Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tamoxifen

    , Autor: abcd

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa Tamoxifén po 5 ročnej liečbe vysadzuje jednorázovo, alebo postupným znižovaním dávok. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne, záleží od viacerých okolností, aj či je žena v menopauze, alebo ešte pred ňou, či má vaječníky alebo nie, ako aj od zvyklostí daného onkologického pracoviska. Niekedy sa po ukončení 5 ročnej liečby Tamoxifenom prechádza na liečbu aromatázovými inhibítormi. Je to otázka na onkológa. Postupujte podľa odporúčaní lekárov v onkologickom centre.

Podobné otázky

  • Kyretáž

    , Autor: abcd

    Dobrý deň, kvôli dlhodobému špineniu a užívaniu lieku Tamoxifen Ebewe mi bola vykonaná kyretáž. Nevykonali ju formou hysteroskopie, ale len "naslepo". Samozrejme zle, pretože na kontrolnom ultrazvuku bolo zistené, že bola odstránená len polovica sliznice, druhá zostala v pôvodnej výške. Moje špinenie samozrejme pokračuje. Chcem sa spýtať, čo teraz. Gynekológ povedal, že to bude len pozorovať. Nie je potrebné urobiť ďalší zákrok a vyčistiť maternicu poriadne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení ako aj okolností sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Endometrium, teda sliznica dutiny maternice, sa dá odstrániť v celom priebehu aj bez realizovania hysteroskopie. Určite to treba odsledovať, záleží aj od výsledkov histológie. Pokračujte v odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.