Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Testosterón

    , Autor: anne56

    Dobrý deň, berie sa v tehotenstve nejaký test Na hladinu testosterónu z krvi? Co hrozí bábätku pri zvýšenom testosterone ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa hladina testosterónu začne zvyšovať, keď sa objaví ďalší orgán, ktorý ho produkuje a to placenta. Určité množstvo hormónu vylučuje aj samotný plod. Ak žena čaká chlapca, potom bude jej hladina testosterónu o niečo vyššia, ako keby bola tehotná s dievčaťom. V tehotnosti je činnosť vaječníkov plne utlmená a testosterón neprodukujú. Avšak inak je to s nadobličkou. Preto je rozdiel, či máte zvýšený testosterón alebo dihydroepiandrosténsulfát (DHAS). Testosterón je z vaječníkov a nemusíte sa liečiť, DHAS je z nadobličky a vtedy by bola vhodná konzultácia endokrinológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie PCOS

    , Autor: Bibi.Verne

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, môj gynekológ má podozrenie na syndróm PCOS, momentálne ešte čakám na endokrinologické vyšetrenie aby sa toto podozrenie potvrdilo/vyvrátilo. Mám 31 rokov, pohlavný styk som zatiaľ nemala, gynekológ spravil usg vyšetrenie jeden vaječník ok, druhý nebolo vidieť. Mala som zvýšený TEST 1,76, AMH 9,92; TSH v norme, PROG znížený 0,2. Podľa jeho slov menštruáciu najbližší mesiac nedostanem, termín som mala mať 18.2. Avšak začala som intenzívne športovať (beh, turistika), nasledujúci deň po aktivite som zistila jemné špinenie pri utretí (čerstvá krv+hnedý hlienovitý výtok). Rada by som sa opýtala, či je to normálne pri tejto dg., či to mám riešiť so svojím gynekológom, keďže na vyšetrenie mám prísť až s výsledkami z endokrinológie.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO sy. sa naozaj iba na základe USG vyšetrenia stanoviť nedá. Na základe opisu však nevidím výsledky FSH a LH, ktoré sú v tomto kľúčové. Zvýšený testosterón ešte automaticky neznamená PCO sy. Čo sa týka špinenia, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najčastejšie stres, zmena životného štýlu, cvičenie, celkovo zmena pohybového režimu, ... Ak špinenie nepretrváva dlhodobo a nie je silné, je potrebné stav odsledovať. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy, všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vysoke hodnoty prolaktinu

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, snazime sa o nase prve dietatko od zaciatku tohto roka. Otehotneli sme na 3 cyklus, ale v 11 tom tyzdni som mala spontanny potrat. Teraz sa pokusame znovu, ale znepokojuju ma vysoke hodnoty prolaktinu v krvi. Testy boli robene rano po prebudeni, na 5.den cyklu. TSH 1.59mIU/L, FSH 5.4IU/L, LH 3.6IU/L, oestradiol 124pmol/L, ktore boli podla rozboru ok, ale prolactin je velmi vysoky 842 mIU/L. Zijem v UK a doktori tu nie su velmi ochotni poradit. Mohla by mat tato hladina vplyv na otehotnenie/ potrat? Ovulacie mam zatial stale vzdy okolo 17 - 20 dna cyklu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hyperprolaktinémia môže spôsobovať rôzne ťažkosti, ako u žien, tak aj u mužov. Áno, môže spôsobovať neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, ale aj problémy s otehotnením. Príčin môže byť viacero. Medzi časté príčiny hyperprolaktinémie patrí nádor hypofýzy (prolaktinóm), ktorý prispieva k nadmernej produkcii prolaktínu, zároveň je potlačená produkcia pohlavných hormónov (estrogén u žien a testosterón u mužov). Existujú však aj iné príčiny ochorenia, vplyv majú niektoré liečivá - napríklad hormonálne lieky, lieky na znižovanie krvného tlaku alebo niektoré antidepresíva a antipsychotiká a poruchy štítnej žľazy, obličiek, či pečene. Dočasné zvýšenie hladiny prolaktínu sa môže objaviť aj v dôsledku stresu, prehriatia organizmu alebo hladovania.

  • Pcod

    , Autor: Januša323

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na par otazok 3 juna som objednana do centra asistovanej reprodukcie na konzultaciu. Mam dost silne PCOS bez akejkolvek menatruacie. Uzivam len antikoncepaiu belara ale ani po nej menzes nemavam.nadmerne ochlpenie ,vysoky testosteron a cukrovku. Myslite si ze je mozne sa s takymi problemami dopracovat k tehotenstvu? ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na túto otázku Vám budú vedieť zodpovedať v centre asistovanej reprodukcie na základe výsledkov odberov. Ja sa Vám takto bez poznania akýchkoľvek výsledkov vyšetrení, informácii, či okolností neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • PCOS

    , Autor: ajjka113

    píšem Vám ohľadom zdravotných problémov. V januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
    Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1] dobrý deŇ . posielam výsledky , zvýšené hodnoti poukazuju pravdepodobne na syndrom poylcystických vaječníkov / endokrinná porucha - pri ktorej dochadza k zvýšenej produkcii užskeho hormonu testosteronu - preto aj akne... vhodne by bolo endokrinolog vyš , sono brucha ešte raz sono gynekologicke tesne po menzes ak sa nič iné nezistí a neplanujete tehotnosť , najjednoduchšie sa tlmi pomocou antikoncepcie a antiandrogennimi vlastnosťami / daylette napr - ako ste aj mali.../
    Po menštruáci som absolvovala sonograficke vyšetrenie, ked sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Je nevyhnutne uzivanie antikoncepcie - chcela by som sa jej vyhnut niesu ine metody ???? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o hormonálnu poruchu, najvhodnejšia a najefektívnejšia je hormónová liečba. Rovnako odporúčam aj endokrinologické vyšetrenie.

  • Opakovane vysoká sliznica

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň,
    mám 35 rokov, mám PCO a jeden pôrod za sebou. Po pôrode sa mi skrátila dĺžka trvania menštruácie na 3-4 dni. Vždy druhý deň je menštruácia najsilnejšia aj s krvnými zrazeninami, ale nie je mi zle, menštruácia je bezbolestná, resp. niekedy mierne bolesti. Nemám žiadne krvavé špinenie medzi menštruáciami alebo pred menštruáciou. Zistilo sa, že mi sliznica dorastá vyššie ako by mala, 11. deň cyklu mala 9,5 mm a 21. deň cyklu 16 mm, ale po menštruácii už je nízka. Výsledky z preventívky sú v poriadku, onkomarkery CA125, H4, C19-9, ROMA INDEX sú v norme. Gynekológ mi odporúča hysteroskopiu, aby sa odobrala vzorka na hystológiu. Pamätám si však, že menštruáciu s krvnými zrazeninami mám odjakživa. V tínedžerskom veku bola menštruácia tak silná, že som odpadávala. V súčasnosti je to jeden deň, kedy je menštruácia silnejšia aj so zrazeninami, ktoré sú väčšie ako 2-eurovka, ale potom ako sa od plavia, je to v poriadku. Dlhodobo som pred otehotnením užívala progesterón, lebo som ho mala v druhej fáze cyklu znížený a tvorili sa mi cysty. Testosterón mám zas hraničný. Hormonálnou nerovnováhu trpím odkedy som začala menštruovať. Antikoncepciu brať nemôžem kvôli zvýšeným dimerom. Je nutné to krvácanie so zrazeninami nejako riešiť? Môže to byť niečo patologické? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u každej ženy prebieha menštruácia odlišne, aj čo sa týka intenzity, aj čo sa týka dĺžky trvania. Ak sú všetky výsledky v poriadku, nemusíte sa obávať. Váš gynekológ Vám odporúča hysteroskopiu nie pre prítomné krvné zrazeniny, ale pre vysokú sliznicu. Ak je však kontrolné USG po menštruácii v poriadku, nie je dôvod na obavy. Hysteroskopia s odberom vzorky sliznice jednoznačne vylúči možnú patológiu sliznice dutiny maternice.