Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamín D

    , Autor: Herečka54

    Dobrý deň pán doktor,

    Lekár mi odporučil užívať zvýšenú dávku vitamínu D, začala som užívať asi pred mesiacom 2000IU, ale až teraz som sa dočítala, že tento typ ktorý som brala je zrovna nevhodný v tehotenstve.
    Okamžite som ho vysadila, ale mám pochybnosti.
    Čo mi doporučuje ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem nevhodnosť preparátu v tehotenstve. Na trhu je množstvo preparátov, z ktorých si môžete vybrať. V lekárni Vám určite poradia.

Podobné otázky

  • Stále gynekologický zápal

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky vkuse mám gynekologický zápal. Podstúpila som 2 operácie kvôli cystám a upchatým vajíčkovodom. Mám už len jeden vaječník a maternicu. Vždy po menštruácií sa vráti svrbenie, pálenie, hlienovitý výtok, niekedy so zápachom. Dva krát som sa liečila spolu s partnerom Doxyhexalom kvôli pozitívnej ureaplasme parvum. Výsledky som už mala dva krát po sebe negatívne. V kultivácií mi vychádza Streptococcus aureus, Staphylococcus aureus, Candida albicans alebo Candida glabrata. Stále niečo iné. Stále dostanem čípky, antibiotiká, antimykotiká, ale mne to vôbec nepomáha. Liečila som sa aj u imunologičky, tam už boli tiež lepšie výsledky, ale beriem stále Imunor, zinok, vitamín d, candivac, proste všetky možné lieky aj doplnky. Skúšala som viac krát rosalgin, clogin, rôzne probiotiká lokálne aj celkové, žiadne zlepšenie. Nemôžem mať vôbec s partnerom styk nakoľko ma to bolí a viac krát sa už nakazil aj partner. Jemu sa to však zahojí za nejaký týždeň. Cytológiu som mala v poriadku. Beriem aj lieky na alergiu - Zodac. Bola som s tým aj u dermatovenerologičky, tiež nič nezistila. Dostala som biseptol na streptokoka a to bolo všetko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma parvum je častý nález u všetkých žien , keby sa robili stery z krčka maternice všetkým ženám. Pokiaľ nie sú klinické ťažkosti, ako napríklad spenený výtok, svrbenie, či krvavý vytok, nie je potrebná antibiotická liečba. Výskyt v populácii je častý. Asi každá tretia žena má ureaplazmu parvum. Mnohé ženy o tom ani nevedia. Predpokladám, že máte bakteriálnu vaginózu spôsobenú častým užívaním a aplikáciou antibiotík. Tým dochádza k porušeniu rovnováhy vaginálnej mikroflóry. Vplyv má určite aj porušená, či oslabená imunita. Môžete si vkladať hlboko do pošvy 2 až 3 krát do týždňa vaginálne globulky obsahujúce striebro. Kúra vaginálnymi probiotikami je tiež vhodná. Časté realizovanie vaginálnych výplachov tiež nie je ideálne. Vypláchnete si aj “dobré” baktérie, ktoré sú normálnou súčasťou pošvového prostredia. Streptococcus aureus neexistuje, asi ste mali na mysli Streptococcus epidermidis, ktorý sa, nie len v pošve, vyskytuje bežne a je prirodzenou súčasťou pošvovej mikroflóry. Iba na základe Vami uvedených informácií sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meškajuca menštruácia

    , Autor: nikol-2

    Dobrý deň, mám 22 rokov, 180 cm 62 kg
    V januári 2020 som vysadila antikoncepciu po 2 rokoch užívania. Menštruácia prišla až do júla max s týždňovym omeškaním, no od júla 2020 už neprišla... Zatiaľ mi nič nebolo diagnostikované. Maternica, vaječníky v poriadku, len tam nemám žiadne vajíčka ani náznak toho že by som mala dostať menštruáciu. Diabetologické, endokrinológicke vyšetrenia sú v poriadku. Mam problémy so žalúdkom býva mi po určitých potravinách ťažko ale celiakia je vylúčená, sono taktiež v poriadku. Zistili mi len zvýšené železo. Od júla 2020 som schudla postupne cca 7 kg nič pre to nerobím stravujem sa rovnako no asi je to podmienené meškajúcou menštruáciou a tým že po určitých potravinách ako pečivo mi býva ťažšie. Vediem si aj denník to mi odporučila pani obvodná doktorka a vo februári sa jej mam ozvať ak sa potvrdí opakovane zvýšené železo mám podstúpiť metabolické testy.
    Záver mojej pani gynekologičky bol ten, že ak všetky vyšetrenia budú v poriadku jediná cesta je hormonálna liečba,no tomu by som sa práve chcela vyhnúť.
    Už týždeň užívam Gynex a Vitex, a dlhodobo vitamín D, zinok a vitamín Ú na žalúdok.
    Menštruaciu som dostala neskoro v 15 rokoch no od začiatku bola nepravidelná a veľmi bolestivá - odpadávala som preto som začala brať vtedy antikoncepciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, či bol realizovaný hormonálny profil a aké su jeho výsledky, či bola vyšetrená hladina AMH, ... preto je takto tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hormonálna antikoncepcia u Vás mohla spôsobiť útlm, ktorý sa inak ako hormonálne väčšinou liečiť nedá, keďže je problém hormonálny. Ak chcete najprv vyskúšať iný spôsob, spomínané prípravky užívať môžete. Odsledujte si to.

  • Polyp

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer,
    Chcem sa spýtať, ak sa polyp nachádza na maternici môže sa pohlavne žiť, nevadí to tomu polypy? Neporaní sa počas sexuálneho styku? (polyp bude chirurgický odstránený).Taktiež, ak sa vytvoril polyp môže to mať spoločné aj s HPV, ak v minulosti bol test pozitívny? Môžem preventívne užívať probio femina na posilnenie imunity ak užívam hlivu ústricovú a vitamín D. Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pohlavný styk mať môžete. S HPV to súvis nemá, spomínané prípravky užívať môžete, polyp tým však nezmizne.