Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,752 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Marticka78

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je vhodné si dať “tabletku po” aj ked sme mali chraneny pohlavny styk a nedošlo k ejakulácii?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku, predpokladám použitie kondómu, ste chránená, nie je preto potrebné užiť tabletku núdzovej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Radka78

    Dobrý deň, 28. marca sa mi začala rozbiehať menštruácia. 6. apríla som potom mala nechránený styk a do 55 hodín som užila Escapelle. Ďalšia menštruácia by mala prísť až o týždeň, no dnes sa mi spustilo jemné špinenie. Myslíte, že je to spôsobené tou tabletkou alebo by mohlo ísť o implantačné špinenie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané špinenie môže byť prejavom vedľajšieho účinku tabletky núdzovej antikoncepcie. Je to pomerne časté. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, vo stvrtok 29.02 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk tak som bola nútená vziať tabletku po Escapelle. Dnes 03.03 ako na potvoru sa stalo ze ochrana sa zosunula a ostala vo mne. Tak mi nezostávalo nic iné ako si dat opäť tabletku Escapelle. Informovala som sa v lekárni a povedali ze by to nemalo mat nejaký výrazný vplyv na zhoršenie zdravotného stavu v akejkoľvek oblasti akurát ze mi to môže znepravidelnit cyklus. Možem sa spýtať čo sa naozaj nemam čoho obávať z hľadiska zdravotného stavu. Kedže som tabletu užila v trojdňovom odstupe. Viem ze by sa to nemalo užívať viac ako 1x za mesiac v nutných prípadoch. A ešte som sa chcela spýtať užívam pravidelne kazdy deň pred spaním antidepresíva 1x tabletu aglomelatyn Mylan 25mg a 1x tabletu spitomin 5mg. Môže to ze som Escapelle užila 2x v rozmedzí troch dni nejake nežiadúce účinky práve na spomínané antidepresíva ? Alebo poprípade môžu antidepresíva znížiť účinok samotnej Escapelle ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na účinky antidepresív užitie dvoch núdzových tabliet hormonálnej antikoncepcie vplyv mať nebude. Rátajte však so znepravidelnením menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa ohľadom užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, v januári tohto roku som použila tabletku Escapelle pretože sme mali nechránený pohlavný styk tak som užila núdzovú tabletku. Včera sa stalo ze nam zlyhala ochrana. Možem sa spýtať možem užiť tabletku aj teraz aj ked to je uz v podtste po dvoch mesiacoch ? Je to bezpečne ? A este som sa chcela spýtať v pribalovom letáku som čítala ze ak nastane vracanie po tabletke mam si dat ďalšiu tabletku a hneď vyhľadať lekára aby mi dal opäť ďalšiu tabletu. Je to tam tak napísane docela tomu nechápem. Čiže ak by nastalo vracanie mam užiť ďalšie dve tablety ? To sa mi zdá zvláštne.. a este som sa chcela k tomu užívaniu spýtať začala som brat aj antidepresíva aglomelatyn Mylan a spitomin 1x denne môže to narušiť účinnosť tejto Escapelle tabletky ? Poprípade môže kombinácia týchto liekov vyvolať u mna nežiadúce účinky po tabletke ? Ďakujem pekne za odpoved na tuto moju zdĺhavu správu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie môže spôsobiť nežiadúce alebo vedľajšie účinky, najčastejšie v zmysle znepravidelnenia menštruačného cyklu, či nepravidelné krvácanie. Spomínané antidepresíva nemajú na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Pre každý liek platí, že ak po jeho užití dôjde k zvracaniu, účinok daného preparátu je znížený alebo nie je žiaden. Preto je v prípade zvracania do 3 až 4 hodín od užitia tabletky potrebné užiť náhradnú alebo novú tabletku.

  • Kyretaz a tabletka po

    , Autor: Krajcikova

    Dobrý deň. Som 18 dní po kyretazi. Gynekológ mi včera povedal, že je všetko v poriadku a že aby som sa nezľakla, že mi príde menštruácia 20 októbra a možno aj po tomto dátume. Včera sme mali s manzelom pohlavný styk a zrejme mu náhodou aj niečo ušlo. Bojím sa, nechcem otehotnieť. Je možné že z toho teraz otehotnieť, aj keď som 3 týždne po kyretazi? Viete mi prosím odpovedať? Neviem či som už mala ovulaciu, mám si dať tabletku PO? Môžem mi ťa tabletka teraz dáko ublížiť?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozhodnutie užiť tabletku núdzovej antikoncepcie je len na Vás. V takomto včasnom pooperačnom období je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá, ale nedá sa vylúčiť, že došlo medzičasom k ovulácii. Užitím tabletky hormonálnej antikoncepcie sa Vám s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodí menštruačný cyklus. Nedá sa to však s istotou potvrdiť.