Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hysterektomia

    , Autor: Anamor1702

    Dobrý deň, Som 2 mesiace po brušnej hysterektomii, stále som PN a konečne sa cítim lepšie,operácia bola komplikovaná,4 hodinová.Moja otázka kedy sa moze fyzická aktivita? Do teraz som chodila len na vychádzky, ale keďže som žila veľmi sktivne pred operáciou,toto nič nerobenie mi na psychike nepridava.Chcela by som postupne zacat doma cvičiť jednoduché cviky no nechcem si navodiť problémy keďže moje zotavenie naozaj trvalo dlho.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, minimálny čas na fyzické šetrenie je 8 týždňov od operačného výkonu. Postupne môžete začať cvičiť, najskôr však jednoduchšie cviky. Odporúčam vyhýbať sa zdvíhaniu ťažkých bremien, kde sa do veľkej miery zapája brušný lis, aspoň ešte mesiac, dva, v závislosti od rozsahu operačného výkonu. Predpokladám, že máte plánovanú aj kontrolu po operačnom výkone pri ukončení PN, kde sa Vám obvodný gynekológ bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Tak isto máte nárok aj na kúpeľnú liečbu, ktorú s Vami môže prebrať na kontrolnom vyšetrení.

Podobné otázky

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • CIN3/CIS

    , Autor: Aslavka

    Dobry den, dakujem za odpoved k tejto otazke, lebo mi odporucaju hysterektomiu, len stale som ani po konzultacii uplne nepochopila preco,ked sa to podarilo odstranit, dakujem, skusim ist este na nezavisle vysetrenie, nach to nezanedbam ,ani nikoho nehanim,len tomu chcem chapat,dakujem

    Dobrý deň, aktuálny histologický výsledok po konizácii:

    rozumiem tomu tak, že bol uz karcinogénny nález ale bol odstránený celý. Je v tomto prípade potrebná hysterektómia? Dakujem, chapem to spravne,ze pokial je odstranený, tak je liečba uspešna?

    1. Konizát"
    Horná pera: exocervix vrstevnatý plochý epitel bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Horizontálny rozsah cca 5mm.
    Dolná pera:
    exocervix vrstevnatý plochý bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Chronická aktívna cervicitída intenzity ťažkého stupňa. Horizontálny rozsah cca 2mm.
    Materiál bol preverený imunohistologickými metodikami p16, Ki67
    2. Kyret CU- istmická sliznica
    3. Kyret CK. korporálne endometrioum v pokročilej sekrécii

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, nepoznám výsledky všetkých vyšetrení, CINtechu, čo zahŕňa HPV typizáciu a vyšetrenie markerov p16 a Ki67. Podľa opisu histologického vyšetrenia Vám však boli odstránené všetky dysplastické bunky a resekčné okraje sú čisté. Určite odporúčam kontrolnú onkocytológiu o 4 - 6 mesiacov od výkonu a následne ešte jednu o 6 mesiacov od kontrolnej a tak isto aj kontrolnú HPV typizáciu. Ak budú dva výsledky negatívne, nevidím dôvod na hysterektómiu. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • CIN3/CIS

    , Autor: Aslavka

    Dobrý deň, aktuálny histologický výsledok po konizácii:

    rozumiem tomu tak, že bol uz karcinogénny nález ale bol odstránený celý. Je v tomto prípade potrebná hysterektómia? Dakujem, chapem to spravne,ze pokial je odstranený, tak je liečba uspešna?

    1. Konizát"
    Horná pera: exocervix vrstevnatý plochý epitel bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Horizontálny rozsah cca 5mm.
    Dolná pera:
    exocervix vstevnatý plochý bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Chronická aktívna cervicitída intenzity ťažkého stupňa. Horizontálny rozsah cca 2mm.
    Materiál bol preverený imunohistologickými metodikami p16, Ki67
    2. Kyret CU- istmická sliznica
    3. Kyret CK. korporálne endometrioum v pokročilej sekrécii

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ste prakticky vyliečená. Keďže resekčné okraje boli čisté a na krčku nezostali žiadne ďalšie zmenené bunky, nie je potrebná žiadna ďalšia liečba. Keďže však nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani nálezy, či okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV.

  • Hysterektómia

    , Autor: Janinka2

    Dobrý deň, som 3 týždeň po odstránení maternice laparo, vaginálne gynekológ mi povedal ze uz môžem nastúpiť do práce aj dvíhať do 15kg,všade čítam ze by sa aspoň 2 mesiace nemalo dvíhať ťažké veci, ešte som mu povedala ze stále sa necítim dobre spodok pod bruska ako keby mechúr ma bolel ze si to mam riešiť s obvodnou lekárkou aj pri močení tlaky, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča nezdvíhať predmety ťažšie ako 10 kg aspoň 4 - 6 týždňov od operácie. Najlepšie čím dlhšie. Po 6. - 8. týždňoch je už vytvorená jazva. Zmenou anatomických pomerov sa môže močový mechúr viac napĺňať, čo môže spôsobovať spomínané tlaky. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, priebeh výkonu, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.