Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,632 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • infekcia

    , Autor: jupav

    Dobrý deň, pred 10 dňami som mala infekciu močových ciest, užívala som Zinnat. Kontrolná kultivácia moču bola negatívna. Následne po douzivani sa objavili ťažkosti - pálenie, svrbenie a žltkastý výtok z pošvy so začervenanou sliznicou. Gynekologička na vyšetrení videla, že mám zápal v oblasti pošvy a nasadila mi Polygynax. Teraz som v polovici jeho užívania. Čo ma zaráža, že sa občas vyskytne mierne pálenie aj pri močení v oblasti vulvy (nie v podbrušku a nedeje sa to celý deň, iba občas). Nechodím močiť častejšie ani nemám zvýšenú teplotu, ale v rannom moči som aj po umytím vonkajších genitálov mala pár leukocytov (mám doma papierové prúžky). Je možné, že tieto ťažkosti s močením sa vyskytujú kvôli infekcii v pošve alebo ide o opakovanú infekciu močových ciest?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívaním antibiotík mohlo dôjsť k vzniku bakteriálnej vaginózy. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Pokračujte v užívaní Polygynaxu. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy. Odporúčam dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne. Vhodné je aj dlhodobejšie užívanie vaginálnych probiotík.

Podobné otázky

  • Infekcia

    , Autor: Anika96

    Dobrý deň, pravdepodobne mám kvasinkovú infekciu aspoň si to myslím ... u gynekológa som bola predpísal mi macmirror krém no infekcia sa opätovne po 2 týždňoch opäť vrátila. Mám strašné nepríjemné svrbenie hlavne v noci. Neviete mi nejako účinne pomôcť? Termín u gynekológa mám až ďalší týždeň :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Obmedzte sladké jedlá. Kúpte si voľnopredajné vaginálne tablety, napríklad Canesten, a po ich doužívaní si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami. Najúčinnejšie bude navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy a na základe vaginálneho nálezu predpíše skusmo vhodný antimykotický, prípadne kombinovaný antibiotický preparát.

  • zápal

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, začala som mat neznesitelné pálenie pri močení, zrejme zápal moč. mechura, ale páli ma aj v pošve a popritom som si všimla aj slabé špinenie (iba včera, dnes už nie) ..suvisí to spolu nejako? začala som užívat nolicin, kedy by sa mi mohlo ulavit? užívat aj probiotiká celkové, či aj vaginálne? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, infekcia z močových ciest sa Vám mohla jednoducho dostať aj do pošvy. Pokračujte v užívaní antibiotickej liečby. Môžete si skúsiť realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikovať si Canesten krém, či vaginálne tabletky aspoň na pár dní a počas antibiotickej liečby si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Medzi dávkami antibiotík užívajte probiotiká. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • Vaginalna mykoza

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer. Pan doktor prosím vás už som bezmocná. Trápia ma neustále sa opakujúce mykozy, každý druhý tretí mesiac sa mibto vracia. Pomáha mi klotrimazol ale len na mesiac a potom si musím dať gynazol,ten mi pomôže na dva mesiace. Viete mi poradiť ako by som sa toho zbavila? Manžel sa vždy prelieci so mnou. Videla som na fb niake vitamíny her biotic carnium botanicals. Že sú na to. Nemáte niake recenzie na to? Ďakujem pekný večer prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, so spomínaným preparátom nemám žiadne skúsenosti. Pri opakujúcich sa vaginálnych infekciách odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám okrem základného kultivačného vyšetrenia vie zrealizovať aj rozšírené mikrobiologické vyšetrenie. Pravidelné, aspoň desaťdňové, kúry vaginálnymi probiotikami však vrelo odporúčam.

  • Ureaplasma pavrum

    , Autor: Soni123

    Dobry den,
    Som v 18tt tehotenstva a mam pozitivne vysledky na Ureaplasma pavrum. Lekar mi dal zatial nejake cipky ale antibiotika mi zatial neboli nasadene. Spatne som zistila ze som tuto bakteriu mala uz pred otehotnenim. Viete mi poradit co najlepsie spravit? Ako liecit partnera ak ja zatial nemam antibiotika?
    Dakujem za info.
    S pozdravom,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Ureaplazma parvum je častý nález u všetkých ľudí. Pokiaľ nie sú prítomné klinické ťažkosti, ako penivý výtok, svrbenie, krvavý výtok,..., nie je nevyhnutá antibiotická liečba. Výskyt v populácii je možno aj viac ako u 1/3 žien. Mnohé tehotné ženy ani nevedia, že majú ureaplazmu a normálne donosia plod. Pri liečbe Ureaplasma parvum v tehotenstve by Azitromycin prichádzal do úvahy. Treba povedať, že aj napriek liečbe, Vás, ako aj Vášho partnera, sa môže výskyt ureaplazmy opäť zopakovať. Infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť, pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • H SIL

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. V septembri minulého roka som bola na pravidelnej preventívnej prehliadke u gynekológa, spravil cytologiu a výsledky boli L SIL. Vtedy spravil aj test na HPV a výsledok bol negatívny. Následne bola zistená gardneralla a bola som liečená entizolom. Ďalšia cytologia po prelieceni bola PAP 2 co mi gynekológ povedal ze je v poriadku. Žiadne ťažkosti neboli. Teraz som šla na ďalšiu preventívnu prehliadku a cytologia vyšla zlá H SIl. Poslal ma na kolposkopiu k špecialistovi do nemocnice. Ale nakoľko som sa sťažovala na ťažkosti ako je šialené pálenie a štípanie ktoré neustupuje ani po antimykotikach ,dokonca sa k tomu za posledne dni pridalo aj časté močenie spravil mi ešte kultivaciu. Moja otázka znie či je možné že je tak zlá cytologia ,ťažké zmeny aj bez pozitívneho HPV alebo zlu cytologiu môže spôsobovať nejaká bakteriálna infekcia ako napríklad ze by sa mi vrátila gardnerella ktoru stačí liečiť podaním atb. Som dosť znepokojená H SIL cytologiou keď predtým bola v poriadku PAP2.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zmeny na krčku maternice spôsobujú najčastejšie HPV vírusy. HPV infekcia však už nemusí byť v čase vyšetrenia prítomná, bunkové zmeny však pretrvávajú, č sa zhoršujú alebo zlepšujú. Je už teraz prakticky jedno, čo Vám spôsobilo bunkové zmeny na krčku, musí sa to ďalej riešiť. Vhodné je pri negatívnom kultivačnom vyšetrení realizovať aj mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.