Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,673 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať mala som s priatelom nechránený sex ejakujoval mimo mňa následne šiel na wc potom sme mali opakovaný nechránený sex tiež neejakuloval môžem byť tehotná ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené.

Podobné otázky

  • Orgazmus a skrátený krčok ?

    , Autor:

    Dobrý deň, prehľadávala som už viacero článkov a stránok ohľadne tejto témy . Žiaľ nie veľmi úspešne.
    Moja otázka znie, doktor mi -výslovne-nezakázal sex ale ,,zabudla'' som sa spýtať.
    Som 27+3 tt , krčok skrátený na 3,5 cm, ak by som teraz nemohla mať sex - čo mi doktor ale nepovedal- Je nebezpečné praktikovať sex orálny ? Na noc mi 2 krát stvrdlo brucho ale pohyby som cítila - v trvaní asi 7 minút , viac nie, ide ..
    Tak ako to je s orgazmom ? - spôsobuje sťahy maternice a môže vyvolať predčasný pôrod alebo zmenu na krčku maternice ?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka pohlavného styku, vplyv na tehotenstvo má hlavne ejakulát, ktorý obsahuje prostaglandíny, teda hormóny, ktoré majú úlohu pri dozrievaní krčka maternice. Dôležité je hlavne to, či je prítomný funneling, teda otváranie krčka zvnútra, aká je funkčná dĺžka krčka. Ak Vám nebol pohlavný styk zakázaný, môžete ho praktizovať. Orálny sex vplyv na tehotenstvo nemá.

  • Endometrioza

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 28 rokov a dve dcéry (4 ročnú, 2,5ročnú). Prvý pôrod som mala s.c. druhý prirodzený. Dojčím 4 roky, ale pred dvomi mesiacmi som začala s odstavovaním, momentálne dojčím len jeden krát denne. Pred mesiacom sa mi počas ovulácie objavila hrčka vo veľkosti 0,6x0,7cm v hĺbke 0,6 cm nad ľavým laterálnym koncom jazvy, dorzálnym smerom sa zobrazil kanálik smerom k m. rectus abdominis. Hrčka bola na dotyk bolestivá a taktiež pri napnutí brušného svalstva. Bolesť mala pálivý charakter. Po 5 tich dňoch hrčka aj s bolesťou zmizla. Po necelom mesiaci sa celá situácia zopakovala s tým, že rezistencia mala 2cm. Doktor mi diagnostikoval, že sa jedná pravdepodobne o Schlofferov tumor a endometriózu a dal mi termín na operáciu brucha s tým, že sa nebude robiť laparoskopia ale priamo rez v jazve. Nakoľko by som chcela mať o cca 2 roky ešte tretie dieťa chcela by som Vás poprosiť, aby ste mi poradil....Chcela by som dva roky užívať HAK a následne dať prestávku a otehotnieť. Chcem sa vśak spýtať, či mi odporúčate operáciu absolvovať teraz alebo je možné počkať a spojiť s.c. s operáciou loźiska endometriózy...resp. či mi môže ložisko, ktoré momentálne mám robiť ťažkosti počas tehotenstva prípadne pôrodu.
    Za Vašu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, rozhodnutie je na Vás, najvhodnejšie je si postup dohodnúť s Vašim obvodným gynekológom. Môžete užívať hormonálnu antikoncepciu, počas jej užívania by ťažkosti mali vymiznúť. Rovnako tak tehotenstvo plánovať môžete. Do doby, kým neotehotniete po vysadení antikoncepcie však ťažkosti budú pretrvávať, preto je niekedy vhodnejšie endometriózu v jazve odstrániť skôr.

  • Problém

    , Autor:

    Dobrý deň. Bola som včera na preventívnom vyšetrení u gynekológa. S priateľom sa o bábo nesnažíme ale ani sa nebránime. Pri prehliadke sa ma doktor spýtal, či som si robila test (mešká mi 2.deň) robila som a bol negatívny. Povedal, že vidí tam niečo čo by mohol byť náznak tehotenstva. (bola to čierna machulka) no môže to byť aj začínajúca menštruácia. Chcem sa spýtať, ak by sa fakt jednalo o tehotenstvo a už na ultrazvuku zazrel čiernu machulku, testy by nemali byť jasne pozitívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie nevyhnutne. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie práve pre riziko falošnej negativity testu.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či je možné tehotenstvo aj počas užívania HAK. Posledný týždeň mi nieje úplne najlepšie. Vadia mi rôzne jedlá, ktoré som doteraz mala rada, bolia ma kríže a zároveň aj mierne podbruško. V sobotu sa mi stala taká vec, že z ničoho nič som mala krče v bruchu a závraty, ktoré po pár hodinách odzneli. Test som si robila v nedelu bolo to 2 dni po pauze v HAK ale negatívny. Stále mi však nesedia príznaky. Nikdy som nič takéto nepociťovala.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Odsledujte si to. Príčina ťažkostí môže byť aj negynekologická. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Môže ísť o tehotenstvo?

    , Autor:

    Dobrý večer,
    Chcela by som Vas poprosiť o radu. Trpím PCOS (menzes mam kazdé 2-3 mesiace). Na poslednej prehliadke u gynekologa mi zrovna dorastal folikul. S manzelom sme skúsili šťastie, ALE.... dnes mám 13-ty deň od ovulácie. Už vyše týždňa mám citlivé prsia a bradavky (pomaly sa ich nemožno dotknúť). Posledné 2-3 dni ma bolí podbruško (kŕče, tupá bolesť až idem do predklonu). Dnes (na 13-sty deň) som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívny. Neviem si dať rady čo sa môže diať. Okrem tých pŕs a bolestí nemám žiadny iný príznak.
    Viete mi skúsiť poradiť čo sa môže diať?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o PMS. Vylúčiť tehotenstvo sa však za daných okolností nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pre zistenie príčiny ťažkostí, prípadne pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.