadovážiť iné produkty alebo počkať ešte pár dni, lebo canesten užívam 3-4 dni . Robila som si aj PH papieriky do posvy, PH mám v poriadku, aj počas svrbenia PH bolo v poriadku. Výtok nezapácha. Ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zeleneho výtoku môže byť viacero. Najčastejšie je to práve Gardnerella vaginalis. Nepoznám však nález, ani žiadne bližšie informácie, takže sa Vám takto neviem veľmi bližšie objektívne vyjadriť. Aplikáciou vaginálneho výplachu, či aplikáciou vaginálnych probiotík nič nepokazíte. Ureaplazma je v súčasnosti považovaná už za normálnu súčasť vaginálnej mikroflóry, ak nemá žena ťažkosti. Ak však patologický výtok pretrváva, je vhodné to riešiť s Vašim obvodným gynekológom.

  • Neznesiteľné štípanie

    , Autor: kvetinka-3

    Dobrý deň prajem p. doktor!
    Presne pred dvomi týždňami som sa ocitla na urgentnom príjme kvôli neustálemu vracaniu a hnačkovaniu. Zobrali mi krv+moč, medzi viacerými mi vyskočili baktérie: 6179.1 a kvasinky: 3.4. Dostala som infúziu kvôli dehydratácii, okrem toho nič. Po 2 dňoch som sa hlásila u obv. lekárke, kt. znovu poslala moč na kultiváciu, vtedy už bol sterilný. Avšak od tej diétnej chyby stále pociťujem štípanie a pichanie pri/po močení a často musím ísť aj na malú potrebu. Výtok nemám, bolesti v podbrušku dá sa povedať stále pričom sa to pokladá za "normálne", keďže mi bohužiaľ diagnostikovali (MR-kom) útlak cýst bilat. na pudendálny nerv, ale nie kvôli tomu Vám píšem. 2-3x do dňa pijem urologický aj ženský čaj (Afrodita), dnes som dostala menštruáciu a to s tým štípaním je priam neznesiteľné. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Prípadné gyneko. vyš. pripadá do úvahy až za 2 týždne, keďže moja gynekologička ordinuje raz za týždeň (pondelky) a teraz kvôli menštruácii by ma predpokladám nevedela ani vyšetriť. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za trošku dlhší popis.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažkosti s močením sú otázkou pre urológa, s tým Vám veľmi nepomôžem. Je určite vhodné navštíviť urológa, ktorý na základe viacerých možných vyšetrení určí príčinu ťažkostí s močením a stanoví ďalší postup.