Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vaginálny zápal

    , Autor: nezábudka

    Dobrý deň, pán doktor, ďakujem za Vašu odpoveď, ak by ste boli však taký láskavý, zareagovala by som ešte na to, čo ste písali a doplnila informácie a ak by ste boli ochotný ešte na to odpovedať, budem rada. Pýtala som sa, ako liečiť vaginálny zápal ženy, ktorá ešte nemala pohlavný styk. Reagujem na Vašu odpoveď - nie, isto nemala pohlavný styk, bola opakovane vyšetrená gynekologičkou, nepoužíva tampóny, len klasické hygienické vložky, výsledok z odberu bolo (ako som spomínala minule) premnoženie E -coli v pošve), lokálna liečba, ako som písala, je komplikovaná u nej a neefektívna, stále pretrváva výrazné pálenie, svrbenie a mierne zvýšená teplota. V minulosti prekonala zápal močových ciest, ktorý bol preliečený a moč bol v poriadku, ale vaginálny zápal sa nepodarilo vyliečiť. Spomínali ste vaginálne krémy s tenkými aplikátormi, aké konkrétne? Nedopracovala sa k takým. Preto sa by som Vás, pán doktor, poprosila o radu, ako postupovať v takomto prípade, lebo doposiaľ pri lokálnej liečbe nebol v podstate žiadny trvalý efekt. Nebola by teda vhodná celková liečba, ako sa lieči E -coli v pošve, keď žena problémy má, aké ATB sú v tomto prípade účinné alebo čo by ste poradili, keďže problémy pretrvávajú naďalej a lokálne liečiť v takomto prípade je fakt problém, ďakujem Vám vopred za Váš čas a Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že za týchto okolností gynekokologička realizovala vyšetrenie cez konečník. Ak nie, je možná klasická aplikácia vaginálnych globuliek. Čo sa týka konkrétnych prípravkov a ich názvov, najvhodnejšie je sa spýtať v lekárni. Majú lepšie skúsenosti a informácie ohľadom týchto prípravkov. Keďže sa nepohybujem v ambulantnej sfére detskej gynekológie, neviem Vám bližšie pomôcť. Najefektívnejšie je vaginálne infekcie liečiť lokálne, nezaťažia tak celý organizmus, ak je to však nevyhnutné, realizuje sa celková antibiotická liečba. Podávajú sa antibiotiká, alebo kombinované prípravky s antimykotikami, na ktorých je daná E. Coli z kultivačného výteru z pošvy citlivá.

Podobné otázky

  • Zápal maternice, vaginálny zápal

    , Autor: Yvett98

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať skôr teoreticky, nakoľko nepopisujem žiaden konkrétny problém, tak mi prosím Vás prepáčte ak tu takáto otázka nepatrí, ale do akej miery môže vaginálny zápal alebo zápal maternice spôsobiť komplikácie alebo potrat na začiatku tehotenstva ak by po zistení tehotnosti boli nasadené antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zápal v pošve nemusí mať žiadny vplyv na tehotenstvo, no za istých okolností môže mať neblahé následky na tehotenstvo a spôsobiť napríkad predčasný odtok plodovej vody, či predčasné dozrievanie krčka maternice a jeho otváranie, čo by mohlo viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu. Čo sa týka užitia antibiotík v tehotenstve, keďže z bioetických dôvodov nie sú realizované testy na tehotných ženách, veľmi veľa preparátov má preto v príbalovom letáku uvádzané, že sa nemajú užívať počas tehotenstva. V I. trimestri sa nemajú, pokiaľ je to nevyhnutné, žiadne antibiotiká, ani lokálne. Po 16. týždni je to už bezpečnejšie. Automaticky to však neznamená, že keď užijete antibiotiká, napríklad aj v čase, keď ešte ani neviete o tehotenstve, dôjde k potratu alebo negatívnemu vplyvu na tehotenstvo.

  • Vaginálny zápal

    , Autor: Gabrle75

    Dobrý deň,
    Už 6 týždňov sa trápim s vaginálny zápalom. Trápi ma príšerné palenie a svrbenie v pošve. Mam 48 rokov a tretí rok mam zavedené teliesko Mirena kvôli tomu, že som mala polypy na maternici. Najprv som sa liečila sama pomocou clotrimazolovych vaginálnych tabliet a krému dostupných v lekárni, ale nepomohlo to. Navštívila som gynekológa, ktorý mi nasadil antimykoticku liečbou lokálnym čapikom, robila som vytieranie aj s tamponom s borax glycerínom a tiež som brala prokanazol. Po dvoch týždňoch sa nič nezlepsilo. Predpísal aj Ovestin krém 1x do týždňa a aj Gynoflor 1x týždenne. Nič to nepomohlo. Pálenie sa zhoršilo na nevydrzanie. Skúšala som aj voľne dostupné vaginálne prípravky ako Gynimun Rapid, Gyntima Probiotika, Gynella Silvercaps, Cicatridina, beriem probiotika a Candistop. Nič nepomohlo. Akonáhle som aplikovala akýkoľvek vaginálny capik alebo krém, pálenie a štípanie sa zhoršilo, musela som to veľakrát umyť, pretože sa to nedalo vydržať. Po 4 týždňoch mi gynekológ predpísal vaginalny krém Macmiror complex a vaginálny krém Dalacin V a krém Bactroban. Vo výteroch sa vraj neobjavilo nič, iba nejaký premnozeny Enterococcus, ktorý by mi vraj nemal robiť problem. Aplikovala som 7 krát Dalacin krém, jedine ten som vedela zniesť a trochu ukludnil to pálenie, po Macmiriore to palilo ešte viac, aj po Bactrobane. Problém pretrváva, stipe to, páli a svrbí. Ja som si ešte teraz kúpila vaginálne čapíky Betadine, potom Gynopevaryl a ešte som skúsila Gynella Silver Caps. Neúspešne. Po všetkých ešte väčšie zhoršenie, pálenie. Ja nevidím ani žiaden výtok, iba taky normálny priesvitný, ani necítim zápach. Skúšala som ešte výplachy s Rosalginom, trosku to pálenie ukludni, ale nevyriešil problém. Som už zúfalá. Neviem co robiť, ako postupovať ďalej. Mne už aj napadlo, či nemôže byť príčinou Mirena. Môj lekár tvrdí, že nie, ale prestávam tomu veriť. Iné lieky neberiem, iba Aerius na alergiu a večer Quentiax 25mg na spanie a vitamíny. Nebrala som ani antibiotika. Ak nie je príčinou Mirena, tak aká je ešte možná príčina, čo robiť, ako postupovať ďalej? Nebolo by treba Mirenu radšej vybrať? Som zúfalá, mam úplne zníženú kvalitu života. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizoval by som ešte rozšírený výter na chlamýdie, mykoplazmy, ureapaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak bude výsledok na niektorý z týchto mikroorganizmov pozitívny, bude potrebné preliečiť Vás, ako aj partnera. Enterococcus faecalis je baktéria, ktorá sa vyskytuje v čreva a tráviacom trakte. Do pošvy sa dostane zanesením. Nevylučujem, že ťažkosti môže spôsobovať aj zavedené vnútromaternicové teliesko, to by ste však mali ťažkosti iného charakteru, a to najmä bolesti v podbrušku, či zvýšenú teplotu. Nevylučujem, že sa u Vás jedná aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, ktorej veľmi nenapomohla opakovaná a častá liečba toľkými preparátmi. Ak sa opakuje v štandardnom kultivačnom výter enterococcus, cielene, podľa výsledku citlivosti, je potrebné nasadiť liečbu a následne je vhodné dlhodobé aplikovanie vaginálnych probiotík.

  • Nepravidelná menstruacia

    , Autor: Emsss

    Dobrý deň, mám 18 rokov a gynekologický problém v podobe nepravidelnej menštruácie. Menstruacia mi nechodí každý mesiac, ale niekedy len každé dva alebo tri. Niekedy sa mi dostaví iba hnedý zapáchajúci výtok. Ale tento mesiac trvá tento hnedý výtok už dva týždne a do toho pred týždňom začalo sem tam aj krvavé spinenie ale velmi slabé. Pred cca troma týždňami som mala jemný zápal močových ciest. Moze tento hnedý zapáchajúci výtok signalizovať aj vaginalny zápal? Alebo sa jedna čisto o menštruačné spinenie?

    Co sa týka nepravidelného cyklu, pred rokom som bola na vyšetrení, kde mi lekár povedal ,že do 18 by sa to malo ustáliť, ale stále to je rovnake ako predtým. Mám nízku váhu, stresujúci životný štýl a nepravidelný spánok, cvičím často silové tréningy s vysokými váhami. Strava tiež nie je ukazkova. Môžu byt práve toto naozaj dostatočne príčiny pre nepravidelnú menštruáciu?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najmä stres, životný štýl, fyzická aktivita, stravovanie, … Všetky z Vami uvedených okolností majú vplyv na menštruačný cyklus a jeho neprsvielenosť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok a zápal

    , Autor: majan84

    Som dojčiaca žena ma trápi vaginálny zápal, kde moja lekárka predpisuje len liek macmiror alebo antibiotika zinat 500,o ktorom vie, že nepomáha, ale podľa jej slov dojčím, tak to inak liečiť nemôže. Mam bolesti celého tela, puchnu mi kĺby a už vyše rok mam výtok, pôrodom sa všetko zhoršilo. Som kvôli autoimunitnemu ochoreniu sledovaná na endokrinológii, zatiaľ bez liečby, hodnoty sú vždy len hraničné. Syn má 15 mesiacov a chcem ho naďalej dojčiť. Naposledy som mala znova Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis a Ureaplasma sp. Bola som aj na urogynekologii kde ma poslali znova k mojej gynekologičke keďže podľa urogyn. Sumamed 500 a macmiror nevyliecia ureoplazmu a mykoplaznu.Lekarka kí znova dala macmiror a na tie plazmy bude výter robiť až o 2 mesiace keďže až vtedy bude iste ci to ešte mam. Naozaj je nemožné vyliečiť vytok a zápal v pošve keď dojčím? Už vyše roka mam bolesti a výtok. Musím prestať dojčiť alebo amma zmeniť lekára? Probiotika beriem pravidelne už pár mesiacov orálne a aj vagínalne. Veľmi pekne ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsil by som liečbu tetracyklínmi. Najčastejšie sa používa doxycyklín. Vaginálne probiotiká si aplikujte naďalej, pri liečbe tabletkovými antibiotikami užívajte aj klasické probiotiká. Zastavenie, či prerušenie dojčenia po 15 mesiacoch by som nevidel tragicky. Ak bude prevyšovať, prínos

  • liecba vaginalneho zapalu

    , Autor: nezábudka

    Dobry den, chcela by som sa opytat, akym sposobom by sa dal liecit bakterialny vaginalny zapal u zeny, ktora este nemala pohlavny styk a teda rozne vaginalne tbl ci capiky je problematicke zaviest do posvy( zapal pri premonozeni E - coli v posve), dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je podstatné vedieť, či naozaj nemala žena pohlavný styk, pretože infekcia sa len tak do pošvy nedostane, a ak aj nie, či počas menštruácie používa aj tampóny. Existujú aj vaginálne krémy s tenkými aplikátormi, či vaginálne výplachy. Takto je tažké sa bližšie objektívne vyjadriť.