Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spinenie

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň. Pred pár dňami som vám písala ale píšem zas.
    Som 6 týždňov po kyrete v 10tt, menzes som už mala 28.1. a v čase ovulácii som mala 2x párhodinove spinenie svetloruzovej farby, jedno bolo po sexe. Žiadne bolesti ani horúčky. Dva dni som mala časté mocenie, bolelo má aj hrdlo upchatý nos ale keďže som doma v teple tak to neprepuklo do choroby. V nedeľu som mala znovu to spinenie po sexe avšak v pondelok to prešlo už do tmavej farby (nezapácha to). Akurát v pondelok som mala ist na preventívnu prehliadku, tu mi nespravila koli spineniu, po sone povedala, že tam mám vodovu cystu 2,9cm a že spinim asi len preto, že je to ešte krátko po zakroku a mám rozhádzané hormóny. Ale keď som jej povedala o tom nachladnuti, ktoré neprepuklo do choroby tak zrazu mi predpísala antibiotiká s tým, že je to asi zápal. Antibiotiká sú širokospektrálne augmentin na 7dni. Zajtra koncim s užívaním, stále sa neprejavili iné príznaky ako teplota bolesti ale spinenie pretrváva. Za cely týždeň asi 2x prestalo a potom zas. Keďže už doberem antibiotiká nemyslím si, že by to bolo spinenie zo zápalu. Pri sexe sme si nedavali pozor ale implantácne spinenie by trvalo max 2dni ak sa nemýlim takze aj to vylucujem. Ozaj sú to len rozhádzané hormóny ako pvoedala doktorka (so slovkom “asi” sa jej nedá 100% veriť) alebo čo to môže byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 29 mm cystický útvar môže byť aj dominantný folikul, prípadne sa môže jednať o funkčnú cystu, ktorá nemusí mať vplyv na ovuláciu. Čo sa týka špinenia, špinenie sa môže vyskytovať počas užívania antibiotík. Antibiotiká môžu mať vplyv na menštruačný cyklus. Ako som už písal, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť. Ak nemáte dôveru u Vášho obvodného gynekológa, pouvažujte nad zmenou.

Podobné otázky

  • krv pocas masturbacie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, mala som styk bez ochrany den pred ovulaciou a do teraz som nemala ziadne priznaky ani nic a ked ma priatel dneska robil prstami dnuka dost hlboko tak tam bola krv. mohlo ist o spinenie (implataciu?) dakujem vo pred za odpoved pekny dnik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Môže sa však jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • implatacne krvacanie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den prajem mam otazku
    moze implatacne krvacanie mat taky ist cyklus ako menzes? alebo je to kratsi priebeh od menzesu? dakujem vo pred za odpoved krasny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky môže, aj keď to nie je veľmi časté. Presne z tohto dôvodu majú niektoré ženy diagnostikované tehotenstvo až po 16. týždni tehotenstva, pretože im implantačné špinenie imituje menštruačné krvácanie.

  • Krvácanie PCOS

    , Autor: Bibi.Verne

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, môj gynekológ má podozrenie na syndróm PCOS, momentálne ešte čakám na endokrinologické vyšetrenie aby sa toto podozrenie potvrdilo/vyvrátilo. Mám 31 rokov, pohlavný styk som zatiaľ nemala, gynekológ spravil usg vyšetrenie jeden vaječník ok, druhý nebolo vidieť. Mala som zvýšený TEST 1,76, AMH 9,92; TSH v norme, PROG znížený 0,2. Podľa jeho slov menštruáciu najbližší mesiac nedostanem, termín som mala mať 18.2. Avšak začala som intenzívne športovať (beh, turistika), nasledujúci deň po aktivite som zistila jemné špinenie pri utretí (čerstvá krv+hnedý hlienovitý výtok). Rada by som sa opýtala, či je to normálne pri tejto dg., či to mám riešiť so svojím gynekológom, keďže na vyšetrenie mám prísť až s výsledkami z endokrinológie.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO sy. sa naozaj iba na základe USG vyšetrenia stanoviť nedá. Na základe opisu však nevidím výsledky FSH a LH, ktoré sú v tomto kľúčové. Zvýšený testosterón ešte automaticky neznamená PCO sy. Čo sa týka špinenia, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najčastejšie stres, zmena životného štýlu, cvičenie, celkovo zmena pohybového režimu, ... Ak špinenie nepretrváva dlhodobo a nie je silné, je potrebné stav odsledovať. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy, všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Špinenie

    , Autor: Gabyy

    Dobrý deň, 28. januára mi skončila menštruácia a mala som nechránený pohlavný styk. 2. februára mi začali plodné dni a 7. februára som mala ovuláciu. Po ovulácii až do dnes som mala jemne krvavé až hnedé špinenie a bolesť v pod brušku. Je možné, že som tehotná alebo mám nejaký problém? Poprípade to mám brať ako normálnu vec? Vopred ďakujem za odpoveď! :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínané hnedé špinenie môže byť ovulačné, ale aj implantačné špinenie Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si realizujte tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • silná ovulácia?

    , Autor: melkaaa

    Zdravím mám 17 rokov a posledné 3 mesiace môjho cyklu, mávam počas ovulácie mierne hlienovité krvácanie s malou prímesou krvi a jemnými, nie tak častými bolesťami podbruška. Bola som s tým aj u svojho gynekológa, nakoľko som netušila, že ide o ovuláciu a spanikárila som. Teraz som však znervóznela. Na 11 deň cyklu opäť začal hlienovitý priam až ťahajúci sa priesvitný výtok. Na druhý deň (12 deň cyklu) sa pridala prímes krvi. je však tmavo červená miestami až bordová ako pri menštruácií ale stále v ťahavej hlienovej konzistencií. Trvá to už 4 deň, niekedy je to stále také intezívne, niekedy jemný obyčajný hnedý výtok a niekedy to zas zo mňa doslova vytečie. vždy keď sa utriem ťahám so sebou hlien s výrazne červenou krvou a musím používať vložky. Môže ísť iba o silnú ovuláciu alebo sa mám obávať, že je to niečo vážnejšie. Žiadne iné oríznaky nemám iba toto (predvčerom menšie kŕče podbruška ale na úrovni 1 od 0 po 10). Ďakujem za odpoveď. Tak isto som čítala o implantačnom krvácaní ale keďže som vaginálny styk ešte nemala (nie úplne bola iba snaha ale gynkológ povedal, že blana je nepoškvrnená) hneď som túto možnosť vylúčila keďze som mala iba análny sex a penisom sa jemne partner obtrel o vagínu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o ovulačné špinenie a ovulačné bolesti. U niektorých žien sa vyskytuje na mesačnej báze, niektoré ženy to vôbec nepoznajú. Ak ste ešte nemali vaginálny pohlavný styk, tehotná nie ste. Odsledujte si to.