Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ureaplazma parvum

    , Autor: koala666

    Dobrý den prajem,
    z rozšíreneho cytologckého steru mi zistili prítomnost ureaplazmy parvum.. prvý krat bola zaznamenaná na vysetreni po porode pred 5timi rokmi, ciže je predpoklad že som ju mala už pred otehotnením len moj vtedajsi lekar neposkytoval takýto druh testu resp.iba zakladnu cytologiu kde sa prítomnost ureaplazmy nezisti. Lekárka mi predpísala doxyhexal na 20 dni a plus mal ist partner na vysetrenie.. liecbu som neabsolvovala kedže netrpim žiadnymi problémami ako s mocovými cestami tak ani nemavam mykozy a pod. samozrejme som sa stretla s roznymi nazormi aj kamaratky co podstupili tieto tesy mali pozitívnu ureaplazmu a každý lekar postupoval inak... jeden daný problem riesi druhý povedal že pokial nesposobuje problémy nie je potrebné lieciť ATB. Kedže rozmýslame nad druhým dietatom chcela by som poznať Váš nazor na liecbu urea parvum. Manžel odmieta brat ATB pokial mu nic nie je ma problemy so žaludkom a DNU.. a pri akýchkolvek ATB mava velké žaludocne problemy aj napriek užívaniu probiotik. a tu sa jedna o silne ATB na 20 dni, ktore vo finale ani nemusia zabrat podla realnych skusenosti ... dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmy môžu byť aj normálnou súčasťou vaginálnej flóry. Ak nemáte žiadne ťažkosti, rovnako tak ani Váš partner, netreba ich za každú cenu liečiť celkovými antibiotikami. Môžete užívať vaginálne probiotiká.

Podobné otázky

  • Vysledky kultivacie

    , Autor: Mafi22

    Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Snazim sa otehotniet a u p. gynekologicky mi vysli taketo vysledky. Myslite si ze je potrebna aj antibioticka liecba? DAKUJEM

    AMH (Anti-Mulerov HORMON= 2.13ug/l

    CA 125 vsére. 54.2 kIU/l. (Max.35)

    Prijatý materiál: Výter z posvy

    Kultivácia na M. hominis:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na Ureaplasma sp.
    Nález: viac ako 10*4 cfu/ml Ureaplasma sp.
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Levofloxacín...........C . Erytromycin.............C
    Moxifloxacín............C . Telitromycin.............C
    Tetracyklín................C

    Diagnostická súprava identifikuje dva druhy rodu Ureaplasma :Ureaplasma urealyticum a Ureaplasma parvum
    C=účinná hladina v sére sa dosiahne pri bežnom dávkovanÍ

    TAMP_ Chl. trachomatis DNA PCR
    negat.

    *Kultivácia aeróbne a anaeróbne

    Mikroskopia - priamy preparát:
    lactobacilus. ............. .neprítomné
    Epitelie. "....... ....... . pozit. ++
    Leukocyty - PM......... pozit. ++
    G+koky......... ....... pozit. ++

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Alfahemolytické streptokoky

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na G.vaginalis
    Nález: Negativny
    Kultivácia na N. gonorrhoeae
    Nález: Negativny
    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je dôležité vedieť, či máte pozitívne vyklutivovanú ureaplazma parvum alebo ureaplazma urealyticum a tiež záleží od toho, či máte ťažkosti alebo nie. Ureaplazmu má každý tretí človek, väčšina ani o nej nevie pretože nemá žiadne ťažkosti. Máte tak isto zvýšený nešpecifický onkomarker CA 125. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, ani USG nález, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Stále gynekologický zápal

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky vkuse mám gynekologický zápal. Podstúpila som 2 operácie kvôli cystám a upchatým vajíčkovodom. Mám už len jeden vaječník a maternicu. Vždy po menštruácií sa vráti svrbenie, pálenie, hlienovitý výtok, niekedy so zápachom. Dva krát som sa liečila spolu s partnerom Doxyhexalom kvôli pozitívnej ureaplasme parvum. Výsledky som už mala dva krát po sebe negatívne. V kultivácií mi vychádza Streptococcus aureus, Staphylococcus aureus, Candida albicans alebo Candida glabrata. Stále niečo iné. Stále dostanem čípky, antibiotiká, antimykotiká, ale mne to vôbec nepomáha. Liečila som sa aj u imunologičky, tam už boli tiež lepšie výsledky, ale beriem stále Imunor, zinok, vitamín d, candivac, proste všetky možné lieky aj doplnky. Skúšala som viac krát rosalgin, clogin, rôzne probiotiká lokálne aj celkové, žiadne zlepšenie. Nemôžem mať vôbec s partnerom styk nakoľko ma to bolí a viac krát sa už nakazil aj partner. Jemu sa to však zahojí za nejaký týždeň. Cytológiu som mala v poriadku. Beriem aj lieky na alergiu - Zodac. Bola som s tým aj u dermatovenerologičky, tiež nič nezistila. Dostala som biseptol na streptokoka a to bolo všetko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma parvum je častý nález u všetkých žien , keby sa robili stery z krčka maternice všetkým ženám. Pokiaľ nie sú klinické ťažkosti, ako napríklad spenený výtok, svrbenie, či krvavý vytok, nie je potrebná antibiotická liečba. Výskyt v populácii je častý. Asi každá tretia žena má ureaplazmu parvum. Mnohé ženy o tom ani nevedia. Predpokladám, že máte bakteriálnu vaginózu spôsobenú častým užívaním a aplikáciou antibiotík. Tým dochádza k porušeniu rovnováhy vaginálnej mikroflóry. Vplyv má určite aj porušená, či oslabená imunita. Môžete si vkladať hlboko do pošvy 2 až 3 krát do týždňa vaginálne globulky obsahujúce striebro. Kúra vaginálnymi probiotikami je tiež vhodná. Časté realizovanie vaginálnych výplachov tiež nie je ideálne. Vypláchnete si aj “dobré” baktérie, ktoré sú normálnou súčasťou pošvového prostredia. Streptococcus aureus neexistuje, asi ste mali na mysli Streptococcus epidermidis, ktorý sa, nie len v pošve, vyskytuje bežne a je prirodzenou súčasťou pošvovej mikroflóry. Iba na základe Vami uvedených informácií sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureaplasma pavrum

    , Autor: Soni123

    Dobry den,
    Som v 18tt tehotenstva a mam pozitivne vysledky na Ureaplasma pavrum. Lekar mi dal zatial nejake cipky ale antibiotika mi zatial neboli nasadene. Spatne som zistila ze som tuto bakteriu mala uz pred otehotnenim. Viete mi poradit co najlepsie spravit? Ako liecit partnera ak ja zatial nemam antibiotika?
    Dakujem za info.
    S pozdravom,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ureaplazma parvum je častý nález u všetkých ľudí. Pokiaľ nie sú prítomné klinické ťažkosti, ako penivý výtok, svrbenie, krvavý výtok,..., nie je nevyhnutá antibiotická liečba. Výskyt v populácii je možno aj viac ako u 1/3 žien. Mnohé tehotné ženy ani nevedia, že majú ureaplazmu a normálne donosia plod. Pri liečbe Ureaplasma parvum v tehotenstve by Azitromycin prichádzal do úvahy. Treba povedať, že aj napriek liečbe, Vás, ako aj Vášho partnera, sa môže výskyt ureaplazmy opäť zopakovať. Infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť, pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplazma parvum

    , Autor: Miriam2839

    Dobrý deň prajem,

    pred pár mesiacmi som sa liečila asi pol roka na ureaplazmu parvum. Po asi 6-tich antibiotikách mi liečba zabrala. Teraz mám nového partnera a má pravdepodobne odo mňa pozitívnu ureaplazmu.
    Viete mi prosím poradiť, akým spôsobom sa mám chrániť pred tým, aby sa mi to stále nevracalo? Najväčší problém u mňa je ten, že mne táto baktéria nespôsobovala ani doteraz nespôsobuje žiadne ťažkosti, gynekologička mi to zistila až pri preventívnej prehliadke.
    To mám teraz chodiť každý mesiac na stery, či náhodou sa mi to opäť nevrátilo? Už som naozaj zúfalá.
    A ešte sa chcem spýtať, či je možné mať počas liečby chránený styk. Ako som sa dočítala, opäť sú odlišné názory doktorov. Niektorí hovoria že chránený styk je povolený, iní ho zakazujú. Rovnako mi povedala moja gynekologička, že kondóm nezabraňuje prenosu, tak nechápem potom načo sa tie kondómy vyrábajú keď ma nemajú chrániť.

    Za skorú odpoveď veľmi pekne ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa.

    S pozdravom Miriam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero druhov ureaplaziem, ktoré sa bežne vyskytujú v urogenitálnom trakte ženy, ale aj muža, aj u zdravých ľudí a nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Pri poklese imunity a premnožení však môže spôsobovať zápaly močových ciest a poruchy plodnosti. Ak nemáte žiadne ťažkosti a boli ste už opakovane (6 krát) preliečovaná, nemá zmysel nasadzovať ďalšie antibiotiká, ktoré len prehĺbia vaginózu. Skúste si občasne realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si pravidelne, raz za dva tri mesiace, kúru vaginálnymi probiotikami. Čo sa týka kondómu, ten zabraňuje prechodu spermií, ktoré majú istú veľkosť. Baktérie, či vírusy, sú ale menšie, preto prejdú aj cez prezervatív. Preto kondóm nechráni pred všetkými pohlavne prenosnými ochoreniami.