Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hpv

    , Autor: Lula17

    Dobrý deň pán doktor, bola som u lekárky z dôvodu problému s mocenim. Pri kontrole mi urobila rovno preventívnu prehliadku , sono, a cytologické vyšetrenie.všetko bolo v poriadku ale prišli výsledky z kultivacie ureoplazma a potom cytológia a tam vyšiel pozitívny výsledok na HPv. Odporučila mi očkovanie mám 30r. Ockovat sa dám ale najskôr musím preliecit ureu dala mi antibiotiká Fromilid 500 čítala som že nemusia zabrať a liečba bude neúspešná lieky mám aj pre priateľa. Moja otázka nasadila dr liečbu správne ? A čo sa týka hpv dá sa vyliečiť pokial na krčku niesu zidne zmeny kázala mi posilniť imunitu pracujem v prostredí medzi deťmi takze imunitu mám zlu… čo by ste vy odporúčali brat keďže tých volnopredajnych liekov na imunitu je veľmi veľký vyber neviem podľa čoho vyberat . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma je pomerne často vyskytujúce sa pohlavne prenosné ochorenie, ktoré však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a môžete si ho predávať medzi sebou s partnerom. Preto je potrebné preliečiť aj partnera. Čo sa týka HPV, očkovanie určite odporúčam. HPV infekcia môže prísť a odísť, napríklad ako chrípka, a nemusí zanechať zmeny na krčku. To, že máte pozitivitu HPV ešte neznamená automaticky zmeny na krčku. Treba však povedať, že HPV 16 a HPV 18 sú najrizikovejšie typy vo vzťahu ku zmenám na krčku maternice až tvorbe karcinómu krčka. Ak máte ozaj oslabenú imunitu, za zváženie stojí imunologické vyšetrenie. V lekárni je množstvo voľnopredajných preparátov, doplnkov výživy, či vitamínov.

Podobné otázky

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dobry deň, pan doktor, ja som Vam uz opakovane pisala za 24 rocnu dceru, mala cytologiu PAP III a dva roky po sebe Dňa ,5.3. 2024 si ma ist pre vyskedok cytologie a nasledne ma ist 12.3. 2024 na biopsiu .Je takyto zakrok vhodny u 24 roc. pacientky?? Vy ste jej odporucil onkocytologicke vysetrenie a HPV typizaciu...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné stav ďalej riešiť a dovyšetrovať. Nezáleží ani tak od veku, ale práve u nerodivšej mladej ženy je to ešte dôležitejšie nezanedbať a dovyšetrovať. Je potrebné vyčkať výsledok biopsie a podľa toho ďalej postupovať. Ako som už spomínal, nepoznám všetky nálezy, ani výsledky vyšetrení, okolnosti a všetky informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dakujem za rychlu odpoved. Nalez z roku 2022 a 2023 bol LOW Grade skvamoroz. Intraep.lezia PAP III Vraj ju informovali mailom. Neviem kde sa stala chyba,ale dnes po tel.rozhovore so setrickou mi povedala,ze ku kontaktovali mailom a dcera to vraj ignorovala. Ona ma len 24 ...asi to cele nepochopila,niekde v komunikacii nastala chyba ...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, LSIL je prvý stupeň bunkových zmien, ktoré sa ešte vedia aj upraviť a vyhojiť do normálu. Ak nález LSIL pretrváva už dva roky, na jednej strane je dobré, že sa nález nezhoršuje. Určite je potrebné realizovať HPV typizáciu a kontrolný ster na onkocytologické vyšetrenie. Vhodné je tiež realizovať si kúru vaginálnymi gélmi, napríklad Deflagynom alebo RegreSILom. Určite tiež odporúčam očkovanie proti HPV. Dcéra by mala stav konzultovať s jej obvodným gynekológom, ktorý sa jej bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Alenka15

    Dobrý deň,
    pri preventivnej prehliadke mi vyšlo HPV pozitívne a cytológia negatívna. Typyzácia ukázala kmeň HPV 31. Lekár mi odporúčil očkovanie avšak dočítala som sa, že očkovanie je účinné len proti kmeňom, proti ktorým telo doteraz nebolo vystavené. Má teda očkovanie zmysel aj v tomto prípade? Resp. má zmysel proti ostatným kmeňom, ale ak už nejaký mám bude to účinné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV má zmysel vždy. Aj keď ste pozitívna proti typu 31, nie ste ešte pozitívna proti všetkým najrizikovejším HPV typom, ktoré priamo majú vplyv na vznik karcinómu krčka maternice. Určite sa nechajte očkovať vakcínou Gardasil 9. Bude Vás to celé stáť okolo 450€, nakoľko jedna dávka stojí cca 145€ a na doživotné úplné očkovanie sú potrebné 3 dávky, ale investujete do svojho zdravia a určite to stojí za to.

  • biopsia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,
    vysledok biopsie makro popis:
    CLB24007088 B1 10 % formalin HE , Ki-67-DAKO,p16 auto
    mikro popis:
    v oblasti TZ zachytene dva mikrouseky dysplastickeho dlazdic. epitelu s lahkou az stredne tazkou dysplaziou dlazdic. epitelu, LG-SIL/CINI a HG-SIL/CIN II (p16+,ki67 proliferacna aktivita do 2/3 hrubky dlazdic.epitelu
    endocervikány epitel bez atypii
    odporucili by ste konizaciu?dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá jednoznačne vyjadriť stanovisko ku konizácii. Záleží od viacerých okolností, výsledkov predchádzajúcich vyšetrení, … Nepoznám ani výsledky HPV typizácie. Určite je potrebné skontrolovať onkocytologický ster o 6 mesiacov. Podľa výsledku sa určí ďalší postup. Nevylučujem, že bude potrebné v budúcnosti konizáciu realizovať. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.