Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,873 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gynekologické problémy

    , Autor: daska-2

    Dobrý deň prajem. Chcem sa najskôr spýtať. Vysadila som pred 3 mesiacmi antikoncepciu, pretože som mala stále vysoký tlak a mala som časté migrény. Odkedy som vysadila antikoncepciu, tak som nemala ani žiadnu bolesť hlavy, ani migrénu. Antikoncepciu som brala 5 rokov. Mohla mi to spôsobiť antikoncepcia? Opäť by som chcela brat nejakú antikoncepciu, myslíte, že by bolo pre mňa vhodne opäť brať tabletky alebo by som mohla vyskúšať aj iný druh antikoncepcií po dohode s gynekológom? A 14.2 som mala nechránený pohlavný styk. Teraz mam občas také bolesti v podbrušku a mala som aj hnačku len tak náhlu z ničoho nič. Mohlo by to mať s tým niečo spoločné a pripadne, kedy si urobiť test? Ďalšiu menštruáciu by som mala mať 11.3. Prípadne, kedy si spraviť test, keby náhodou? Teraz 25.2 mám aj ovuláciu, tak neviem, či to nemôže byť aj tým náhodou spôsobené, tie bolesti v podbrušku. Ďakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne som sa ešte nestretol s tým, že by hormonálna antikoncepcia spôsobovala vysoký krvný tlak. K miernemu zvýšeniu tlaku môže prísť. Ak už ale máte krvný tlak v norme, ťažko sa k tomu vyjadriť. Čo sa týka bolestí hlavy, či migrény, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať. Foriem antikoncepcií je viacero. Dalo by sa u Vás uvažovať aj o inej forme, napríklad o nehormonálnej antikoncepcii. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • gynekologicke problemy

    , Autor: Kara343

    Dobry den, na gynekologickom vysetreni mi bola zistena Gardnella Vaginalis, doktor mi predpisal entizol, avsak, ze mam vybrat iba 3 tabletky, ze to staci (ze ked zeny beru viac, maju potom problemy so svrbenim a pod.) chcem sa preto opytat, ci nie je potrebne dobrat cele balenie a ci sa tato bakteria musi liecit vylucne antibiotikami, ci nestacia napr. vaginalne probiotika a pod., kedze aj antibiotikami sa narusa ph...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gardnerella vaginalis je bežnou súčasťou vaginálnej flóry, pri premnožení však spôsobuje bakteriálnu vaginózu, pri ktorej sa prirodzené baktérie pošvy premnožia a spôsobia nerovnováhu. Záleží aj od klinických príznakov, či ťažkostí. Ak nemáte ťažkosti a nie ste ani rizikovým pacientom, nie je úplne nevyhnutné užívať antibiotickú liečbu, prípadne ak sa už s ňou začne, je vhodnejšie realizovať celú liečbu. Po dobratí liečby je však vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami. Opakovaným užívaním antibiotík dochádza len k prehlbovaniu vaginálneho mikrobiálneho dysbalancu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si v kúrach vaginálne probiotiká. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Gynekologicke problémy

    , Autor: Dada55

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať ohladne ovulacie. Už 4ti mesiac neberiem antikoncepciu, predtým som ju brala 5 rokov. Vysadila som ju kvôli tomu, že som mala časté migrény. Odkedy som ju vysadila, tak sa cítim lepšie lenže, mám problém, vždy keď mám ovulaciu. Minulý mesiac som v čase ovulacie začala zvracať a to trvalo 3 dní a mala som aj bolestí v podbrušku a celkovo som sa cítila veľmi zle. Toto sa mi stalo prvý krát v živote. Nič zle som nejedla a mohlo to byť tou ovulaciou? Neviem si to inak vysvetliť. Tehotná nie som. Teraz budem mať opäť ovulaciu v sobotu a opäť začínajú tieto bolestí v podbrušku, no bojím sa, že sa zopakuje to, čo minulý mesiac aj s tým zvracaním. Ak by to opäť bolo, tak by som mala ísť za gynekologickou, aby mi predpísala na to nejake lieky alebo, ako sa to rieši? Alebo opäť brat antikocepiciu? Mohli by ste mi povedať, či tomu viem nejako zabránit tomu zvracaniu pred ovulaciou? Napríklad si dávať kazdy den nejaké magnézium alebo vitamíny? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, vaječníky sú tlmené. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže v niektorých prípadoch dôjsť vplyvom hormonálnych zmien k výraznejšiemu nabudeniu vaječníkov, čo môže spôsobovať bolesti silnej intenzity, ktoré môžu viesť naozaj až k zvracaniu. Ovulačné krvácanie, či špinenie sa môže vyskytovať. K prejavom ovulácie však nemusí dôjsť každý mesiac. Je to individuálne. V čase ovulácie môžete užívať lieky proti bolesti, napríklad Flector. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Gynekologicke problémy

    , Autor: Dada55

    Dobrý, chcem sa spýtať na jednu otázku. Zajtra budem mať ovulaciu. Od soboty rána ma začali bolieť strašné kríže a potom som začala zvracať a naposledy som zvracala dnes ráno. Môže mat toto niečo spoločné s ovulaciou? Môžeme my byť zle takto pred ovulaciou? Len som chcela vediet, či to je možné. Tehotenstvo vylučujem lebo pohlavný styk som mala 14.2 a 15.3 som si robila test a bol negatívny a mám stále kazdy mesiac menštruáciu. Okrem toho som vysadila antikoncepciu 3 mesiace dozadu, ale to asi nemôže byť spôsobené tým, nakoľko je to už dlhšia doba? Doteraz som nemala takéto problémy pred ovulaciou alebo menštruáciou. Len som chcela vedieť, či toto môže mať niečo spoločné z gynekologicke hľadiska. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačná bolesť môže mať rôzne sprievodné prejavy, od nevoľnosti, zvracania až po stratu vedomia. Príčin zvracania však môže byť viacero. Nemusí to mať súvis s ovuláciou, môže to byť len náhoda. Môže sa jednať aj o diétnu chybu. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, informácie, ani vysledky vyšetrení a nálezov, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať chirurgické vyšetrenie a doplniť aj gynekologické vyšetrenie.

  • Dlhodobé gynekologické problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky mám vkuse gynekologické problémy - hlienovitý výtok, bolesti, pálenie, špinenie mimo menštruácie. Ako 10 ročnej mi praskol apendix, 2x ma operovali pretože po 7 dňoch po 1. operácií som dostala septický šok. Zrejme kvôli tomu a následným zrastom v malej panve sa mi nepodarilo otehotnieť. S tým som sa už zmierila, avšak pred 4 rokmi som začala mať uvedené problémy. Najprv mi bolo povedané, že mi to spôsobuje cysta na vaječníku. Podstúpila som operáciu, kde mi vyoperovali cystu, jeden vajíčkovod a na druhom mi robili neostómiu. Problémy však pretrvávali, po roku a pol som dostala horúčky a veľké bolesti. Výsledkom bola ďalšia operácia - mala som ileus, zápal pobrušnice, hnisavú cystu a extrémne veľa zrastov - operácia trvala cca 5 hodìn. Zobrali mi jeden vaječník a zostávajúci vajíčkovod - už mám len maternicu a jeden vaječník. Avšak moje problémy sa tým neskončili, stále mám výtok, pálenie, špinenie mimo ms, bolesti podbruška a krížov. Žiadna lokálna ale ani celková liečba mi na to nepomáha, za posledné roky sok vybrala viac atb ako za celý život. Mala som ísť aj do kúpeľov, ale nakoľko stále mám ten výtok a pálenie, som tam nebola. V apríli mám ísť ešte na MRI malej panvy. Inak zápalové parametre z krvi, Ca 125, krvný obraz - mám všetko v norme. Momentálne nepracujem - keď som sa aj o to snažila, bolo to veľmi vyčerpávajúce, pretože mi vadí chlad a aj ťažšia fyzická námaha. Vždy sa mi potom zhoršia bolesti. Mojou otázkou je či si myslíte, že na základe mojich ťažkostí by mi mohla byť uznaná aspoň čiastočná invalidita?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pálenia a štípania môže byť viacero. Ak Vám ešte neboli realizované stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, doplnil by som ešte to. Môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, kedy je vplyvom opakovaných a častých užívaní antibiotík porušená pošvová mikroflóra. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré môžete užívať aj dlhodobejšie. Čo sa týka prípadného tehotenstva, pomôcť by Vám mohli v centre asistovanej reprodukcie. Čo sa týka prípadnej invalidity, nepoznám všetky okolnosti, ani priebehy operačných výkonov a neprináleží mi vyjadrovať sa k tomu.

  • Začervenanie

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, pán dokror, chcela by som Vás poprosiť o názor a radu ohľadom môjho problému. Mám 21 rokov a už 3 mesiace sa snažím liečiť moje gynekologické problémy.
    Všetko to začalo svrbením a pálením pri vstupe do pošvy a v oblasti močovej trubice a klitorisu. Okrem rôznych voľnopredajných mastí mi lekárka predpísala niekoľko antibiotík, avšak úľava trvala len niekoľko dní po užití (Entizol 250/500, Macmiror 500, Gynazol). Samozrejme, užívala som aj probiotiká (Gynoflor, Gynimun intim care), momentálne užívam aj Candivac, avšak moje problémy stále pretrvávajú, aj keď v menšej miere. Pociťujem pálenie na malých pyskoch a v tejto oblasti mám aj viditeľné začervenanie až smerom k vstupu do pošvy, dokonca v záhyboch medzi otvorom močovej rúry a vstupu do pošvy je to začervenanie ešte intenzívnejšie. Naposledy mi lekárka robila aj K+C, ale všetky výsledky mi vyšli v poriadku až na Ureaplazmu, ktorá mi vyšla viac ako 10na4. Avšak povedala mi, že sa mám rozhodnút, či to chcem liečiť antibiotikami, nakoľko sú bežnou súčasťou flóry. Preto by som Vás chcela poprosiť o radu. Myslíte si, že práve ureaplazma by mohla byť spúšťačom mojich problémov alebo by som mala hľadať pôvodcu inde? Žiadne iné ťažkosti nepociťujem len tie spomenuté vyššie. Trápi ma, že mi lekárka nezobrala stery aj z vulvy ale iba z pošvy, lebo podľa nej všetko ide zvnútra, takže problém vraj treba hľadať tam, avšak ja vo vnútri pošvy žiaden problém nepociťujem. Myslíte si, že by bolo dobré navštíviť aj dermatovenerológa a dať si spraviť stery aj z vulvy? Partnera mám krátko, pred začatím mojich problémov sme spolu spali len párkrát, vždy však s ochranou a odvtedy ako mám spomenuté problémy sme spolu nespali. Preto mi napadlo, či by to nemohla byť aj alergia na latex, prípadne nejaké iné látky a teda či by som nemala ísť aj alergológovi? Alebo aké ďalšie kroky by som podľa Vás mala podniknúť? Už si s tým naozaj neviem rady, keďže nikdy predtým som žiadne gynekologické problémy nemala.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše rady a čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmy sú pomerne častým nálezov v urogenitálnom trakte. Má ich prakticky každý tretí štvrtý človek. Nemusia spôsobovať ťažkosti, preto sa niekedy ani nepreliečujú. Ak však máte spomínané ťažkosti a ureaplazma je pozitívna, za okolností, že všetky ostatné výsledky boli v poriadku, sa môže predpokladať je vplyv na problémy. Pri preliečení je potrebné preliečiť aj partnera, dodržiavať pohlavnú abstinenciu a počas celej dĺžky liečby, ako aj aspoň desať dni po jej skončení je vhodné si aplikovať vaginálne probiotiká. Na vonkajšie rodidlá si skúste aplikovať Canesten krém. Ak budú ťažkosti pretrvávať aj po preliečení ureaplazmy a všetky výsledky výterov budú v poriadku, vhodné bude zvážiť aj imunologické a dermatologické vyšetrenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.