Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hpv

    , Autor: Lula17

    Dobrý deň pán doktor, bola som u lekárky z dôvodu problému s mocenim. Pri kontrole mi urobila rovno preventívnu prehliadku , sono, a cytologické vyšetrenie.všetko bolo v poriadku ale prišli výsledky z kultivacie ureoplazma a potom cytológia a tam vyšiel pozitívny výsledok na HPv. Odporučila mi očkovanie mám 30r. Ockovat sa dám ale najskôr musím preliecit ureu dala mi antibiotiká Fromilid 500 čítala som že nemusia zabrať a liečba bude neúspešná lieky mám aj pre priateľa. Moja otázka nasadila dr liečbu správne ? A čo sa týka hpv dá sa vyliečiť pokial na krčku niesu zidne zmeny kázala mi posilniť imunitu pracujem v prostredí medzi deťmi takze imunitu mám zlu… čo by ste vy odporúčali brat keďže tých volnopredajnych liekov na imunitu je veľmi veľký vyber neviem podľa čoho vyberat . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma je pomerne často vyskytujúce sa pohlavne prenosné ochorenie, ktoré však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a môžete si ho predávať medzi sebou s partnerom. Preto je potrebné preliečiť aj partnera. Čo sa týka HPV, očkovanie určite odporúčam. HPV infekcia môže prísť a odísť, napríklad ako chrípka, a nemusí zanechať zmeny na krčku. To, že máte pozitivitu HPV ešte neznamená automaticky zmeny na krčku. Treba však povedať, že HPV 16 a HPV 18 sú najrizikovejšie typy vo vzťahu ku zmenám na krčku maternice až tvorbe karcinómu krčka. Ak máte ozaj oslabenú imunitu, za zváženie stojí imunologické vyšetrenie. V lekárni je množstvo voľnopredajných preparátov, doplnkov výživy, či vitamínov.

Podobné otázky

  • HPV orálne

    , Autor: Lenka133

    Dobrý deň, mám getinatlny hpv 6 a 11 a ďalších 24 typov. A to isté mam aj v ústach. Idem na vypaľovanie bradavíc a spravili sa mi aj na zadnej stene. Chcem sa spýtať, 2 deň dnes mám chrapot kašeľ a pálenie v hrdle môže to byť z toho? Neviem k akému lekárovi s tým ísť,či k obvodnému alebo imunologovi? Imunitu mam oslabenú,tak môžem mat takéto silné orálne príznaky? Do teraz som mala pokoj. Len to svrbelo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v krku môže byť viacero. Nemyslím si však, že to súvisí s HPV infekciou. Pri pretrvávaní ťažkostí s bolesťami hrdla navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať vy, ako aj partner, Canesten alebo Candibene krém. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj naďalej. Nemyslím si, že sa jedná o HPV infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • genitálna bradavica

    , Autor: Lu ka

    Pekny den, pan doktor,
    prosim Vas, liecim sa u pani doktorky na HPV virus, brala som aj ATB.
    Prednedavnom sa mi vsak objavila genitalna bradavica - prosim, je nejaky liek z lekarne, co by mi ju pomohol odstranit?
    Mamina mi hovorila, ze jej pomohol Kolodium forte, ktory je na bezne bradavice, ale to sa asi bojim si aplikovat..
    Vopred dakujem. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na liečbu genitálnych bradavíc spôsobených HPV vírusom sa používa Aldara krém, ktorý je však na predpis. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV pozitivita

    , Autor: Lucka1610

    Dobrý deň,

    Mám 30 rokov a na mojej poslednej gynekologickej prehliadke som bola informovaná, že mám prítomnosť HPV. Gynekológ mi však neuviedol, aký konkrétny typ HPV mi bol zistený, a zdôraznil, že v súčasnosti sa nevyžaduje žiadna špecifická liečba. Odporučil mi prísť na ďalšiu kontrolu o 12 mesiacov, kde sa zhodnotí ďalší postup na základe výsledkov.

    Poradil mi čapíky "HPV inside", zatiaľ ich neužívam, pretože nemám žiadne zdravotné problémy. Začala som užívať výživové doplnky na podporu imunity.

    Chcela by som sa opýtať, či by ste mi do budúcna odporučili podstúpiť očkovanie proti HPV.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi sú známe výsledky HPV typizácie, ani neviem dôvod, pre ktorý bola HPV typizácia realizovaná. HPV typizáciu nechávame realizovať iba v prípade, že onkocytológia nie je v poriadku, teda ster z krčka vykazuje istý stupeň patológie. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie proti HPV určite odporúčam! Pri nejasnostiach odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Lucka1610

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.