Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gynex

    , Autor: Kingi

    Dobry den. Obraciam sa na Vas, nakolko ste mi uz viackrat pomohli. Chcela by som sa spytat ci mozem uzivat Gynex kvapky a Afrodita caj spolu? A ci mozem zacat gynex kvapky uzivat 3x po 2 kvapky? A najlepsie je zapit vodou, ci mozem aj samostatne? Dakujem. S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nakoľko sa jedná o výživové doplnky, nevidím dôvod, aby ste kvapky a čaj nemohli užívať súčasne. Vhodné je si prečítať príbalové letáky, kde sú písané všetky potrebné informácie. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 2 - 7 kvapiek 1 - 3x denne. Pre deti do 12 rokov 7 kvapiek za deň. Deti od 3 rokov 2 kvapky denne. Po troch týždňoch užívania je pred ďalšou kúrou nutná týždenná pauza. Počas užívania sa odporúča zvýšiť príjem tekutín.

Podobné otázky

  • Ovulácia

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň minulý mesiac mi doktorka robila hormonálny profil pocas ms ,po, už nie. Vravela ze je všetko v poriadku a není co zlepšovať.
    Ďalší cyklus od 12dc spinim ale len slabunku. Dnes je to už tretí deň. Ovulaciu som ale ešte nemala,keďže testy negatívne a aj bazalna teplota je len 36.21.
    Co to môže ešte spôsobovať spinenie? Beriem gynex kvapky a homeopatika na kvalitu vajicka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne ovulačné testy nemám rád. Sú dosť nepresné. Spomínané špinenie je s najväčšou pravdepodobnosťou ovulačné špinenie, ktoré môže trvať aj niekoľko dní, dokonca môže vyústiť aj do zakrvácania. Hormonálny profil sa štandardne realizuje na 3. a 18. deň menštruačného cyklu. Na základe toho sa dá povedať, či ovulácia prebehla. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Sekundárna amenorea

    , Autor: natie

    Dobrý deň, prosím vás, od svocjih 17 rokov sa trápim so sekundárnou amenoreou, teraz mám 18. Bol mi robený hormonálny profil a mám nedostatok estrogénu a progesteronu. Pre návrat som skúsila už všetko možné (bylinky, vitamíny, prírodné lieky, gynex, vyradila som namáhavé aktivity a cvičenie, dokonca som bola na 2 vyvolavacich injekciach u gyn), ale nič z toho nezabralo. Moja gyn vidí cestu už len s antikoncepciou, ale ja by som potrebovala dostať menštruáciu svoju, prirodzenu, nie umelo vyvolanu, navyše sa bojím o svoju psychiku pri brani antikoncepcie. O žiadnej inej možnosti ako antik.mi nepovedala a ani nechcela počuť, chcem sa preto spýtať vás, vedeli by ste mi, prosím, poradiť nejakú možnosť, liečivo, kľudne aj klasické lieky? Veľmi by ste mi tým pomohli, pretože ma to naozaj veľmi trápi a prestávam mať silu tento môj problém naďalej riešiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus fungujú na princípe zmien hormonálnych hladín. Keďže je to otázka hormonálna, problém sekundárnej amenorrhey je často hormonálny, ak sa samozrejme vylúčia všetky ostatné možné príčiny, preto je aj liečba hormonálna. Existujú viaceré hormonálne preparáty, ktoré sa však aplikujú väčšinou jednorázovo, prípadne aj niekoľkokrát, ale nemusia dosiahnuť trvalé výsledky. Hormonálna antikoncepcia sa používa dosť často na úpravu a riadenie menstruačného cyklu. Niekedy stačí aj niekoľkomesačná liečba. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevidím však problém vyskúšať hormonálnu antikoncepciu, ktorá by mohla vyriešiť Vaše problémy.

  • Užívanie Gynex kvapiek

    , Autor: Lesli3

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na radu ohľadom užívania Gynex kvapiek. Momentálne som vysadila antikoncepciu Diecyclen 21+7(ešte užívam 3 posledné "placebo tabletky" zo siedmych. Viem, že po vysadení môže byť menštruačný cyklus rozhádzaný. Čítala som dobré recenzie práve na kvapky Gynex, čo sa týka úpravy cyklu, slabšej menštruácie s ktorou som aj ja mala predtým problém....
    Moja otázka znie kedy ich môžem začať užívať? Až po úplnom skončení užívania antikoncepcie (myslím po tých 7 tabletkách počas ktorých mám vlastne aj menštruáciu)? Alebo môžem začaj aj hneď?
    A druhá otázka je tam napísané užívanie 1-3x denne 2-7 kvapiek. Čiže max 21 kvapiek denne. Akým pomerom je dobré začať?
    Vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s užívaním spomínaných kvapiek môžete začať aj teraz, placebo tabletky neobsahujú žiaden hormón, spomínané kvapky na to nemajú žiaden vplyv. Začať môžete s dávkou 2x denne 5 kvapiek a uvidíte. Odsledujte si to.

  • Zapáchajúci výtok

    , Autor: Zuzkaa21

    Dobrý deň, ja som už normálne zúfalá. Dúfam, že mi budete vedieť pomôcť. Mne sa to už opakuje pol roka. V mojom cykle je všetko Okey, až na moment keď mi v druhej polovici MC začne strašne zapachať (asi výtok/sekret)..2 týždne po menštruácii a trvá to dobdobie dobrých 8dni .. Moja gynekologička mi robila stery aj vyšetrenia, vždy prišli výsledky, že je všetko v poriadku. Predpísala mi aj ATB, ktoré zabrali na jeden mesiac. A je to tu opäť. Brutálne ma to obmedzuje, kým mi nezačne najbližšia menštruácia sa hanbím chodiť medzi ľudí. Strašne to tak kyslo zapácha. Skúšala som celý rad od gynexidu, to tiež pomohlo, ale iba na jeden cyklus. Nikdy som sa s tým nestretla. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o infekciu, ovulačný výtok alebo premnoženie vaginálneho laktobacila. Odporúčam realizovať rozšírené mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, ak ešte neboli realizované. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureaplazma

    , Autor: Liliana123

    Dobry den pan doktor,
    niekolko mesiacov pocitujem bodavu bolest, pychanie a palenie v podbrusku. Objavil sa zapachajuci vytok. Posledne 3 mesiace som 3x brala ATB na zapal mocoveho mechura. Zmenila som gynekologa, novy mi po vysetreni okamzite nasadili ATB na 21 dni (Sumamed 2 tbl jednorazovo + Doxyhexal 1x1 na 20 dni, 3 mes bez styku) rovnako sa lieci aj partner.
    Mam 37, nemam deti, pred rokom som mala mimomaternicove teh. a odstrany vajecnikovod.
    V sucastnosti sme sa snazili o dietatko brala som Inofolik, Gynex, Kys. listovu, probiotika, dodrzujeme hygienu, nemame inych partnerov.
    Posledna diagnoza ma velmi vystrasila, na zaklade niektorych prognoz.
    Chcela by som sa opytat ci mozem uzivat aj dalsie doplnky na podporu liecby, napr. probiticke vaginalne cipky, Rosalgin alebo ine.
    Uprava stravy je samozrejmostou.
    Je vela roznych lieciv nechcem ich uzivat/kombinovat bez odporucania.
    Dakujem vopred za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, ak ste v poslednom období užívali niekoľko druhov antibiotík, realizácia kúry vaginálnymi probiotikami bude veľmi prospešná. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať, najvhodnejšie jednorázovo pred začatím kúry vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.