Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysoká sliznica

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň pán doktor, ja som Vám už písala ohľadne hysteroskopie, ktorá má čaká, len som Vám tam uviedla nesprávny údaj, dôvod prečo ju pán doktor zvolil je 16 mm vysoká sliznica v 21. deň cyklu a možnosť, že sa v nej skrýva polyp, CA 125 bolo pri preventívke 64, ostatné výsledky v poriadku. Nižšie uvádzam hodnoty hormónov v 18. deň cyklu, nie je nutné užívať progesterón v druhej fáze cyklu? Ďakujem.

    luteinizačný hormón [LH] -> 4.3 IU/l;
    folikuly stimulujúci hormón [FSH] -> 4.3 IU/l;
    progesterón [PROG] -> 4.5 ng/ml;
    17-beta-estradiol [ESTRA] -> 47.6 pg/ml;
    kortizol [CORT] -> 384.0
    nmol/l; sex hormon binding globulin [SHBG] -> 27.8 nmol/l;
    testosterón celkový [TEST] -> 0.69 ng/ml; voľný testosterón)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôvod hysteroskopie ostáva teda nezmenený. Ak je podozrenie na polyp dutiny maternice, hysteroskopia je indikovaná správne. Na základe jedného odberu sa nedá povedať o deficite progesterónu. Ak máte posunutú ovuláciu, táto hodnota by mohla byť v norme, preto je potrebné kontrolný odber. Momentálne by som riešil hysteroskopiu. Ak ale nemáte žiadne ťažkosti v zmysle nepravidelného cyklu alebo sa nesnažíte otehotnieť, nemá zmysel to teraz riešiť. Keďže ale nepoznám všetky informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Dlhodobe krvacanie

    , Autor: Emka69

    Dobry den, od maja 2023 krvacam skoro stale nepretrzite.bola sol v lete 2023 u gynekologicky a ta mi povedala ze mam nahromadene vnutromaternicove tkanivo,aby som pockala ze som mlada a telo si poradi. No bohuzial telo si s tym neporadilo a skoro 8 mesiacov s malymi pauzickami krvacam.minuly mesiac som presne 30dni krcala ,take velke hrudy este netiekli ako minuly mesiac,kde som sadla tam.zostavali flaky po mne co ani vlozka nestihala sat krv.dva tyzden som mala pauzu a uz zase krvcam ???? bola som dnes u gynekologicky a ta mi teda po ultrazvuku povedala ze mam cca 2cm velke nahromadenie tkaniva a mi odporuca ist na kyretaz a hned zaviest mirenu kvoli tomu krvcaniu aby sa mi zase neurobilo to nahromadenie tkaniva( kvoli sexualnej ochrane nepotrebujem nic,moj manzel pod na prestrihnuti semenovodu).Zaujimal by ma vas nazor ci by ste aj vy mi odporucil v tomto pripade urobit kyretaz a zaviest vnutromaternicove teliesko kvoli tomu tkanivu a krvacaniu?mne to pride zbytocne zaviest vnutromaternicove teliesko kedze mi bude robit kyretaz ale nie som ziaden odbornik a preto by mal zaujimal Vas nazor a skusenost.
    Som po dvoch cisarskych porodoch.pytala som sa lekarky ci ma nieco spolocne cisarsky rez s tym a mi povedala ze nevie mi povedat ze vela zien ma ten problem s nahromadenim tkaniva.
    Vopred Vam dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vzniku ťažkostí môže byť viacero. 20 mm vysoká sliznica nie je v poriadku. Iba na základe opisu si myslíme že bude vhodné realizovať hysteroskopiu (zavedenie kamerky do dutiny maternice) spolu s kyretážou a na základe nálezu a výsledku histologického vyšetrenia sa stanoví ďalší postup. Nepoznám však žiadne nálezy, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť vyššie pracovisko v nemocničnom zariadení vrámci konziliárneho vyšetrenia.

  • Vysoká sliznica

    , Autor: Diush

    Dobrý deň, pred týždňom som bola na laparoskopii, kde mi vybrali cystu na vaječníku a dnes som bola vyberať stehy. Lekárka mi oznámila, že mám zvýšenú sliznicu maternice a spravila mi tehotensky test a bol pozitívny. Je možné že by som mohla byť tehotná a pritom som absolvovala operáciu? Menštruácia mi mešká 2 týždne , operácia prebehla v poriadku, cystu mi vybrali , ale ako je potom možné že mám pozitívny test. Navyše pred dvoma mesiacmi som spontánne potratila v 6 týždni, môže sa kvôli tomu ukázať pozitivita na teste?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Otáznikov je viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti zistenia vyššej sliznice dutiny maternice, ako ani výsledky histológie vyberanej cysty, či ďalších vyšetrení. Nepoznám ani okolnosti diagnostikovania a riešenia cysty, o akú cystu sa jednalo, či sa nemohlo jednať o cystu tehotenského žltého telieska, ... naozaj neviem. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať, najmä ultrazvukovo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysoká sliznica mat.

    , Autor: Radošina

    Dobrý deň, mám 55 rokov a už rok nemám menštr. 11.5. som bola na preventivnej pr.Moja gynekologička mi povedala,že mám polyp a vysokú sliznicu maternice a dostala som injekciu na spustenie menštr. Po injekcii som mala 14 dní bolesti celého tela aj chodiť bol problém. Na 15 deň som dostala menštr. Bolo to potrebné takto vyvolávať menštr.? Mám súhlasiť s dalšou hormonálnou liečbou ,kiretažou keď už som mala konečne pokoj s menštruáciou a keď som preživala 5 rokov dozadu peklo žiadne riešenie nebolo len vydržať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v období perimenopauzy, obvodný gynekológ Vám chcel pomôcť vyhnúť sa kyretáži a tak Vám bola menštruácia vyvolaná. Ak bude nález polypu v dutine maternice, ako aj vyššia sliznica, pretrvávať aj po skončení menštruácie, bude potrebné realizovať hysteroskopiu s frakcionovanou kyretážou.

  • myom?

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, dá sa na ultrazvuku s istotou povedat, že myom je myom? Ak to má len niekolko mm, nemože si to lekár „zmýlit“ s niečim iným? napr.polyp, alebo nedajbože zhubný nádor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má popisovaný útvar iba niekoľko milimetrov, o myóme by som sa s istotou vyjadriť nevedel. Záleží však od toho, kde sa daný útvar nachádza. Ak sa daný útvar nachádza v dutine maternice, môže sa jednať aj o polyp. Zhubný nádor sa na základe uvedeného zistiť takto nedá, väčšinou je však pri karcinóme sliznice dutiny maternice prítomná vysoká sliznica. Neznepokojoval by som sa. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysoká sliznica maternice

    , Autor: kika-129

    Dobrý deň. 11 mesiacov sme sa s mužom pokúšali o druhé bábätko.( Prvé sa zadarilo hneď). Môj doktor zistil, že nemám ovulaciu a tak nasadil clostilbegyd. Vždy v 12 deň cyklu robil folikulometriu a aj v cca 16 deň. Folikuli boli zakaždým malé. Alebo nedostatočne veľké. Clostilbegyd som brala 2 mesiace. Naposledy 16 DC mi povedal, že folikuli sú veľmi malé a sliznica maternice je vysoko alebo také niečo a že teda to vyzerá na MS. Že zrejme tento mesiac z toho nič ani nebude (19.júl:16DC) a rovno predpísal opäť zvýšenú dávku clostilbegydu. Pomer s manželom som mala iba 2x( 1x si nepamätám presne kedy možno niekedy 22Dc a 2x 27DC) nesnažili sme sa keďže sme boli v Tom, že z toho nič nebude. Menštruácia mi momentálne mešká 6 dní. A 2 tehotenské testy boli pozitívne. Clear blue test ukázal, tehotenstvo 1-2 týždne od oplodnenia. Na kontrolu idem až 16.8.
    Moja otázka znie, ako je možné keď bola sliznica maternice vysoko, že som tehotná zrejme. Alebo či to nespôsobilo niečo. Prosím o váš odborný názor.
    Samozrejme ak sme naozaj v tom s mužom sa veľmi tešíme. Ale stále sa bojím či je to naozaj tak.
    Ďakujem K.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri tehotenstve je sliznica maternice sekrečne zmenená, je vysoká, aby vedela prijať oplodnené vajíčko. Na USG je to niekedy nejednoznačné. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu, ktorý jednoznačne potvrdí tehotenstvo odberom krvi na beta HCG, prípadne, v prípade, ak to už bude na USG vidieť, tak aj ultrazvukovo.