Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém g

    , Autor: Balinka123

    Dobrý deň, mala som bakteriálny problém a brala som tabletky Klacid ktoré som dobrala a hneď nato mi predpísala doktorka doxyhexal. Tie som tiež brala ale pár posledných som už nedobrala pretože som z nich začala každý deň vracať.. prešli 2 týždne a mam problém že mam znovu výtoky a trápi ma svrbenie.. a keď si nato dám canesten tak ma to stipe.. neviete čo s tým ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás prejavili vedľajšie alebo nežiadúce účinky liečiva v takej miere, bolo vhodné liek vysadiť. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, hlavne kultivácie a citlivosti, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam o vysadení liečby informovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení a má k dispozícii všetky informácie a ktorý určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Diusx

    Dobrý deň, Z hľadiska prevencie chodievam pravidelne asi každý polrok na kultivačné vyšetrenie mám zavedené aj nehormonálne teliesko. V januári mi bola v stere nájdená ureaplazma pričom môj lekár predpísal mne aj partnerovi doxyhexal. Po následnom dobratí atb a opätovnej kontrole (znovu ster) vyšli testy na ureaplazmy negatívne to bolo na konci apríla. Pred týždňom som KS podstúpila znova a ureaplazmu mám znovu pozitívnuvo výsledku je nález= viac ako 10*4 cfu/ml Ureaplasma sp.
    Podľa kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká mi predpísal lekar levalox500 a macmiror vag. Tentokrát však nepredpísal antibiotiká partnerovi odpoveď bola že partner musi navstivit urologické/dermatolovenerologicke vyšetrenie.
    Ja nepociťujem problémy a nebyť rutinného steru by som ani nezistila že nejaký problém gynekologický mám. Rada by som vedela či viem aj nejakým iným spôsobom ovplyvniť aby som na tieto ureaplazmy nebola tak často nachýlna, Nakoľko branie antibiotík mi robí oveľa väčší problém ako samotné baktérie. Čo sa týka partnera v minulosti sa na ne niekoľkokrát pre liečil antibiotikami ale máva s tým tiež opakovaný problém. Je teda riešením neustále chodiť na kontrolné stery a vždy keď sa vyskytnú brať antibiotiká? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek.
    Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru.