Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohlavný styk

    , Autor: Ridka

    Dobrý večer som este panna a chcem sa spýtať môžem pri prvom pohlavnom styku začať krvácať?Ďakujem

Podobné otázky

  • Nakazenie sa virusom HPV

    , Autor: Michaela Em

    Dobry den.
    Mala by som otazku. Vysledky cytologickych testov som mala na cisle 3, v juni idem na kontrolne vysetrenie. Aj hpv virus som mala pozitivny. Moja otazka znie. Odkial som sa prosim mohla tymto virusom nakazit, pokial mam dlhodobo jedneho sexualneho partnera? Nie sme spolu kazdy den, su aj tyzdne kedy spolu nie sme, tak ze ci mam zacat robit paniku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nález onkocytologického vyšetrenia HSIL (CIN 3), určite je vhodné realizovať minimálne kolposkopické vyšetrenie alebo priamo konizáciu. Ak ste aj HPV pozitívna, príčina bunkových zmien krčka maternice je s najväčšou pravdepodobnosťou práve HPV infekcia. Aj keď je najčastejšou príčinou HPV infekcie práve pohlavný styk, v malom percente môže byť HPV infekcia prenesená aj inak. Je tiež možné, že máte v sebe HPV vírus už dávno, ale prejavil sa až teraz, napríkad poklesom imunity. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie

    , Autor: Sova29

    Dobrý večer chcem sa spýtať, s priateľom sme mali pohlavný styk a začala som krvácať na druhý deň to bolo oveľa silnejšie a dnes tak isto silno, nemám žiadne bolesti iba pri cikani ma to trochu reže

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Od zápalu močových ciest až po infekciu v pošve, či poranenie spôsobené pohlavným stykom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hpv virus

    , Autor: Gabirh

    Prosim vás pekne o odpoveď. Pred 7 mes.som rodila.
    Počas 600 nedelia mal moj muz pomer s inou osobou.
    Viac krat.
    Potom už po 600 nedeli som mala s nim pomer aj ja.
    Bez ochrany.
    Nedávno som bola na gynekologii a doktorka mi oznamila že mam Hpv virus ale ze uz mám bujnenie buniek že je to pozitivne na rakovinu krčka maternice...
    A ja som naštvaná na muža,pretože som si istá že je to od neho.Pretoze ja som s iným nebola a ani pocas tehotenstva a po pôrode v tom 600 nedelí ma on podvadzal.
    Neviem teraz čo robit,ak sa z toho vôbec dostanem ako mam zabranit tomu aby som sa znovu nakazila.
    Doktorka mi povedala,ze neexistuj aby žena dostala hpv virus pokial spáva iba s jednym mužom a ten muz iba s ňou.
    Že v monogamnom a vernom manzelstve nehrozí hpv virus ani rakovina krčka maternice.
    Že pokial by spával môj muž iba somnou,aj po 600 nedelí tak nehrozí aby som mala v sebe virus z ktorého je rakovina.
    A vraj v podstate verné manželky umierajú na rakovinu kôli svojim nezodpovednym mužom,ktorý im domov donesu virus.
    Muža to na živote neohrozuje ale ženy ano.
    Naštvaná som na cely svet,naňho,že porodila som mu 3 deti a za lasku,vernosť a starostlivosť mi dal chorobu.Nie že ma len podvadzal po pôrode,ešte mi dal aj chorobu.
    Teraz mam nasadenú liečbu a bojim sa s nim mať pomer.
    Myslite že keď to má stále v sebe že to bude roznášať? Že ten hpv virus môze mať aj tá žena čo s nou spával ?(vydatá žena)
    Takže v podstate ja som sa po 600 nedeli nakazila od muža,jeho milenky a jej muža ?
    Tak mi to vysvetlila gynekologička.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je pravda, že absolútne najčastejším spôsobom prenosu HPV je pohlavný styk, existujú aj iné formy prenosu, hoci sú oveľa menej časté. HPV pozitívne môžu byť aj ženy, ktoré ešte pohlavne nežijú, hoci je to naozaj veľmi málo časté. Nie je pravda, že HPV môže uškodiť iba ženám. Aj muži môžu mať z toho problémy. Samozrejme, ak sú okolnosti také, aké sú, s najväčšou pravdepodobnosťou Vás nakazil manžel. Nepoznám však Váš onkocytologický nález, ani ďalšie informácie, ako výsledky HPV typizácie a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV!

  • Krvácanie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň pan doktor, pred 9 a 7 dnami sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Včera som zacala trosku malo špiniť nasledoval slabý velmi slabý ruzovkasty výtok po utreti papierom. A dnes rano som začala krvácať sytočervenou farbou. Je možné ze by som mohla byt tehotná aj napriek tomuto krvácaniu ? Čítala som ze ked sa implementuje vajíčko tak vtedy žena na začiatku tehotenstva začne krvácať ze to prebieha v dňoch 6-12 od styku. Môže sa jednať aj o toto alebo ked je krvácanie krvácanie tak to značí klasickú menstruaciu ? A este jednu otázku mam ako spoznam aký je medzi tym rozdiel ako by som mohla zistiť ci sa jedna o klasickú menstruaciu ? Je implementačne krvácanie rovnako intenzívne v sile aj v farbe ako menstruacia ? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Ak Vám mala prísť menštruácia, spomínané krvácanie môže byť menštruačné. Implantačné a menštruačné krvácanie sa niekedy rozlíšiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.