Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lucka

    , Autor: Lucia Bimbová

    Dobrý večer, mám taký problém mala som micoplazmu, ešte minulý rok a s priateľom sme mali nechránený styk v januári asi cca 2 dní ale mala som bolesti, pri styku na 3 deň mi opuchla vnútri pošva plus ako keby som ju mala upchatu, (mala som aj jak keby guľu ale zmenšuje sa to môže byť že to kvôli tomu?) chcela by som sa spýtať, že čo to môže byť. Či je to niečo vážne alebo dása to nejako liečiť ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania a videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Konizacia

    , Autor: kika2009

    Pan doktor dostala som zaroven odpoved na resekcne okraje od lekara co ste pisali ze nebolo jednoznacne napisane v hystologii. Doktor, ktory ma operoval mi napisal, nasledovne:
    Resekát z endocervixu je negatívny a k okrajom ektocervixu sa nevyjadrili patologovia, brali sme čo najmenšiu časť porcia . Okraje sú skoagulované .
    1. Otazka co znamena tato odpoved lekara? Co je skoagulovane?? Ked tam pisal ze brali co najmensiu cast porcia znamena , ze tam mohlo nieco ostat??
    2. Mohli by ste napisat prosim Vas ake su Vase skusenosti, ci sa to zvikne pacientkam vratit??
    3.pisete ze pri tomto proteinu ki67 sa rychlo siri rakovina, moze byt, ze ak mi tam nieco zostalo tak za 3 mesiace kym pojdem na kontorlnu onkocytologiu sa to zvrhne na invazivny karcinom?
    Dakujem za Vasu trpezlivost ku mne a Vasu pomoc, velmi vela ste mi pomohli , tym ze ste mi slusne a hlavne odborne napisali. Som sa trosku ukludnila. Poprosim Vás velmi pekne este za odpoved na vyssie uvedene otazky. Pekny zvysok dna prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné sa snažiť ukľudniť. Zlé psychické nastavenie ničomu nepomôže, iba veci zhorší. Za tri mesiace Vám invazívny karcinóm nevznikne, je to extrémne nízka pravdepodobnosť. S karcinómom sa stretávame typicky u žien, ktoré zanedbávajú preventívne prehliadky. Sú ženy, ktoré nemajú absolvované preventívne prehliadky 10, 15 a viac rokov a na ambulanciu už prichádzajú v čase, keď je väčšinou neskoro. Ak bol endocervix negatívny, znamená to, že zlé bunky sa nenachádzali vo vnútri krčku, čo je veľmi dobre. Čo sa týka exocervixu, teda vonkajšej - viditeľnej časti, ak sú okraje skoagulované, nie sú hodnotiteľné, pretože je tkanivo porušené teplom pri elektrokoagulácii, ak sa použila slučka. Pred samotným začatím konizácie sa však na krčok aplikuje špeciálne farbivo, ktoré zafarbí dobré bunky a tie zlé nie, tým pádom je vidieť hranicu medzi dobrým a zlým tkanivom. Ak sa rez vedie v dobrom tkanive, je malá pravdepodobnosť, že by niečo na krčku ostalo. Ak bolo odstránené všetko, ste prakticky vyliečená. Stav však treba aj naďalej pravidelne a intenzívne sledovať.

  • Menší plod

    , Autor: Koste

    Dobrý deň, som v 35+1 plod ma údajne 1994g lekári mi vravia , že je veľmi malý. Už týždeň ležím v nemocnici dávali mi kortikoidy na plucka a ventolin s Isoptinom užívam uz 6 deň vraj aby som skôr neporodila . Len ležím v nemocnici a čakám. Na Sone bolo všetko v poriadku aj prietoky , placenta aj dostatok vody, bez nejakých morfologickych chýb. Chcem sa opýtať aká by mala byť ideálna váha dieťaťa keď mi stále tvrdia, že je malá? Ja mam 158 cm a pred pôrodom som mala 47 kg teraz 65 kg. Ako sa ďalej postupuje keď plod nerastie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na daný týždeň tehotenstva by mal plod vážiť cca 2500g. Záleží od toho, či sa naozaj jedná o zaostávanie v raste (FGR alebo IUGR), a či je zaostávanie symetrické alebo asymetrické, alebo sa jedná iba o konštitučne menší plodu (SGA) za predpokladu, že sú prietoky v pupočníkovej krvi a v cieve mozgu, ako aj ich pomer, v norme. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.