Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: Kozorožec

    Dobrý deň.
    Som 3 mesiace po hysterektómii. Vybrali mi aj vaječníky. Operácia laparoskopicky. Bez komplikácií. Asi po 3 týždňoch som dostala zápal močových ciest. Vraj je to časté - bola som cievkovaná. Vybrala som macmiror. Potom mi gynekológ predpísal spasmed, pretože som na začiatku močenia mala pocity bolestivého stiahnutia mechúra na 1-2 sekundy. Potom som sa vymočila. Gynekológ povedal, že sa orgány v malej panve ukladajú a pri operácii bol mechúr posúvaný, lebo sa tam čistilo... Spasmed to zmiernil, ale celkom sa to nestratilo. Stále nemám ten pocit normálneho močového mechúra ako pred operáciou. V práci mi to neprekáža, ale...o pár dní idem cvičiť s fyzioterapeutkou ( aj cviky na posilnenie panvového dna ). Dúfam, že pomožu. Chcela by som sa opýtať, či sa tento problém vytratí časom sám a za ako dlho. Kolko času tomu dať ? Kedy mám ísť za urológom ? Inkontinenciu nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento "problém" rieši väčšina žien po hysterektómii. Záleží však od viacerých okolností, aká veľká bola maternica, či boli prítomné zrasty, či bol výkon komplikovaný alebo nie, ako dlho bol výkon realizovaný, či sa realizovali aj plastiky pošvy, ... Odstránením maternice sa v malej panve menia anatomické pomery, močový mechúr má viac priestoru, vie sa viac naplniť, ukladajú sa aj črevá a pahýľ pošvy sa hojí. U každej ženy je to jedinečne individuálne. Tri mesiace od operácie ešte nemusí byť v niektorých prípadoch dostatočná doba na úplné upravenie stavu. Najmä, ak ste mali pred operáciou problémy s močením, či moč Vám unikal, trvá dlhšie, aj do pol roka, kým sa to upraví, prípadne sa to nemusí samo upraviť vôbec a je potrebný zásah urológa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie a najbližšie sa Vám budú vedieť vyjadriť lekári, ktorí boli pri operačnom výkone, prípadne ošetrujúci lekári, ako aj Váš obvodný gynekológ.

Podobné otázky

  • Nakazenie sa virusom HPV

    , Autor: Michaela Em

    Dobry den.
    Mala by som otazku. Vysledky cytologickych testov som mala na cisle 3, v juni idem na kontrolne vysetrenie. Aj hpv virus som mala pozitivny. Moja otazka znie. Odkial som sa prosim mohla tymto virusom nakazit, pokial mam dlhodobo jedneho sexualneho partnera? Nie sme spolu kazdy den, su aj tyzdne kedy spolu nie sme, tak ze ci mam zacat robit paniku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nález onkocytologického vyšetrenia HSIL (CIN 3), určite je vhodné realizovať minimálne kolposkopické vyšetrenie alebo priamo konizáciu. Ak ste aj HPV pozitívna, príčina bunkových zmien krčka maternice je s najväčšou pravdepodobnosťou práve HPV infekcia. Aj keď je najčastejšou príčinou HPV infekcie práve pohlavný styk, v malom percente môže byť HPV infekcia prenesená aj inak. Je tiež možné, že máte v sebe HPV vírus už dávno, ale prejavil sa až teraz, napríkad poklesom imunity. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, pan doktor ešte ma k tejto téme napadla jedna otázka. Ak by sa mi spermie dostali na nohavičky z vnútornej strany je možné otehotnenie ? Tak isto by som sa chcela spýtať ci možem nejako rukou preniesť zaschnute spermie ze by som si ich nedostatočne utrela servírkou. A zároveň pri vyzliekani a obliekaní Ci by sa mi mohli preniesť z ruky na oblecenie povedzme na ďalšie čiste nohavičky a poprípade ci sa da aj z toho otehotnieť ak by som mala 5 dni staré spermie na nohavickach ktoré by som si obliekla. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ani jedným z uvedených hypotetických spôsobov neotehotniete. Nemusíte sa obávať. Netreba to už preháňať. Spermie mimo slizníc a optimálnych podmienok dlho neprežijú. Určite nie na nohaviciach, či inom oblečení a určite nie po piatich dňoch.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.