Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dysfunkčné hyperproliferačné endometrium

    , Autor: veroniquesk

    Dobrý deň.
    Koncom októbra som bola na hysteroskopii a odstraňovaní polypu z tela maternice. Tiež mi robili kyret endocervixu. Vo výsledku histológie mi vyšlo zo vzorky endometria a polypu: "Endomerium so žliazkami v pokročilej proliferácii, čo zodpovedá 12-14 dňu menštruačného cyklu". Záver: Najskôr dysfunkčné hyperproliferačné endometrium." V čase zákroku som mala 6.-7. deň menštruačného cyklu. Chcela by som sa opýtať, čo znamená "dysfunkčné hyperproliferačné endometrium" a či ďalej nasleduje nejaká liečba. Môžete mi to, prosím Vás, bližšie vysvetliť, keďže na internete píšu "všeličo". Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o zväčšenie sliznice dutiny maternice ako dôsledok hormonálnej nerovnováhy. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, onkocytológie bližšie informácie, vek, ani okolnosti, pre ktoré bol zákrok realizovaný, preto je ťažké sa Vám takto objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a zákrok ste realizovali iba vzhľadom k náhodnému USG nálezu polypu dutiny maternice vrámci preventívnej prehliadky, nie je potrebná žiadna liečba. Ak nie sú vo výsledkoch histológie prítomné žiadne dysplastické zmeny, či atypie, stačí realizovať pravidelné gynekologické prehliadky. Ak sa však u Vás vyskytovalo nepravidelné špinenie, či krvácanie a preto bol zákrok realizovaný, je možné zvážiť hormonálnu liečbu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.