Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zapal

    , Autor: Lucka123456

    Dobry den pan doktor doplnujem k teme ohladom zapalu a tabletkam macmiror complex 500 ....chcem sa opytat ci moze to byt spojene zo zapalom obcas mavam bolestivy pohlavny styk. Vytok. Mam nepravidelnu menstruaciu ale hlavne pri menstruacii po malej potrebe citim palenie nie v okoli posvy ale vo vnutry moja dr povedala ze to z toho zapalu a preto sa chcem opytat mam sa obavat ze je to.nieco vazne ? Alebo mi tp prejde po uzivani liekov dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o štandardné prejavy vaginálnej infekcie. Podľa mňa sa nemáte čoho obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zapal

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,

    Prosim vas mohli by ste mi poradit. Dva roky som sa trapila s opakovanymi infekciami posvy vacsinou Ecoli, streptococcus faecalis, ... . Preliecila som sa a po styku znova a takto dokola, uzivala som vsetky probiotika aj oralne aj vaginalne a dlhodobo, lactofeel, femigel s tea tree, blokurima aj pripravky zo zahranicia, nic nepomohlo. Az som o partnera prisla samozrejme nie len kvoli tomu ze bol styk so mnou takmer nemozny ale toto tomu velmi teda dopomohlo. Teraz po 2 rokoch co som bola sama som konecne nasla stastie a dobreho partnera, zacali sme spolu mat styk, po kazdom styku som si preventivne dala multi gyn flora plus. Dva mesiace to bolo vporiadku a teraz zase citim svrbenie a slaby vytok, dnes som bola u gynekologa a cakam na vysledky. Dal ale hned polygynax a potom gynoflor lebo ze je tam viditelne zacervenanie. Ja mam vsak naozaj velke obavy, ze sa situacia bude zase opakovat, ze po prelieceni sa mi problemy vratia a znova pridem o dalsi vztah.
    Evidentne mam nejake velmi fragilne to posvove prostredie. Chcela by som sa vas preto opytat:
    1) ktory liek by ste volili ako prvy pri takejto mojej historii (predpokladam, ze to zas bude ecoli alebo nieco podobne)?

    2) napada vas nejaka vec/preparat/hocico, ktorou by som mohla predchadzat problemom po styku a dlhodobo dokazala stabilizovat posvove prostredie?
    Probiotika zacinam brat oralne gynimun trio, vaginalne si dam teda gynoflor po liecbe a potom asi gynimun.

    Fakt uz neviem co viac urobit aby som mohla mat normalny zivot a vztah. Pre doplnenie informacii mam 38 rokov, ziadne ine zdravotne problemy a 6 rocne dieta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to u Vás až také nekomfortné po každom styku, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo si aplikujte vaginálne probiotiká, pokojne aj Gynimun. Obmedzte kúpanie, preferujte sprchovanie. Nevylučujem, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, no v prípade pretrvávania ťažkostí bude potrebné myslieť aj na poruchu imunity. Takto sa Vám však neivem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvácanie

    , Autor: Sova29

    Dobrý večer chcem sa spýtať, s priateľom sme mali pohlavný styk a začala som krvácať na druhý deň to bolo oveľa silnejšie a dnes tak isto silno, nemám žiadne bolesti iba pri cikani ma to trochu reže

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Od zápalu močových ciest až po infekciu v pošve, či poranenie spôsobené pohlavným stykom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je vhodné užívať počas kojenia canesbalance na bakteriálnu vaginózu (alebo co by ste odporucali? Napr Femtime? Dlhšie som mala oslabenú imunitu zrejme kvôli nachladnutiu užívala som aj erdomed a určité druhy vitamínov, ale nie probiotiká, kt. Sa odporúčajú pri chorobe...pociťujem jemný zápach z pošvy, jemne biele špinenie...v tejto dobe liečim ešte pityriasis rosea (Heraldova škvrna), je možné, že počas oslabenej imunity sa mi zmenilo Ph v pošve a to spôsobuje tieto problémy? Taktiež som mala na predposlednej cytológii zistené CIN 1, teraz čakám na výsledok opakovanej cytológ. Môže to aj s tým súvisieť? (Plánujem aj očkovanie HPV, len čakam na vysledok). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete používať aj Canesbalance, prípadne ktorékoľvek vaginálne probiotiká, ktoré je najlepšie aplikovať si večer pred spaním. Ak však ťažkosti budú pretrvávať aj napriek aplikácii vaginálnych probiotík, bude vhodnejšie realizovať kultivačné vyšetrenie z pošvy a podľa jeho výsledku nasadiť potrebnú liečbu. Ak je dlhodobo nevhodné prostredie v pošve, nepriaznivé okolnosti, ako napríklad aj pokles imunity môže spôsobiť aj zmeny na krčku maternice, rovnako tak sa môže zápal preniesť aj do malej panvy. Nie každé zmeny na krčku maternice sú spôsobené HPV vírusom, aj keď vo väčšine áno. Bez ohľadu na výsledok onkocytologického vyšetrenia sa môžete očkovať proti HPV kedykoľvek. Vhodné je aj realizovať HPV typizáciu, ktorou sa vylúči HPV infekcia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.

  • Špinenie po menštruácii

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternici, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.